Κωνσταντινούπολη, νέες επιθέσεις εναντίον Χριστιανών

Κωνσταντινούπολη, νέες επιθέσεις εναντίον Χριστιανών

Στις 23 Μαΐου, ένας άνδρας επιτέθηκε στην Αρμενική εκκλησία του Αγίου Γρηγορίου Φωτιστού στον Γαλατά, την παλαιότερη στην περιοχή. Αρμένιος βουλευτής: Οι επιθέσεις σε χριστιανικούς χώρους λατρείας συνεχίζονται. Η «ρητορική μίσους» του κυβερνώντος κόμματος «καταλήγει να νομιμοποιεί αυτές τις εγκληματικές πράξεις». Νωρίτερα αυτό το μήνα, ένας άνδρας προσπάθησε να κάψει τις πόρτες μιας άλλης Αρμενικής εκκλησίας.
Κωνσταντινούπολη (AsiaNews) – Σε ένα κλίμα αυξανόμενης εχθρότητας προς τους Χριστιανούς στην Τουρκία, που χαρακτηρίζεται από συλλήψεις, μυστηριώδεις εξαφανίσεις, ανεπίλυτους θανάτους και μια πολιτική παραβίασης των δικαιωμάτων, καταγράφεται μια νέα επίθεση κατά ενός τόπου λατρείας. Στις 23 του περασμένου Μαΐου, αλλά η είδηση ήρθε στη δημοσιότητα μόνο αυτές τις ώρες, ένας άγνωστος άνδρας σκαρφάλωσε (βλέπε φωτογραφία) και έσπασε τον σταυρό από την είσοδο της Αρμενικής εκκλησίας Surp Krikor Lusaroviç, στην περιοχή Kuzguncuk στον Γαλατά, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Agos, τις επόμενες μέρες η αστυνομία άνοιξε έναν φάκελο έρευνας κατά αγνώστων, διαβεβαιώνοντας ότι θέλει να ρίξει φως στην υπόθεση. Ωστόσο, παρά το ότι έχει μια φωτογραφία που απεικονίζει το πρόσωπο του ανθρώπου, προς το παρόν δεν υπάρχουν περαιτέρω εξελίξεις. Εν τω μεταξύ, οι υπεύθυνοι της τοπικής εκκλησίας έλαβαν ήδη μέτρα για την αποκατάσταση της ζημιάς και τοποθέτησαν έναν νέο σταυρό στη θέση του αφαιρεθέντος.
Η νέα επίθεση κατά ενός χριστιανικού κτηρίου είναι μέρος ενός αυξανόμενου κλίματος εχθρότητας και καταστολής, το οποίο επηρεάζει (επίσης) τις θρησκευτικές μειονότητες στη σύγχρονη Τουρκία του “σουλτάνου” Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε τελική ανάλυση, η βία και η κατάχρηση μπορούν να εντοπιστούν σε μια συγκεκριμένη πολιτική “εθνικισμού και Ισλάμ” την οποία θέλησε ο Τούρκος πρόεδρος, όπως φαίνεται από τη μακροχρόνια διαμάχη που έχει προκύψει γύρω από τη βασιλική της Αγίας Σοφίας.
Ο Garo Paylan, Τούρκος βουλευτής Αρμενικής καταγωγής και εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), επιβεβαιώνει σε ένα tweet ότι «οι επιθέσεις στους ναούς μας συνεχίζονται. Ο σταυρός της Αρμενικής μας εκκλησίας Surp Krikor Lusaroviç [ο ναός του Αγίου Γρηγορίου Φωτιστού στον Γαλατά, ο παλαιότερος στην περιοχή] αφαιρέθηκε και πετάχτηκε. Η ρητορική μίσους από το κυβερνών κόμμα, καταλήγει να νομιμοποιεί αυτές τις εγκληματικές πράξεις».
Από το βίντεο που τραβήχτηκε από κάμερες κλειστού κυκλώματος, προκύπτει ότι η επίθεση έλαβε χώρα περίπου στις 7.20 το βράδυ. Όπως λέει ο τοπικός χριστιανός εκπρόσωπος Edvart Ayvazyan στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bianet, ο άντρας σκαρφάλωσε, κοίταξε την κάμερα σαν να αδιαφορούσε για την παρουσία της, και στη συνέχεια αφαίρεσε τον σταυρό. Το τοπικό τμήμα ασφαλείας έχει ξεκινήσει έρευνα, μέχρι στιγμής χωρίς απτά αποτελέσματα.
Λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν, είχε γίνει μια άλλη επίθεση στον Πατριαρχικό Ναό Surp Asdvadzadzin [ο ναός του Αρμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης] στην περιοχή Bakırköy, στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Στις 8 Μαΐου, ένας άνδρας προσπάθησε να βάλει φωτιά στην πόρτα του κτηρίου. Αυτή τη φορά ο επιτιθέμενος συνελήφθη από την αστυνομία.

———————
Πηγή: AsiaNews
Μετάφραση: π.Λ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου