Παιδική εργασία

Παιδική εργασία

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά της εκμετάλλευσης της παιδικής εργασίας. Παρά τα λίγα βήματα προς τα εμπρός, ο στόχος που έθεσε ο Ο.Η.Ε. για το 2025 ο οποίος προβλέπει την εξάλειψη του φαινομένου, εξακολουθεί να απέχει πολύ. Σήμερα υπάρχουν 152 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι που εργάζονται παγκοσμίως. Ακόμη και στην Ιταλία υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες.

Η παιδική εργασία είναι ένα φαινόμενο σημαντικών διαστάσεων: η Unicef και η Save the Children υπενθυμίζουν ότι σήμερα στον κόσμο υπάρχουν 152 εκατομμύρια μικρά παιδιά και έφηβοι, μεταξύ 5 και 17 ετών που είναι θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης δηλαδή 1 στα 10, στην Αφρική 1 στα 5. Σχεδόν τα μισά από αυτά απασχολούνται σε σκληρές και επικίνδυνες εργασίες που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλειά τους, με σοβαρές επιπτώσεις και από ψυχολογικής απόψεως. Η Ιταλία δεν εξαιρείται του φαινομένου όπου, κατά τα δύο τελευταία χρόνια, έχουν διαπιστωθεί 480 περιπτώσεις παράτυπης απασχόλησης, τόσο ανήλικων Ιταλών όσο και αλλοδαπών, ιδίως όσον αφορά σε υπηρεσίες διαμονής και εστίασης, δηλαδή στο εμπόριο, στη βιοτεχνία και στην γεωργία. «Ένας αριθμός αναμφισβήτητα υποτιμημένος», αναφέρει στα μικρόφωνά μας ο Filippo Ungaro, εκπρόσωπος της Save the Children, επειδή στην Ιταλία δεν υπάρχει συστηματική έρευνα ικανή να καθορίσει την πραγματικότητα.

Η εργασία κρατά μακριά τα παιδιά από το σχολείο και από ένα καλύτερο μέλλον

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Ιουνίου, μας λέει ότι σήμερα, 64 εκατομμύρια κορίτσια και 88 εκατομμύρια αγόρια στερούνται της παιδικής ηλικίας τους την οποία δικαιούνται, στερούνται του σχολείου και της φροντίδας που χρειάζονται καθώς και της ευκαιρίας να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τον εαυτό τους και για την οικογένειά τους. Πάνω από τα 7 στα 10 παιδιά απασχολούνται στην γεωργία, τα υπόλοιπα εργάζονται στον τομέα των υπηρεσιών ή στη βιομηχανία, στα ορυχεία, στα λατομεία και σε οικιακές εργασίες: τα οποία απαριθμούν 15,5 εκατομμύρια και ίσως είναι τα πλέον εκτεθειμένα σε διάφορους κινδύνους.

«Αν όλα ζούσαν σε μια χώρα, οι ανήλικοι εργαζόμενοι θα αποτελούσαν το ένατο πιο πολυπληθές κράτος στον κόσμο, μεγαλύτερο της Ρωσίας (Save the Children)».

Μικρή πρόοδος στη μείωση της παιδικής εργασίας

Η εξάλειψη κάθε μορφής παιδικής εργασίας μέχρι το 2025, αποτελεί έναν από τους στόχους που έχει τεθεί στην Ατζέντα για την Αειφόρο Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών αλλά, αν δεν γίνει κάτι περισσότερο, κατ’ αυτή την ημερομηνία θα εξακολουθούν να υπάρχουν 121 εκατομμύρια ανήλικοι, θύματα της παιδικής εκμετάλλευσης. Η Unicefγια παράδειγμα, υποστηρίζει ότι «μεταξύ του 2008 και του 2012, η παιδική εργασία μειώθηκε μόνο κατά 1% και η πρόοδος αναφορικά με τη μείωση της εργασίας των κοριτσιών ήταν κατά 50% μικρότερη από ότι εκείνη που αφορά στα αγόρια». Ωστόσο έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος: για παράδειγμα, στην Ινδία, σύμφωνα με την Unicef, 12 κράτη έχουν αναπτύξει, με την υποστήριξη του οργανισμού, ένα σχέδιο δράσης κατά της παιδικής εργασίας και 8 έχουν αυξήσει τα προγράμματά τους για την πρόληψη και την εξάλειψη αυτής της πρακτικής, ενώ η Save the Children αναφέρει το θετικό παράδειγμα της Καμπότζης και του Βιετνάμ.

«Ακόμα και στην Ιταλία υπάρχουν πολλά που θα πρέπει να γίνουν για να τεθεί ένα τέλος στην εκμετάλλευση των ανηλίκων, ξεκινώντας από μια συστηματική συλλογή δεδομένων».

Αγόρια και κορίτσια συμμετέχουν ισάριθμα στην εργασία

Η παιδική εργασία αποτελεί και αιτία αλλά και συνέπεια της φτώχειας, ενισχύει τις ανισότητες και τις κοινωνικές διακρίσεις. Αποτρέπει τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης μιας οικογένειας διότι, όπως υπογραμμίζει ο Ungaro, δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να διαιωνίζει την κατάσταση των πραγμάτων. Στις χειρότερες μορφές της, η παιδική εργασία μετατρέπεται σε δουλεία, οικονομική και σεξουαλική εκμετάλλευση, ειδικά για τα κορίτσια, ενώ μπορεί ακόμη να οδηγήσει και στον θάνατο. Σε σχεδόν όλες τις περιοχές του κόσμου, τα αγόρια και τα κορίτσια είναι εξίσου πιθανό να συμμετέχουν στην παιδική εργασία, με εξαίρεση τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, όπου τα αγόρια είναι πιο πιθανό να εργάζονται από ότι τα κορίτσια: 13% για τα αγόρια έναντι 8% για τα κορίτσια.

Καταπολέμηση της φτώχειας και σχολική εκπαίδευση κατά της εκμετάλλευσης

Σύμφωνα με τον Filippo Ungaro, εκπρόσωπος της Save the Children, η αύξηση της πρόσβασης στην εκπαίδευση και η ενίσχυση των στρατηγικών για τη μείωση της φτώχειας είναι μόνο δύο από τα μέτρα που μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση και στην εξάλειψη της παιδικής εργασίας. Θεμελιώδες είναι τα παιδιά αυτά να καθίστανται ορατά  μέσα από τη συλλογή δεδομένων που σχετίζονται με ένα φαινόμενο που εξακολουθεί να είναι πολύ διαδεδομένο, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Ungaro στα μικρόφωνά μας.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ  ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 20 Απριλίου 2024   ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο (7, 40-45) Τότε, εκείνοι απ’τον κόσμο που

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου