Παγκόσμια Συνάντηση Οικογενειών με τον Πάπα Φραγκίσκο στο Δουβλίνο

Παγκόσμια Συνάντηση Οικογενειών με τον Πάπα Φραγκίσκο στο Δουβλίνο

Μία πενταμελής οικογένεια από την Αθήνα και ο π. Ιωσήφ Πρίντεζης από τη Σύρο αποτέλεσαν την ελληνική αντιπροσωπεία στην 9η Παγκόσμια Συνάντηση Οικογενειών στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας από 21 ως 26 Αυγούστου 2018.

Η συνάντηση ήταν εμπνευσμένη από την Μετασυνοδική Εγκύκλιο του Πάπα Φραγκίσκου «Η χαρά της Αγάπης» και είχε ως θέμα «Το Ευαγγέλιο της Οικογένειας: χαρά για τον κόσμο».

Από την Τετάρτη 22 Αυγούστου ως την Παρασκευή 24 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν διάφορες δράσεις γύρω από την οικογένεια: ομιλίες και διάλογος για τους μεγάλους, κατήχηση και εκπαιδευτικά παιχνίδια για τα παιδιά, διαδραστικές εμψυχώσεις για τους έφηβους και νέους. Ιδού μερικά θέματα των εισηγήσεων και των συζητήσεων των ενηλίκων:

Προσευχή μέσα στην οικογένεια,

Η συμπληρωματικότητα του πατέρα και της μητέρας,

Αξιοπρέπεια και ασφάλεια στον ψηφιακό κόσμο σήμερα,

Οικογένειες προσφύγων και μεταναστών,

Προετοιμασία στο γάμο,

Υποδοχή νέων ζευγαριών μέσα στην ενορία,

Η συμβολή της οικογένειας στην κοινωνία,

Η οικογένεια στην φροντίδα «της κοινής μας οικίας, της γης»,

Το φαινόμενο των άστεγων οικογενειών,

Οικογένειες με ειδικές ανάγκες,

Οικογενειακές ευλάβειες,

Η σπουδαιότητα των παππούδων και των γιαγιάδων στο αίσθημα της ταυτότητας των

μελών της οικογένειας,

Γιατί να επιλέξω Μυστηριακό γάμο (στην Εκκλησία),

Καθολικές οικογένειες σε εχθρικά περιβάλλοντα,

Το δώρο της νέας ζωής στην οικογένεια,

Σεξουαλικότητα και πως οι γονείς μιλάνε γι αυτήν στα παιδιά τους,

Η ιερότητα του ανθρώπινου σώματος,

Η μαρτυρία των γυναικών σε ηγετικές θέσεις στην Εκκλησία,

Οικογένειες στη δίνη των εθισμών,

Κρίσεις στο γάμο,

Πίστη, οικογένεια και τεχνολογία,

Ενδο-οικογενειακή βία,

Υποστηρίζοντας τις οικογένειες κατά το δύσκολο καιρό του διαζυγίου,
Οι οικογένειες ως πρεσβευτές της ειρήνης σε εμπόλεμες χώρες,
Οι οικογένειες ως πρεσβευτές της ενότητας μεταξύ των χριστιανών
και πολλά ακόμη …

Παράλληλα λειτουργούσαν εκθεσιακά περίπτερα με οτιδήποτε θα μπορούσε να ενδιαφέρει τους συμμετέχοντες: παρουσίαση έργου θρησκευτικών κινημάτων, εκκλησιαστικά είδη, εκδοτικοί οίκοι, αναμνηστικά, παιχνίδια κ.λ.π.

Το Σάββατο 25 Αυγούστου η Ιρλανδία υποδέχτηκε τον Άγιο Πατέρα Πάπα Φραγκίσκο και το απόγευμα συμμετείχε και εκείνος στην Παγκόσμια Συνάντηση Οικογενειών σε ένα φεστιβάλ με μουσική, χορούς αλλά και μαρτυρίες οικογενειών, που βιώνουν τις τρεις απλές λέξεις που συστήνει ο Πάπας για την καθημερινότητα των οικογενειών: «Ευχαριστώ», «Παρακαλώ», «Συγγνώμη». Περίπου 82.000 άνθρωποι έγιναν μία οικογένεια με την χαρά της αγάπης. Ενώ κάθε μέρα έβρεχε, το Σάββατο, που ήρθε ο Πάπας, δεν έπεσε σταγόνα από τον Δουβλινέζικο ουρανό!

Την Κυριακή περίπου 900 χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στη θεία Λειτουργία που τέλεσε ο Πάπας σε μία τεράστια έκταση έξω από το Δουβλίνο. Εκείνη την ημέρα ο καιρός ήταν άστατος. Αυτό όμως δεν στάθηκε ικανό να πτοήσει τους πιστούς που συμμετείχαν με πίστη και χαρά στη μοναδική αυτή  Θεία Λειτουργία. Η εμπειρία ήταν ανεπανάληπτη και θα μας μείνει αξέχαστη. Εμβάθυνση και ενδυνάμωση της πίστης, χαρά της συμμετοχής.

Ως μέλη της ελληνικής αποστολής νιώθουμε ευγνωμοσύνη που μας δόθηκε η ευκαιρία να βιώσουμε τη μοναδική εμπειρία της συμμετοχής στην 9η Παγκόσμια Συνάντηση Οικογενειών, τη μεγάλη αυτή παγκόσμια γιορτή με συμμετοχή από τουλάχιστον 70 χώρες.

Το χαμόγελο των συμμετεχόντων, η προθυμία των εθελοντών, η ευγένεια όλων κατά τις συγκεντρώσεις, η υπομονή στις ατελείωτες ουρές, το «κύμα» από όλο τον κόσμο στο τεράστιο στάδιο, τα φωτάκια από κινητά και αναπτήρες κατά την έλευση του Πάπα, ο ενθουσιασμός στις στιγμές μουσικής και χορού και κυρίως η συγκίνηση και η κατάνυξη των πιστών από χώρες όλου του κόσμου που συμμετείχαν τόσο στις καθημερινές Θείες Λειτουργίες στο στάδιο του συνεδριακού κέντρου, όσο και στη Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο Πάπας, η συνύπαρξη στις πρωινές προσευχές ψέλνοντας και ανεμίζοντας κορδέλες και σημαιάκια, μας χάρισαν αναμνήσεις ανεξίτηλες.

Εμπειρίες που θα μας μείνουν αξέχαστες και θα μας ακολουθούν στη μετέπειτα πνευματική μας πορεία.

Αξίζει όμως να τονισθεί ότι το συναίσθημα που κυριάρχησε ήταν η Χαρά!

Χαρά της Πίστης, της Αγάπης, της Ενότητας, της Συμμετοχής, της Οικογένειας των Οικογενειών, που είναι η ίδια η Εκκλησία.

Αντιληφθήκαμε λοιπόν ότι δεν ήταν τυχαία η επιλογή του θέματος της συνάντησης (Το Ευαγγέλιο της Οικογένειας: χαράγια τον κόσμο) και των τριών Αποστολικών Παραινέσεων  (Η Χαρά του Ευαγγελίου, Η Χαρά της Αγάπης, Χαίρεστε και Αγαλλιάσθε).

Τέλος, ας αναφέρουμε συνοπτικά σε μία μαρτυρία οικογένειας που – μεταξύ άλλων – αναφέρθηκε και κατά την άποψή μας περικλείει την ουσία του μηνύματος της παγκόσμιας αυτής συνάντησης.

Σε μια οικογένεια είχαν τη συνήθεια να διαβάζει ο πατέρας πριν το δείπνο μια περικοπή του Ευαγγελίου. Το μικρότερο παιδί, που δεν ήξερε ακόμη να διαβάζει, θέλησε κάποια Κυριακή να διαβάσει εκείνο μια περικοπή. Του το επέτρεψαν, παρότι γνώριζαν ότι δεν ήταν σε θέση να διαβάσει μόνο του. Τότε το παιδί άνοιξε το Ευαγγέλιο,  κοίταξε τα μέλη της οικογένειάς του και είπε με ύφος σοβαρό κάνοντας ότι διαβάζει: “ Και είπε ο Κύριος. Να αγαπάτε!”
 

Τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας
π. Ιωσήφ Πρίντεζης, Κώστας Φώσκολος, Μαρία Ρεμούνδου, Ιωάννα, Γιώργος  και Νικόλας Φώσκολος

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου