Όλοι αδελφοί. Ο Αγγλικανός Πριμάτος Welby. Η Εγκύκλιος μιλά σε όλους

9

Όλοι αδελφοί. Ο  Αγγλικανός Πριμάτος Welby. Η Εγκύκλιος μιλά σε όλους

Συνεχίζονται οι θετικές αντιδράσεις στην Εγκύκλιο του Πάπα Φραγκίσκου «αδελφοί όλοι» του Πάπα Φραγκίσκου σχετικά με την αδελφότητα και την κοινωνική φιλία. Σε ένα σχόλιο που δημοσιεύθηκε αυτές τις μέρες, ο Πριμάτος της Αγγλικανικής Εκκλησίας Justin Welby επισημαίνει την οικουμενική ανάσα του κειμένου που το καθιστά χρήσιμο “ακόμη και για μη πιστούς” και αποτελεί πλούτο της ανάλυσης στα πιο πιεστικά θέματα της εποχής μας “. Ο Πάπας “συνδυάζει τα θέματα του ατόμου και του κοινωνικού συνόλου, τονίζοντας την απαραίτητη αλληλεξάρτηση και απορρίπτοντας τους αντίθετους εξτρεμισμούς του ατομικισμού και του κοινωνικού συλλογισμού ως αντίθετα με την πραγματική αξιοπρέπεια και δικαιώματα όλων των ανθρώπων”, παρατηρεί ο αρχιεπίσκοπος Καντέρμπερι. «Είναι μια αυθεντική και σαφώς χριστιανική φωνή που δεν αιχμαλωτίζεται ούτε από τον ατομικισμό του πολιτισμού ούτε από έναν αιχμάλωτο των ονείρων του κοινωνικού συλλεκτισμού».

Στοχαστικό και χαρούμενο έγγραφο
Σύμφωνα με τον Σεβασμιότατο Welby, το έγγραφο είναι “στοχαστικό και χαρούμενο”. Στοχαστικό, επειδή δίνει έμφαση στη “σημασία και το επείγον σε ζητήματα όπως την αλλαγή του κλίματος, την αλληλεγγύη, τη μετανάστευση, την εμπορία ανθρώπων και την αξιοπρέπεια της εργασίας. Χαρούμενη, διότι “εντοπίζει το σχεδιασμό ενός πιθανού μέλλοντος του κόσμου που είναι ολιστικό”, με επίκεντρο την αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπου επειδή είναι πλάσμα του Θεού. “Αυτό που πρότεινε ο Φραγκίσκος s – επισημαίνει τον Πριμάτος e Welby – είναι ένα όραμα ανθρώπινο που βασίζεται στην προσοχή του άλλου, στην ακρόαση, την κοινή χρήση και το άνοιγμα σε νέες ιδέες και εμπειρίες και απορρίπτει την αυξανόμενη τάση των ατόμων και των κοινωνιών να κλείνουν στις αποθήκες ότι έχουμε οικείο και τις προσωπικές ασφάλειες “. Στη συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος Welby καταλήγει εκφράζοντας την έντονη ελπίδα ότι η Εγκύκλιος αυτή δεν θα διαβαστεί μόνο, αλλά και θα εμπνεύσει τη δράση των παγκόσμιων ηγετών.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το κήρυγμα της Κυριακής (του Σεβ. Νικολάου)

  ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΔΩΡΕΑΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ Στη σημερινή ευαγγελική περικοπή ακούσαμε είναι ένα από τα πιο γνωστά επεισόδια του Ευαγγελίου, ο «πολλαπλασιασμός των άρτων».

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου