«Όπου υπάρχει εγωισμός υπάρχει πόλεμος, όπου υπάρχει ταπεινοφροσύνη υπάρχει ειρήνη»

«Όπου υπάρχει εγωισμός υπάρχει πόλεμος, όπου υπάρχει ταπεινοφροσύνη υπάρχει ειρήνη»

Ο Χριστός είναι η ενότητα, ο δαίμονας είναι η διαίρεση. Όταν ο Ιησούς λέει: «η Ειρήνη να είναι μαζί σας», δημιουργεί ένα «δεσμό» ειρήνης και «μας ενώνει για να κάνει την ενότητα του Πνεύματος». Αυτό υπενθύμισε ο πάπας Φραγκίσκος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σήμερα το πρωί στον Οίκο Santa Marta.

«Εάν δεν υπάρχει ειρήνη – υπογράμμισε – εάν δεν είμαστε ικανοί να έχουμε την καρδιά ανοιχτή με πνεύμα ειρήνης, ποτέ δεν θα έχουμε ενότητα». Μια ενότητα που εκδηλώνεται «μέσα στον κόσμο, στις πόλεις, στη γειτονιά, στην οικογένεια».

Το ακριβώς αντίθετο από «το πνεύμα του κακού» που σπέρνει «πολέμους, φθόνο, συγκρούσεις, κουτσομπολιά»: όλα αυτά που «καταστρέφουν την ειρήνη», προειδοποίησε ο Άγιος Πατέρας.

Ο Άγιος Παύλος, στο πρώτο σημερινό ανάγνωσμα (Εφ. 4,1-6), δείχνει τις τρεις στάσεις υπέρ της ενότητας: «ταπεινοφροσύνη, πραότητα και μεγαλοψυχία». Χωρίς ταπεινοφροσύνη, είπε ο Ποντίφικας, «δεν μπορούμε να δώσουμε την ειρήνη». Παρομοίως «όπου υπάρχει υπερηφάνεια, υπάρχει πάντα πόλεμος», υπάρχει «η επιθυμία να κερδίσεις τον άλλο να θεωρηθείς ανώτερος». Ως εκ τούτου «χωρίς ταπεινοφροσύνη δεν υπάρχει ειρήνη και χωρίς ειρήνη δεν υπάρχει ενότητα»

Δυστυχώς, σήμερα, στην καθομιλουμένη «δεν υπάρχει πραότητα» και έχουμε την τάση όλο και περισσότερο να «μιλάμε πίσω από την πλάτη των άλλων», όταν ο Άγιος Παύλος, αντίθετα, καλεί να «ανεχτούμε ο ένας τον άλλο» ή να «ανεχτούμε τα ελαττώματα των άλλων όλα αυτά που δεν μας αρέσουν»: Αυτός είναι, εξήγησε ο Πάπας, ο «πυρήνας» της πραότητας.

Η Τρίτη προϋπόθεση για την ενότητα, η μεγαλοψυχία, συνεπάγεται μια «μεγάλη καρδιά», που «δεν καταδικάζει», ούτε «συρρικνώνεται με μικρότητες» αλλά αφήνει «χώρο για όλους». Όλο αυτό καθορίζει τον «δεσμό ειρήνης», που δημιουργεί την «ενότητα» χάρη στο «Άγιο Πνεύμα».

Αυτός είναι ο αντάξιος τρόπος επίκλησης του μυστηρίου στο οποίο έχουμε κληθεί όλοι, το μυστήριο της Εκκλησίας», πρόσθεσε ο Φραγκίσκος, προσκαλώντας τους πιστούς να ξαναδούν αυτή την περικοπή στην οποία ο Άγιος Παύλος (Κορ 13) «διδάσκει πώς να δώσουμε χώρο στο Άγιο Πνεύμα, ποια να είναι η στάση μας, έτσι ώστε Εκείνο να φέρει την ενότητα».

Το «μυστήριο της Εκκλησίας», πράγματι, πρόσθεσε ο Άγιος Πατέρας, βρίσκεται  στο «μυστήριο του Σώματος του Χριστού», με «μια μόνη πίστη, ένα μόνο Βάπτισμα, ένα μόνο Θεό Πατέρα όλων που είναι πάνω απ’ όλους», έργο «δια μέσου όλων και παρόν σε όλους».

Στο Άγιο Πνεύμα επομένως θα ζητήσουμε «τη χάρη όχι μόνο για να κατανοήσουμε, αλλά για να ζήσουμε αυτό το μυστήριο της Εκκλησίας, που είναι ένα μυστήριο ενότητας», που γεννιέται από την ενότητα του Ιησού με τον Πατέρα, από αυτή την «ομολογία ειρήνης» που  «μεγαλώνει με την ταπεινοφροσύνη, με την πραότητα, με την ανοχή του ενός προς τον άλλο και με την μεγαλοψυχία».

ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ 1 Απριλίου 2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

5η Κυριακή της Τεσσαρακοστής Α      

5η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ                (Α)                   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ                                  Πβ. Ψλ 43(42),1-2                     Κρίνε με, Κύριε, υπεράσπισε την υπόθεσή μου από ένα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου