Όσιος ο π. Cosma Spessotto, μάρτυρας στο Ελ Σαλβαδόρ την ίδια χρονιά με τον Όσκαρ Ρομέρο.

Όσιος ο π. CosmaSpessotto, μάρτυρας στο Ελ Σαλβαδόρ την ίδια χρονιά με τον Όσκαρ Ρομέρο.

Φραγκισκανός ιερέας δολοφονήθηκε βάναυσα για την πίστη του στις 14 Ιουνίου 1980 στο San Juan Nonualco. "Να πεθάνω μάρτυρας – έγραψε λίγο πριν πεθάνει – θα ήταν μια χάρη που δεν μου αξίζω". Ήταν ένα προαίσθημα που ακολούθησε τη συγχώρεση εκείνων που τον σκότωσαν. “Hδη από αυτή τη στιγμή συγχωρώ και ζητώ από τον Κύριο τη μεταστροφή των δολοφόνων μου”.

Η ζωή του π. Cosma Spessotto που θα κηρυχθεί Όσιος, είναι μια ζωή αφιερωμένη στον Θεό και στο κήρυγμα του Ευαγγελίου. Γεννήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 1923 στο Mansuè, μια μικρή πόλη στην επαρχία του Τρεβίζο (Ιταλία) σε μια πολυμελή οικογένεια και απάντησε στο κάλεσμα του Κυρίου από πολύ νεαρή ηλικία. Σε ηλικία 12 ετών γίνεται δεκτός στο ιεροσπουδαστήριο των Φραγκισκανών. Στις 27 Ιουνίου 1948, χειροτονείτε ιερέας στη Βασιλική της Madonna della Salute (Παναγία της Υγείας) στη Βενετία. Εμπιστεύεται την ιεροσύνη του στην Παναγία και εκφράζει την επιθυμία να φύγει ιεραπόστολος στην Κίνα. Η πολιτική κατάσταση όμως δεν το επιτρέπει και έτσι το 1950 ταξιδεύει από το λιμάνι της Γένοβας για το Ελ Σαλβαδόρ. Πριν φτάσει σε μια από τις φτωχότερες χώρες της Κεντρικής Αμερικής εκείνη την εποχή, περνάει 20 ημέρες με προσευχή μαζί με άλλους νέους σε ηλικία ιεραπόστολους. Όλοι αποφασισμένοι να υπηρετήσουν τον Θεό και να κηρύξουν το Ευαγγέλιο.

Για 27 χρόνια ήταν εφημέριος στο ορεινό Nonualco του Ελ Σαλβαδόρ, όπου όταν φτάνει βρίσκει μια μικρή εκκλησία από τούβλα και άχυρο. Φτιάχνει μια καινούργια εκκλησία και ιδρύει ένα ενοριακό σχολείο για περισσότερο από χίλια παιδιά. Διοργανώνει μαθήματα κοπτικής και ραπτικής για τις γυναίκες του χωριού και συχνά επισκέπτεται τα γύρω χωριά. Δεν σταματάει να λέει σε όλους ότι η κλήση κάθε χριστιανού είναι να γίνει άγιος. Εκείνα τα χρόνια, το Ελ Σαλβαδόρ, διχάζεται από τον εμφύλιο πόλεμο, ζώντας πρωτόγνωρη βία. Ο πατέρας Cosma βοηθά τους πάντες χωρίς διακρίσεις, ανεξάρτητα από την πολιτική τους παράταξη. Αντιτίθεται σε κάθε απόπειρα εκμετάλλευσης. Οι μοναδικές αυθεντικές αναφορές του είναι το Ευαγγέλιο και ο πλησίον που έχει ανάγκη για βοήθεια και γνώση του Λόγου του Κυρίου. Δεν υποκύπτει σε καμία πίεση και γι 'αυτό, δολοφονείτε στις 14 Ιουνίου 1980, την ίδια χρονιά μαρτυρίου του αρχιεπισκόπου του Σαν Σαλβαδόρ, αγίου Όσκαρ Ρομέρο.

Το μαρτύριο ως δώρο
Ο πατέρας Cosma δολοφονείται λίγα λεπτά πριν από τη Θεία Λειτουργία. Είναι ένα δραματικό γεγονός που ο Φραγκισκανός ιεραπόστολος είχε ήδη προβλέψει. "Έχω τον προαίσθημα – έγραψε λίγες μέρες πριν τη δολοφονία – ότι ανά πάσα στιγμή οι φανατικοί θα μου στερήσουν τη ζωή. Είθε ο Κύριος, τη σωστή στιγμή, να μου δώσει τη δύναμη να υπερασπιστώ το δικαίωμα του Θεού και της Εκκλησίας. Το να πεθάνω μάρτυρας θα ήταν μια χάρη που δεν αξίζω. Το να ξεπλύνω τις αμαρτίες, τα ελαττώματα και τις αδυναμίες μου χύνοντας το αίμα μου για το Χριστό είναι ένα δώρο από τον Κύριο. Ήδη από αυτή τη στιγμή, συγχωρώ και ζητώ από τον Κύριο τη μεταστροφή των δολοφόνων μου”.

Σύμφωνα με τον πατέρα Ugo Cettolin, εφημέριο του Mansuè, o πατέρας Cosma ήταν ένας πρωταθλητής της πίστης. Oι τρεις αγάπες του ήταν η Θεία Ευχαριστία, η Αειπάρθενος Μαρία και ο εκάστοτε Πάπας.

Πηγή: Vatican News
Μετάφραση΅Στα.Στου.
 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Μνημόσυνο π. Εμμανουήλ Ρεμούνδου

Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 17:30 στον Καθολικό Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Νάξου θα τελεστεί 40ήμερο μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του π.

Angelus, 10 Δεκεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα!  Αυτή τη Β’ Κυριακή της Παρουσίας, το Ευαγγέλιο

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου