«Όποιος δέχεται εσάς, δέχεται εμένα· και όποιος δέχεται εμένα, δέχεται αυτόν που με έστειλε στον κόσμο» (Μτ 10,40)

«Όποιος δέχεται εσάς, δέχεται εμένα · και όποιος δέχεται εμένα, δέχεται αυτόν που με έστειλε στον κόσμο» (Μτ 10,40)

Σ’ αυτό το κεφάλαιο του Ευαγγελίου του Ματθαίου, ο Ιησούς διαλέγει τους Δώδεκα και τους στέλνει να αναγγείλουν το μήνυμά του.

Καλέστηκαν ένας- ένας με το όνομά τους, ως σημείο της προσωπικής σχέσης του καθενός με το Δάσκαλο, τον οποίο ακολούθησαν από την αρχή της αποστολής του. Γνώρισαν την προσωπικότητά του, την εγγύτητά του με τους αρρώστους, τους αμαρτωλούς και αυτούς που θεωρούνταν ότι κατέχονταν από το διάβολο. Ο Ιησούς γίνεται «πλησίον» με όλα αυτά τα πρόσωπα, τα περιθωριοποιημένα και κακοχαρακτηρισμένα. Μέσα από αυτά τα συγκεκριμένα σημεία της αγάπης για το λαό του είναι που ο Ιησούς αναγγέλλει πως η Βασιλεία του Θεού είναι κοντά.

Οι Απόστολοι στάλθηκαν, λοιπόν, στο όνομα του Ιησού, σαν «πρεσβευτές» του και, μέσω εκείνων, είναι ο Ίδιος που πρέπει να γίνει δεκτός.

Συχνά, οι μεγάλες προσωπικότητες της Βίβλου, που άνοιξαν την καρδιά τους και υποδέχτηκαν έναν απρόσμενο φιλοξενούμενο, δέχονται την επίσκεψη του ίδιου του Θεού.

Και σήμερα, κυρίως σε πολιτισμούς που διατήρησαν έντονο το κοινοτικό πνεύμα, ο φιλοξενούμενος, έστω και άγνωστος, είναι πρόσωπο ιερό και αποδίδεται σε ΄κείνον η καλύτερη θέση.

«Όποιος δέχεται εσάς, δέχεται εμένα·και όποιος δέχεται εμένα, δέχεται αυτόν που με έστειλε στον κόσμο»

Ο Ιησούς διδάσκει τους Δώδεκα: πρέπει να πάρουν τους δρόμους, να φύγουν χωρίς σακίδιο, χωρίς δεύτερο ρούχο. Πρέπει να αφεθούν να τους μεταχειριστούν σαν φιλοξενούμενους, να δεχτούν τις φροντίδες των άλλων με ταπεινοφροσύνη, να θεραπεύσουν δωρεάν τους αρρώστους, να έρθουν κοντά με τους φτωχούς και να φέρουν σε όλους την ειρήνη. Όπως ο Ιησούς, θα πρέπει και εκείνοι να είναι υπομονετικοί όταν δεν θα τους κατανοήσουν και να υποστούν τις διώξεις, βέβαιοι πως η αγάπη του Πατέρα θα τους στηρίξει.

Μ΄ αυτόν τον τρόπο, όσοι θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν έναν απ’ αυτούς, θα μπορούν πραγματικά να γνωρίσουν την τρυφερότητα του Θεού.

«Όποιος δέχεται εσάς, δέχεται εμένα και όποιος δέχεται εμένα, δέχεται αυτόν που με έστειλε στον κόσμο»

Κίνημα των Focolari – Παπαφλέσσα 10, 14121 Νέο Ηράκλειο τηλ. 210.2752825 mail: focatene@gmail.com Fb: Κίνημα Focolare Ελλάδα – Κύπρος – www.focolare.org

Όπως και οι μαθητές, όλοι οι χριστιανοί έχουν μια αποστολή: να μαρτυρούν με γλυκύτητα, πρώτα με τη ζωή τους, έπειτα με το λόγο, την αγάπη του Θεού που οι ίδιοι γνώρισαν, ώστε αυτή η αγάπη να γίνει χαρούμενη πραγματικότητα για πολλούς, για όλους… Και όπως οι ίδιοι έγιναν δεκτοί από το Θεό, παρά την ευθραυστότητά τους, η πρώτη τους μαρτυρία θα είναι ακριβώς να αποδεχτούν τους αδελφούς τους και να τους περιποιηθούν με φροντίδα.

Σε μια κοινωνία που συχνά χαρακτηρίζεται από την εγωιστική διεκδίκηση της επιτυχίας και της αυτονομίας, οι χριστιανοί καλούμαστε να αναδείξουμε την ομορφιά της αδελφοσύνης, μέσα από την οποία αισθανόμαστε την ανάγκη των άλλων.

«Όποιος δέχεται εσάς, δέχεται εμένα·και όποιος δέχεται εμένα, δέχεται αυτόν που με έστειλε στον κόσμο»

Να τι έγραφε η Chiara Lubich με την ευκαιρία του ευαγγελικού καλέσματος: «Ο Ιησούς ήταν η εκδήλωση της αγάπης, που έγινε ολοκληρωτικά αποδεκτή από τον Πατέρα του Ουρανού για καθένα από μας και της αγάπης που θα οφείλαμε, κατά συνέπεια, να έχουμε ο ένας για τον άλλο […] Ας εντείνουμε λοιπόν την προσπάθειά μας να ζήσουμε αυτό το Λόγο της Ζωής, πρώτα μέσα στην οικογένειά μας, στις οργανώσεις μας, στις κοινότητες, στις ομάδες εργασίας, βάζοντας στην άκρη τις κρίσεις, τις διακρίσεις, τις προκαταλήψεις, τη μνησικακία , την αδιαλλαξία απέναντι στον ένα ή στον άλλο, που είναι τόσο εύκολες και τόσο συνηθισμένες, αλλά που βάζουν σε κίνδυνο τις ανθρώπινες σχέσεις και εμποδίζουν την αμοιβαία αγάπη […]

Η αποδοχή του άλλου, εκείνων που είναι διαφορετικοί από μας, είναι η βάση της χριστιανικής αγάπης. Είναι το σημείο εκκίνησης ,το πρώτο στάδιο για να δημιουργηθεί ο πολιτισμός της αγάπης, η καλλιέργεια της έννοιας της κοινότητας στην οποία ο Ιησούς μας καλεί, ιδιαίτερα σήμερα…».

Letizia Magri

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΑΤΡΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 21 Φεβρουαρίου 2024               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου