OIKONOMIKA ΑΓΙΑΣ ΕΔΡΑΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Η πανδημία δεν εμπόδισε την Αγία Έδρα και τον ίδιο τον Πάπα να ασχοληθούν και με οικονομικές εκκρεμότητες.
Εκτός λοιπόν των άμεσων απαντήσεων σε προβλήματα που γέννησε ο κορωνοϊός, όπως η διευκόλυνση, στους μισθωτές που επλήγησαν, για την πληρωμή μισθωμάτων ακινήτων ιδιοκτησίας Αγίας Έδρας, η πρόταση στους ιερωμένους που εργάζονται σε Υπηρεσίες Αγίας Έδρας / Κράτους Βατικανού να διαθέσουν ένα μισθό για τις ανάγκες των πληγεισών Επισκοπών, η μείωση των βοηθημάτων σε όσους ιερείς ( “κανονικούς”) εργάζονται στον Άγιο Πέτρο και η άμεση οικονομική βοήθεια σε τοπικές εκκλησιαστικές κοινότητες σε ανάγκη, εντός Απριλίου ανακοινώθηκαν και 2 αποφάσεις με πολλαπλή σημασία :
Την 15/4 ο Αρχιγραμματέας καρδινάλιος P.Parolin ανακοίνωσε τη νέα διεύθυνση της AIF ( Autorita Internazionale Finanziaria ) δηλ, της Αρχής που επιβλέπει τις νόμιμες οικονομικές δραστηριότητες της Εκκλησίας ( διακίνηση κεφαλαίων και επενδύσεις), ώστε να μην υπάρχει οποιαδήποτε υπόνοια ότι εμπλέκονται σε ξέπλυμα χρημάτων και διεθνή τρομοκρατία. Είναι γνωστό και το έχουμε καταγράψει ότι τέλη 2019 διορίσθηκε Πρόεδρος της Αρχής ένα από τα σημαντικότερα στελέχη που επέβλεπαν αντίστοιχα θέματα στην Κεντρική Τράπεζα Ιταλίας, ο Carmelo Barbagallo. Τώρα ορίσθηκαν ο Διευθυντής Giuseppe Schlitzer, με μακρά θητεία σε επιχειρήσεις, Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας και ΔΝΤ και πλούσιο συγγραφικό έργο και ο Υποδιευθυντής Federico Antellini Russo, με πανεπιστημιακή κι εργασιακή πείρα και στέλεχος της AIF από το 2015. Η 3ανδρία ελπίζεται ότι θα αποτελέσει “ασπίδα” για άσκηση οικονομικών δραστηριοτήτων της Εκκλησίας χωρίς αμφισβητήσεις.
Είναι γνωστό επίσης ότι η λήξη, χωρίς ανανέωση, της θητείας της προηγούμενης Διεύθυνσης της AIF έγινε ακριβώς λόγω της μη επισήμανσης από αυτήν του “περίεργου καθεστώτος” χρηματοδότησης αγοράς ακινήτου στο Λονδίνο από την Αγία Έδρα, μέσω της Γραμματείας του Κράτους και ελβετικών τραπεζών. Για την αγορά αυτή ο Πάπας Φραγκίσκος είχε ενημερωθεί απ΄το IOR ( το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Αγίας Έδρας) και όχι την AIF, όπως θα έπρεπε.
Έξι στελέχη της Γραμματείας της Αγίας Έδρας ( 2 ιερωμένοι και 4 λαϊκοί ) είχαν τεθεί “ σε διαθεσιμότητα”, όσο συνεχίζονται οι έρευνες αλλά το βράδυ της 30/4 το Γραφείο Τύπου της Αγίας Εδρας ανακοίνωσε ότι οι συμβάσεις κάποιων εξ αυτών ολοκληρώθηκαν και άλλων παρατάθηκαν ως 31/7. Μερίδα του ιταλικού τύπου αναφέρθηκε σε πρωτομαγιάτικες “απολύσεις” εργαζομένων! Δεδομένο είναι ότι υπήρξε προσωπική απόφαση του Πάπα, η μη ανανέωση ή η παράταση των αντίστοιχων συμβάσεων, αλλά είναι συνήθης πρακτική οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ανεξάρτητα αν αφορά ιερωμένους ή λαϊκούς είτε να ολοκληρώνονται, γιατί η μια ή άλλη πλευρά δεν επιθυμεί τη συνέχιση ( ακόμα και οι ιερωμένοι μπορεί να επιστρέψουν στα προηγούμενα καθήκοντα τους, με πρόταση των ιδίων ή των Επισκοπών / Ταγμάτων τους ) είτε να παρατείνονται, συμφωνία και των δύο πλευρών, όπως επισήμανε το αμερικανικό περιοδικό των Ιησουιτών “America”.
Στις 24 Μαΐου “πηγές” από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ελβετίας επιβεβαίωσαν ότι δόθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες της Αγίας Έδρας οι επίσημες πληροφορίες που ζητήθηκαν, σχετικά με τη διακίνηση χρημάτων μέσω της χώρας… Τέλος, τις ίδιες μέρες, ο Δήμος του Λονδίνου και η Κοινότητα που βρίσκεται το επίμαχο κτίριο ανακοίνωσαν ότι έγινε δεκτή η μετατροπή του από “ πολυτελών διαμερισμάτων “ σε “ κτίριο γραφείων ” και η προσθήκη δύο ορόφων σε αυτό. Επομένως η εμπορική του αξία εκτοξεύεται και, τουλάχιστον από οικονομικής άποψης, η επένδυση θεωρείται καλή. Εξετάζεται όμως και αν ήταν θεμιτή…
Πληροφορίες από ευρωπαϊκό τύπο
Φωτογραφία του επίμαχου κτιρίου στο Λονδίνο
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”