Τι σκέπτομαι για το Σκοπιανό!

Τι σκέπτομαι για το Σκοπιανό!

Πριν απ’ όλα θέλω να διευκρινίσω ότι:

1.- Η παρούσα σκέψη είναι προσωπική  του υπογράφοντος και όχι  της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος.

2.- Εξ άλλου δεν υπάρχει Καθολική Εκκλησία της Ελλάδος. Η Καθολική Εκκλησία δεν ανήκει σε ένα κράτος, δεν ανήκει σε μία εθνικότητα: «ουκ ένι Ιουδαίος ουδέ Έλλην…. Πάντες γαρ υμείς  εις έστε εν Χριστώ Ιησού» (Γαλ 3, 28).Υπάρχει η Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα. Η σωστή και αναγνωρισμένη νομική ταυτότητα της, ως εκκλησιαστικό νομικό πρόσωπο είναι: «Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα». (Νόμος 4301/φεκ αριθμός  223/ 07.10.2014)

Στην Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα δεν ανήκουν μόνο Έλληνες Καθολικοί Χριστιανοί, αλλά και Καθολικοί Χριστιανοί άλλων  εθνικοτήτων, που κατοικούν στον ελλαδικό χώρο.

Αν η Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα ήταν Ελληνική, τότε δεν θα μπορούσε να είναι και Καθολική. Όμως το επίθετο αυτό αποτελεί το ουσιαστικό χαρακτηριστικό της.

Είναι λοιπόν φυσικό να μην  εκφράζει δική της  συγκεκριμένη πολιτική θέση για ένα πρόβλημα που αφορά δύο  κράτη.

Προσωπική όμως άποψη μπορεί ελεύθερα να έχει και ο κάθε Έλληνας Καθολικός Χριστιανός  και όταν την εκφράζει, είναι εκείνος αποκλειστικά υπεύθυνος. Όπως ο Γάλλος Καθολικός Χριστιανός, που μένει στον Ελλαδικό χώρο και ανήκει στην Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα, μπορεί να έχει ως άτομο τη γνώμη του για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πατρίδα του. Δεν θα είναι όμως η Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα που θα προτείνει λύσεις για τα  προβλήματα που έχει η Γαλλία με την οποιαδήποτε άλλη γειτονική της ή μακρινή Χώρα.

Προσωπικά θεωρώ ότι η ειρηνική επίλυση διαφορών προϋποθέτει σεβασμό σε κάποια ιστορικά και πραγματικά δεδομένα.

Όσο έχει δικαίωμα κάποιος να αυτοπροσδιορίζεται τόσο δικαίωμα έχει και ένας άλλος να διαφωνεί, ειρηνικά, αν θεωρεί ότι του προσβάλλουν σύμβολα και γεγονότα.

Επίσης οι Εκκλησίες και οι πιστοί τους, ως μέλη εθνικών αλλά και ευρωπαϊκών θεσμών πρέπει να υπερασπίζονται με σύνεση και αποφασιστικότητα τη νηφαλιότητα και την εξεύρεση ειρηνικών λύσεων μέσα από αμοιβαίες αλλά δίκαιες λύσεις

+Νικόλαος

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Ενοριών 3-4 Δεκεμβρίου 2022

 Οικισμός Ενορία 3-4 Δεκεμβρίου 2022 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας.

ΠΑΡΑχΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 2 Δεκεμβρίου 2022                                   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου