Παγκόσμιος Δείκτης Πείνας 2020: σοβαρή κατάσταση σε 51 χώρες

5

Παγκόσμιος Δείκτης Πείνας 2020: σοβαρή κατάσταση σε 51 χώρες

Ο Παγκόσμιος Δείκτης Πείνας του έτους 2020 δείχνει ένα επίπεδο βελτίωσης σε σύγκριση με τις αρχές του αιώνα: πράγματι το 2000 το επίπεδο ήταν σοβαρό, ενώ σήμερα έχει μετριαστεί. Ωστόσο, σε πολλούς τομείς η πρόοδος είναι πολύ αργή και η πείνα παραμένει οξεία. Το ποσοστό των υποσιτισμένων ανθρώπων στον κόσμο είναι επομένως, από ποσοτική άποψη, σταθερό, αλλά ο απόλυτος αριθμός αυξάνεται, αν και ελαφρώς: το 2019 ο υποσιτισμένος παγκόσμιος πληθυσμός ήταν 8,9%, σε ένα σύνολο 690 εκατομμυρίων ατόμων.

Τέσσερις δείκτες
Ο Παγκόσμιος Δείκτης Πείνας (GHI) που θεσπίστηκε από τους Welthungerhilfe και Concern Worldwide, είναι μία από τις κορυφαίες διεθνείς εκθέσεις για την πολυδιάστατη μέτρηση της πείνας στον κόσμο. Η δέκατη πέμπτη έκδοση παρουσιάστηκε σε μια ψηφιακή συνάντηση υπό την εποπτεία του δημοσιογράφου του Radio 24 Giampaolo Musumeci, με τη συμμετοχή του γεωλόγου Mario Tozzi, της Προέδρου Gloria Zavatta, της Αρχηγού Αποστολής στην Κένυα και τη Σομαλία Isabella Garino και της Advocacy Coordinator Valeria Emmi. Ο ΠΔΠ είναι ένα εργαλείο που αναπτύχθηκε για τη μέτρηση και την παρακολούθηση της πείνας σε παγκόσμιο επίπεδο, σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, με βάση την ανάλυση τεσσάρων δεικτών: υποσιτισμός, παιδική υγεία, καταστολή της παιδικής ανάπτυξης και θνησιμότητα των παιδιών κάτω των πέντε ετών.

51 κράτη όπου η κατάσταση είναι ανησυχητική ή σοβαρή
Ο Παγκόσμιος Δείκτης Πείνας του 2020 δείχνει ότι, σε παγκόσμιο επίπεδο, η πείνα βρίσκεται πράγματι σε μέτριο επίπεδο, μια βελτίωση σε σύγκριση με πριν από είκοσι χρόνια, αλλά ο συναγερμός πείνας και υποσιτισμού παραμένει υψηλός σε πολλές περιοχές: 11 χώρες καταγράφουν επίπεδα πείνας σε επίπεδο «συναγερμού» και υπάρχουν ακόμη 40 όπου η κατάσταση χαρακτηρίζεται «σοβαρή». Σύμφωνα με τις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, σχεδόν 700 εκατομμύρια άνθρωποι υποσιτίζονται, συμπεριλαμβανομένων 144 εκατομμυρίων παιδιών που πάσχουν από καταστολή της ανάπτυξης και 47 εκατομμύρια παρουσιάζουν προβλήματα υγείας.

Οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο
Η Νότια Ασία και η Υποσαχάρια Αφρική είναι οι περιοχές με τα υψηλότερα επίπεδα πείνας, με 230 και 255 εκατομμύρια αντίστοιχα υποσιτισμένους ανθρώπους. Σε αυτές τις περιοχές, ένα στα τρία παιδιά πάσχουν από καταστολή της ανάπτυξης. Η Υποσαχάρια Αφρική έχει το υψηλότερο ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας στον κόσμο, ενώ η Νότια Ασία έχει το υψηλότερο ποσοστό καταστολής της παιδικής ανάπτυξης στον κόσμο. Σε ό,τι αφορά τις μεμονωμένες χώρες, οι 11 όπου το επίπεδο πείνας είναι σε επίπεδο συναγερμού είναι το Τσαντ, το Ανατολικό Τιμόρ, η Μαδαγασκάρη, το Μπουρούντι, οι Κομόρες, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Συρία, η Σομαλία, το Νότιο Σουδάν και η Υεμένη.

Το Ίδρυμα Cesvi
Το Ίδρυμα Cesvi, μια ΜΚΟ που είναι παρούσα σε 22 χώρες, έχει στόχο να κάνει την ανθρωπιστική παρέμβαση μια ευκαιρία για τη δημιουργία μακροπρόθεσμων έργων που προωθούν την αυτο-ανάπτυξη και τον πρωταγωνισμό των δικαιούχων. Παγκοσμίως προστατεύει τα πιο ευάλωτα παιδιά μέσω των «Σπιτιών του Χαμόγελου», και στην Ιταλία εργάζεται για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης και την ενσωμάτωση στην κοινωνία ασυνόδευτων ανηλίκων. Το 2019, το Cesvi βοήθησε σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους επενδύοντας το 88% των πόρων του σε αυτόν τον τομέα. «Ο Παγκόσμιος Δείκτης Πείνας 2020 – υπογραμμίζει η Πρόεδρος της Cesvi, Gloria Zavatta – δείχνει ότι η καταπολέμηση της παγκόσμιας πείνας πρέπει όλο και περισσότερο να είναι μια κοινή δέσμευση και μια ολοένα και πιο επείγουσα πρόκληση, η οποία σήμερα γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη λόγω της πανδημίας της νόσου Covid-19 και από τις όλο και πιο δραματικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής».

Ο καθένας μπορεί να βοηθήσει στην αλλαγή πορείας
«Η διαδικασία πρέπει να αντιστραφεί, εδώ και τώρα, αλλιώς δεν θα μπορέσουμε να επιτύχουμε τους στόχους που έχει θέσει η διεθνής κοινότητα». Έτσι εκφράζεται η Valeria Emmi, Advocacy Coordinator του Cesvi. «Όταν παρεμβαίνουμε ως Cesvi στον τομέα του υποσιτισμού, πηγαίνουμε να εργαστούμε για όλη την ανθρώπινη ανάπτυξη», υπογραμμίζει, αναφερόμενη έτσι στην έννοια της ολοκληρωμένης ανθρώπινης ανάπτυξης που είναι τόσο αγαπητή στον Πάπα Φραγκίσκο. «Οι επιλογές όλων – συνεχίζει η Emmi – είναι σημαντικές, διότι επηρεάζουν όχι μόνο την περιοχή στην οποία ζει κάποιος, αλλά και παγκοσμίως, και τα αποτελέσματα αυτά πρέπει να γίνουν γνωστά, να κοινοποιηθούν».

————————-
Πηγή: Vatican News
Μετάφραση: π.Λ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική Ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 24 Απριλίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024     Κατήχηση. Τα πάθη και οι αρετές. 16. Η ζωή της χάριτος

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου