Ιεραπόστολοι και γιατροί προτρέπουν την ειρήνη

Ιεραπόστολοι και γιατροί προτρέπουν την ειρήνη

«Ένα σιωπηλό δράμα». Αυτό αναφέρει ο Πάπας Φραγκίσκος στον πρόλογο του βιβλίου «Νότιο Σουδάν». Μια μακριά και οδυνηρή πορεία προς την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια» του ιεραπόστολου του τάγματος Comboniπ. Daniele Moschetti που εδώ και χρόνια εργάζεται στην αφρικανική χώρα. Τόσο μεγάλος είναι προβληματισμός του Ποντίφικα για την Αφρική ώστε να αφιερώσει στις 23 Νοεμβρίου, στις 17:30 η ώρα, στο Ιερό της Καθέδρας της Βασιλικής του Βατικανού, μια τελετή προσευχής για την ειρήνη στο Νότιο Σουδάν και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Θα προΐσταται ο ίδιος ο Φραγκίσκος, του οποίου οι προσευχές απευθύνονται και για το πρώην Ζαΐρ, κυρίως για τα θύματα της περιοχής του Κεντρικού Kasai, ένα θέατρο «βίαιων» συγκρούσεων. «Μέσω της προσευχής ας ακούσουμε την κραυγή των δεινών αυτών των χωρών και αυτών των ανθρώπων, κάνοντάς τα δικά μας», εξηγεί η αδελφή Ida Colombo, ιεραπόστολος του τάγματος Comboni η οποία συγκαταλέγεται μεταξύ των διοργανωτών της εκδήλωσης προσευχής της επόμενης εβδομάδας, και η οποία έδωσε συνέντευξη στον Federico Piana.

Μετά την ανεξαρτησία από το Χαρτούμ  το 2011, από το Δεκέμβριο του 2013 στο Νότιο Σουδάν ακολούθησαν αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών στρατευμάτων του προέδρου Salva Kiir και των επαναστατών του Riek Machar, με καταστροφικές συνέπειες για τον άμαχο πληθυσμό. Οι γιατροί δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να «φροντίζουν τραυματίες πολέμου», εξηγεί η αδελφή Ida. Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες νεκροί και εκατομμύρια εκτοπισμένων: σύμφωνα με τα στοιχεία του Ο.Η.Ε., περίπου 4 εκατομμύρια άτομα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και σήμερα οι μισοί από τους 12 εκατομμύρια κατοίκους εξαρτώνται από τη διεθνή επισιτιστική βοήθεια. Η ιεραπόστολος του τάγματος Comboni θυμίζει τόσο για το Νότιο Σουδάν όσο και για Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό την ακούραστη δέσμευση της Εκκλησίας, με ιερείς, αδελφές, ιεραποστόλους, οι οποίοι ακόμα και με τη ζωή τους «πληρώνουν το τίμημα για να προωθήσουν τη δικαιοσύνη σε αυτές τις χώρες».

Πάνω από ένα χρόνο «από τη σύγκρουση» του Κονγκό στην επαρχία του Kasai, τον Αύγουστο του 2016, Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απευθύνουν έκκληση κυρίως για «ανθρωπιστική βοήθεια στις αγροτικές περιοχές». Τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας βιαιοπραγιών, «περισσότεροι από ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί: από αυτούς, 700.000 προσπαθούν να επιστρέψουν στα χωριά από όπου κατάγονται, αλλά οι υπόλοιποι παραμένουν εκτοπισμένοι», εξηγεί η Federica Nogarotto, διευθύντρια υποστήριξης των επιχειρήσεων για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα της Ιταλίας. Οι εντάσεις στο πρώην Ζαΐρ συνδέονται ιστορικά με τον έλεγχο του πλούτου του υπεδάφους και του εδάφους γενικότερα: «κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών – καταγγέλει η Nogarotto – υπήρξαν περισσότεροι από 5.000 νεκροί».
Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αντιμετωπίζουν έναν ευρέως διαδεδομένο υποσιτισμό, ιδίως μεταξύ των μικρών παιδιών: για τους πιο μικρούς σε ηλικία, εξηγεί, μπορούμε να πούμε ότι πάνω από το 10% αγγίζει τα όρια του οξέος υποσιτισμού». Το πρόβλημα είναι ότι «τα κέντρα υγείας τα οποία θα έπρεπε να βοηθήσουν αυτά τα μικρά παιδιά δεν υφίστανται πλέον»: έχουν έλλειψη από ιατρικό προσωπικό, φάρμακα, δομές. Συνεπώς, μια εκτεταμένη δράση φαίνεται ακόμη πιο επείγουσα, διότι μέχρι στιγμής η απάντηση ήταν «πολύ αργή» και «μη συγκεκριμένη επίσης» όσον αφορά στο εύρος αυτής της κρίσης, καταλήγει η υπεύθυνη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Μετάφραση: ρφ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

5η Κυριακή της Τεσσαρακοστής Α      

5η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ                (Α)                   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ                                  Πβ. Ψλ 43(42),1-2                     Κρίνε με, Κύριε, υπεράσπισε την υπόθεσή μου από ένα

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 1-2 Απριλίου 2023

Οικισμός Ενορία 1–2 Απριλίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Σάββατο 19.30 Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου