Μην σπαταλάτε την τροφή, αλλά να προστατεύετε και να τρέφετε την Δημιουργία
Σήμερα, στην Ιταλία, εορτάζεται η έβδομη εθνική Ημέρα για την πρόληψη της σπατάλης τροφίμων. Πολυάριθμες είναι οι πρωτοβουλίες για την αποτροπή της απόρριψης τροφής και για τη διάδοση των μεθόδων ανάκτησης των τροφίμων για εκείνους που την χρειάζονται περισσότερο.
Περισσότεροι από 2.200.000 τόνοι τροφίμων σπαταλούνται κάθε χρόνο στα σπίτια στην Ιταλία, με εκτίμηση 36,54 χιλιόγραμμων ανά κεφαλή και αξία περίπου 12 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό ανακοινώθηκε από την «campagna Spreco Zero» («εκστρατεία για Μηδενική Σπατάλη»), μέσω της Έκθεσης Waste Watcher 2020 που παρουσιάστηκε με την ευκαιρία της έβδομης παγκόσμιας Ημέρας πρόληψης της σπατάλης τροφίμων, που φέτος έχει ως κατευθυντήρια γραμμή το θέμα: «Stop food waste, feed the planet» (Σταματήστε την σπατάλη της τροφής, θρέψτε τον πλανήτη». Επομένως, γίνεται σαφής αναφορά για μια ιδιαίτερη προσοχή για την Δημιουργία.
Η Ποντιφική Ακαδημία Επιστημών τον περασμένο Νοέμβριο, συγκάλεσε ειδικούς από όλο τον κόσμο για να προβληματιστούν αναφορικά με λύσεις κατά της σπατάλης τροφίμων και των αγροτικών πόρων. Με την ευκαιρία αυτή δημοσιεύθηκε ένα tweet του Πάπα αναφορικά με τις εργασίες: «Πρέπει να θέσουμε ένα τέλος στον πολιτισμό των αποβλήτων, εμείς που προσευχόμαστε στον Κύριο για να μας δώσει τον καθημερινό ψωμί».
Απόβλητα που μειώνονται
«Η δέσμευση για την αειφόρο ανάπτυξη και την πρόληψη των αποβλήτων – εξήγησε στο πρακτορείο Ansa ο ιδρυτής του Spreco Zero – Last Minute Market, Andrea Segrè – περνάει μέσα από την παρακολούθηση της συμπεριφοράς και επομένως από τα δεδομένα. Πριν από έξι χρόνια ένας Ιταλός στους δύο δήλωνε ότι πέταγε τροφή σχεδόν καθημερινά, το 2019, μόνο το 1% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι σπαταλούσε καθημερινά τροφή. Η απόρριψη τροφής παραμένει στην κορυφή των αποβλήτων για τους Ιταλούς».
Ένας σταθμός κατά της απόρριψης τροφής στο Μιλάνο
Πολλές οι πρωτοβουλίες που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια για την αποτροπή της απόρριψης τροφής, όπως το κέντρο κατά των αποβλήτων που εγκαινιάστηκε τον περασμένο χειμώνα στο Μιλάνο. Στόχος: να μειωθούν τα απόβλητα τροφίμων και να δημιουργηθούν καινοτομίες για τον τρόπο ανάκτησης τροφίμων τα οποία θα διατίθενται σε εκείνους που τα χρειάζονται περισσότερο, μέσω τοπικών δικτύων στις γειτονιές. Η πρωτοβουλία επέτρεψε την ανάκτηση 77 τόνων πλεονάσματος. Πολλές είναι οι Ενώσεις που τα τελευταία χρόνια, δραστηριοποιούνται στην ανάκτηση τροφίμων, μέσα από τη συμμετοχή Σούπερ Μάρκετ, αρτοποιείων, εστιατορίων και στη συνέχεια τα δωρίζουν σε φιλανθρωπικά κέντρα διανομής τροφίμων ή σε άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
Η εμπειρία του Equoevento Onlus
To 2013, κατά τη διάρκεια ενός γάμου, πέντε νέοι επαγγελματίες συνειδητοποίησαν την τεράστια ποσότητα τροφής που επέστρεφε στην κουζίνα και στη συνέχεια να καταλήξει στα απορρίμματα. Αποφάσισαν να κάνουν κάτι συγκεκριμένο και έτσι ίδρυσαν το Equoevento Onlus: τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ασχολείται με την ανάκτηση του πλεονάσματος τροφίμων από εκδηλώσεις και γιορτές για να το δωρίσει στη συνέχεια, σε σπίτια οικογενειών, σε φιλανθρωπικά σε σωματεία, σε φτωχούς και αναγκεμένους.
Το να δίνω αποτελεί πραγματική χαρά
«Όταν ξεκινήσαμε την περιπέτεια αυτή – εξηγεί η Claudia Ciorciolini υπεύθυνη οργάνωσης του μη κερδοσκοπικού οργανισμού – αμέσως συνειδητοποιήσαμε τον μεγάλο αριθμό φιλανθρωπικών κέντρων διανομής τροφίμων που με μεγάλο κόπο προσπαθούσαν να βρουν τροφή, αλλά και τη μεγάλη ποσότητα τροφής που κατέληγε στα σκουπίδια μετά από εκδηλώσεις. Αυτό που προσφέρουμε είναι ποιοτικά πιάτα, ζυμαρικά φούρνου, ριζότο, εκλεκτό κρέας, ειδικά γλυκά και ως εκ τούτου μια γιορτή ήτοι η εκδήλωση ενός ατόμου να γίνεται χαρά για πολλούς που βιώνουν δύσκολες καταστάσεις». Αυτή η οργάνωση ξεκίνησε από τη Ρώμη και έχει εξαπλωθεί και σε άλλες πόλεις όπως το Μιλάνο, το Τορίνο, το Λέτσε αλλά και το Παρίσι, τη Μαδρίτη. «Η δωρεά αυτής της τροφής – συνεχίζει η Claudia – κάνει καλό σε όλους. Σε εκείνους που το ετοιμάζουν, επειδή βλέπουν την προσπάθειά τους να εκτιμάται διπλά, και σε εκείνους που την λαμβάνουν. Συχνά, το πρόβλημα εκείνων που ζουν στο δρόμο είναι ότι όλες οι μέρες κυλούν ίδιες, χωρίς να λαμβάνουν ποτέ κάτι ευχάριστο.
Το να βρουν σε ένα φιλανθρωπικό κέντρο διανομής τροφής ένα γεύμα καλής ποιότητας, διαφορετικό από τα συνήθη, ή κάποιο ιδιαίτερο γλύκισμα για πρωινό, τους χαρίζει μια μικρή στιγμή πραγματικής χαράς την οποία εμείς μπορούμε να δώσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους».