«Όπως ο Ιησούς Χριστός αναγκασμένοι στην φυγή»: μοίρασμα για ανάπτυξη

5

«Όπως ο Ιησούς Χριστός αναγκασμένοι στην φυγή»: μοίρασμα για ανάπτυξη

Οι «εσωτερικά εκτοπισμένοι» είναι η κατηγορία στην οποία ο Πάπας Φραγκίσκος αφιέρωσε το Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών και Προσφύγων που πραγματοποιείται στις 27 Σεπτεμβρίου. Για να ευαισθητοποιήσει το πρόβλημα των ανθρώπων που πρέπει να μετακινηθούν από το ένα μέρος της χώρας τους στο άλλο, εξαναγκασμένοι σε αυτό λόγο των σοβαρών καταστάσεων δυσκολίας, το Ρωμαϊκό Συμβούλιο για την Ολοκληρωτικής Ανάπτυξη του Ανθρώπου παρουσιάζει ένα νέο βίντεο τον Αύγουστο – το τέταρτο της σειράς – το οποίο όπως και τα προηγούμενα, ξεκινώντας από τον Μάιο, συνδέει ορισμένες από τις σκέψεις του Πάπα με την μαρτυρία ενός ατόμου που εμπλέκεται σε αυτό το πρόβλημα.
Σε αυτήν την περίπτωση, ο Eric Estrada Buenaño, 38 ετών, από την Βενεζουέλα, ο οποίος μια μέρα φεύγει από την πόλη του την Tariba, μια παραμεθόριος περιοχή, επειδή η ζωή έχει καταστεί αδύνατη, λόγω της έλλειψης βασικών πραγμάτων – πόσιμου νερού, υγραερίου για μαγείρεμα – με τον κίνδυνο της ασφάλειας που υπάρχει εκεί, λέει, από «αντάρτικα προβλήματα, από παραβατικότητα, από οργανωμένο έγκλημα και απαγωγές».
Η ζωή του Eric αλλάζει την ημέρα που, σε μια άλλη μεριά της πόλης του, μια οικογένεια τον υποδέχεται δίνοντάς του φαγητό, στέγη και βοηθώντας τον να βρει δουλειά. «Υπάρχουν άνθρωποι – ο Eric θυμάται – που χρειάζονται τη βοήθειά μας. Το μοίρασμα μας κάνει πιο ανθρώπινους, μας κάνει να πιστεύουμε περισσότερο στον Θεό και μας κάνει να νιώθουμε τα παιδιά του». Μοιράζοντας τα πάντα, θυμάται, ακόμη και μια χαρά, μια λέξη ενθάρρυνσης: «Όλα όσα μπορούμε να δώσουμε θα είναι πολύτιμα, κάπως θα βοηθήσει κάποιον». Λέξεις που απηχούν τα λόγια του Πάπα Φραγκίσκου: «Πρέπει να μάθουμε να μοιραζόμαστε για να μεγαλώσουμε μαζί, χωρίς να αφήσουμε κανέναν έξω».

Μετάφραση: π. Ιωάν. Σκλ.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 26ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 27 Σεπτεμβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου