Όταν ο Θεός μιλά στο λαό του

Όταν ο Θεός μιλά στο λαό του

«Όταν διαβάζουμε την Αγία Γραφή  στην Εκκλησία, είναι ο ίδιος ο Θεός που μιλά στο λαό του», δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος κατά τη διάρκεια της γενικής ακρόασης της 31ης Ιανουαρίου 2018.

Συνεχίζοντας τη σειρά των κατηχήσεών του πάνω στη Θεία Λειτουργία, μίλησε για τη λειτουργία του Λόγου: «Αυτός ο Λόγος γίνεται ζωντανός, υπογράμμισε. Μας προκαλεί όταν τον ακούμε με πίστη».

Ο Πάπας διατύπωσε συστάσεις για τη σωστή στάση που πρέπει να τηρείται κατ’ αυτή τη λειτουργική στιγμή: «η αξιοπρέπεια του άμβωνα, η χρήση ενός αναγνωσματαρίου και η επιλογή καλών αναγνωστών ευνοούν την εμπειρία αυτού του διαλόγου σε ένα κλίμα σιωπής που βοηθά την ακρόαση».

Αδελφοί και αδελφές, η Λειτουργία του Λόγου αποτελεί ένα συστατικό μέρος της Θείας Λειτουργίας που μας συγκεντρώνει για να ακούσουμε το Θεό να μας μιλά άμεσα. Πράγματι, όταν διαβάζουμε στην Εκκλησία τις Ιερές Γραφές, είναι ο ίδιος ο Θεός που μιλά στον λαό του. Αυτός ο Λόγος ζωντανεύει. Μας προκαλεί όταν τον ακούμε με πίστη. Και έχουμε ανάγκη να τον ακούσουμε. Η λειτουργία του Λόγου χαρακτηρίζεται ως ένα πλουσιοπάροχο τραπέζι που προσφέρει σε μεγάλο βαθμό τους θησαυρούς της Βίβλου ως τροφή την οποία έχουμε ανάγκη για να ζήσουμε. Ο Ψαλμός, ειδικότερα, βοηθά στη μελέτη του αναγνώσματος που προηγήθηκε.

Η διακήρυξη, σε όλη την Εκκλησία, των ίδιων αναγνωσμάτων ευνοεί την εκκλησιαστική κοινωνία: η παράλειψη ενός αναγνώσματος ή η αντικατάστασή του από ένα ειδωλολατρικό κείμενο υπονομεύουν το διάλογο του Θεού με τον λαό του κατά την προσευχή. Αντιθέτως, η αξιοπρέπεια του άμβωνα, η χρήση ενός αναγνωσματάριου και η επιλογή καλών αναγνωστών ευνοούν την εμπειρία αυτού του διαλόγου σε ένα κλίμα σιωπής που βοηθά την ακρόαση.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 3 Δεκεμβρίου 2022                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου