Οι τρεις μορφές διωγμών

Οι τρεις μορφές διωγμών

Ο Πάπας Φραγκίσκος εξήγησε κατά την ομιλία της πρωινής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Sanctae Marthae, η οποία τελέστηκε στις 21 Νοεμβρίου 2017, τους τρεις κύριους τύπους δίωξης, δηλαδή τους θρησκευτικούς διωγμούς, τους πολιτικο-θρησκευτικούς διωγμούς και τους πολιτιστικούς διωγμούς.

Σκεπτόμενος το μαρτύριο του Eleazaro (Μακκαβαίοι 6,18-31) ο Πάπας χαρακτήρισε τη δίωξη που υπέστη ο Eleazaro ως πολιτιστική δίωξη. Η πολιτιστική δίωξη προκαλείται από ένα νέο πολιτισμό που δε σέβεται τις παραδόσεις, τη θρησκεία και την ιστορία του λαού. Ο μοντερνισμός γίνεται μια αληθινή ιδεολογική αποικιοκρατία, προειδοποίησε ο Ποντίφικας. Όμως δεν ακολουθούν όλοι τη νέα κουλτούρα, ορισμένοι αντιστέκονται στην αποικιοκρατία που δεν ανέχεται διαφορές και τελικά διώκει τους πιστούς, καταδεικνύει ο Πάπας Φραγκίσκος και υπενθυμίζει τις γενοκτονίες του περασμένου αιώνα. Ο Πάπας υπογραμμίζει ότι πρέπει να διακρίνουμε τις καινοτομίες που προέρχονται από το Άγιο Πνεύμα και από τον Θεό και που κοιτάζουν προς το μέλλον. Η ιδεολογική αποικιοκρατία αντιθέτως, επικεντρώνεται αποκλειστικά στο παρόν και αποτελεί αμαρτία εναντίον του Θεού που είναι ο δημιουργός.

Ο Πάπας Φραγκίσκος εξηγεί ότι η μαρτυρία αποτελεί ένα φάρμακο εναντίον αυτής της αμαρτίας και ελπίζει ότι το παράδειγμα του Eleazar, η μαρτυρία του, μπορεί να μας βοηθήσει σε στιγμές σύγχυσης μπροστά στην ιδεολογική αποικιοκρατία.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου