Να μπει τέλος στη φτώχεια από τον πλούσιο κόσμο

Να μπει τέλος στη φτώχεια από τον πλούσιο κόσμο

Ο ποντίφικας είπε πως ο πλανήτης είναι σε θέση να νικήσει τις ανισότητες και πως ρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε όλοι υπεύθυνοι

Ο πάπας Φραγκίσκος κάλεσε σήμερα «τον πλούσιο κόσμο να βάλει τέλος στη φτώχεια» εκτιμώντας ότι ο πλανήτης είναι σε θέση να νικήσει τις ανισότητες, στη διάρκεια ενός συνεδρίου στο Βατικανό με θέμα την αλληλέγγυα οικονομία και την κοινωνική ένταξη.
«Δεν είμαστε καταδικασμένοι στις ανισότητες, ούτε στην παράλυση απέναντι στην αδικία. Ο πλούσιος κόσμος και μια ευημερούσα οικονομία μπορούν και πρέπει να βάλουν τέλος στη φτώχεια», τόνισε ο ποντίφικας σε μια μη προγραμματισμένη παρέμβασή του στο συνέδριο.
Παρόντες στο συνέδριο αυτό ήταν, μεταξύ άλλων, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ και ο Αργεντίνος ομόλογός του Μάρτιν Γκούσμαν.
«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε όλοι υπεύθυνοι. Αν η ακραία φτώχεια συνυπάρχει με τον πλούτο –επίσης ακραίο– αυτό συμβαίνει επειδή εμείς επιτρέψαμε να διευρυνθεί το χάσμα και να γίνει το μεγαλύτερο στην ιστορία», συνέχισε ο πάπας. «Οι φτωχοί άνθρωποι στις καταχρεωμένες χώρες υποφέρουν από τις ισχυρές δημοσιονομικές πιέσεις και τις περικοπές των κοινωνικών υπηρεσιών», υπενθύμισε ο Φραγκίσκος, ο οποίος έχει αναγάγει τον αγώνα κατά της φτώχειας και της ανισότητας σε κεντρικό άξονα της θητείας του.
Η Γκεοργκίεβα με τη σειρά της επανέλαβε στην ομιλία της το μήνυμα του πάπα. «Ποιες είναι οι νέες προτεραιότητες για την παγκόσμια οικονομία; Επιτρέψτε μου να σας δώσω μια σύντομη απάντηση, με τα λόγια του πάπα Φραγκίσκου: το πρώτο έργο είναι να θέσουμε την οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων», είπε.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ ευχήθηκε επίσης να υπάρξει μια «παγκοσμιοποίηση της ελπίδας» του αγώνα κατά της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, υπογραμμίζοντας όμως ότι «καμία από τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα δεν θα είναι σημαντική μετά από 20 χρόνια αν δεν αντιμετωπίσουμε σήμερα την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής».

ΑΠΕ/ΜΠΕ
 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 30.9–1.10 2023

Οικισμός Ενορία 30 Σεπτεβρίου – 1 Οκτωβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 27 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023   Κατήχηση. Το αποστολικό ταξίδι στη Μασσαλία επί τη ευκαιρία των «Μεσογειακών Συναντήσεων»

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου