Παγκόσμια Ημέρα των Φτωχών

Παγκόσμια Ημέρα των Φτωχών

Με το τέλος του Έτους της Ευσπλαχνίας, ο Πάπας Φραγκίσκος μας έστειλε μια αποστολική επιστολή, «Misericorida et misera» με την οποία καθιέρωσε μια Παγκόσμια Ημέρα για τους Φτωχούς.

«Υπό το φως του «Ιωβηλαίου για τους κοινωνικά αποκλεισμένους ανθρώπους», ενώ σε όλους τους καθεδρικούς ναούς και τα ιερά του κόσμου οι Πύλες της Ευσπλαχνίας έκλειναν, είχα τη διαίσθηση ότι, ως τελευταίο συγκεκριμένο σημάδι αυτού του ιερού έκτακτου έτους, θα έπρεπε να γιορτάζεται σε όλη την Εκκλησία, την 33η Κυριακή του Λειτουργικού Έτους, η Παγκόσμια Ημέρα των Φτωχών […]. Θα είναι μια ημέρα που θα βοηθήσει τις κοινότητες και κάθε βαπτισμένο να αναλογιστεί τον τρόπο με τον οποίο η φτώχεια βρίσκεται στην καρδιά του Ευαγγελίου και το γεγονός ότι όσο ο Λάζαρος βρίσκεται στην πόρτα του σπιτιού μας (βλ. Λκ 16, 19-21), δεν θα μπορέσει να υπάρξει δικαιοσύνη αλλά ούτε και κοινωνική ειρήνη. Αυτή η Ημέρα θα αποτελέσει επίσης μια αυθεντική μορφή νέου ευαγγελισμού (βλ. Ματ. 11,5) με την οποία θα ανανεωθεί το πρόσωπο της Εκκλησία στη συνεχή δράση της για ποιμαντική μεταστροφή ώστε να αποτελέσει μάρτυρας της ευσπλαχνίας». Για τον Πάπα Φραγκίσκο, πρόκειται για μια έκκληση που επείγει, το να καταστήσουμε την ευσπλαχνία μια συγκεκριμένη κουλτούρα που μας επιτρέπει να «μην αποστρέφουμε το βλέμμα μας μακριά από τις νέες μορφές φτώχεια και περιθωριοποίησης, που εμποδίζουν τους ανθρώπους να ζουν με αξιοπρέπεια».

Ας αφεθούμε στο κάλεσμα αυτού του ευαγγελικού αιτήματος και ας ζητήσουμε από τον Θεό τη χάρη να τον συναντούμε και να τον υπηρετούμε στο πρόσωπο των φτωχών.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Από την απόλυτη μη βία του Ευαγγελίου, στη Θεολογία του δίκαιου πολέμου (του Σεβ. Ιωάννη)

Αγαπητοί αναγνώστες, Επειδή μερικά από τα κείμενα μου, κυρίως στην πρώτη περίοδο, ήταν εξαιρετικά μακροσκελή και αναλυτικά, έχω την εντύπωση πως πέρασαν απαρατήρητα. Αποφάσισα, λοιπόν,

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 13ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 28 Ιουνίου 2022 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου