Όλο και περισσότερα νέα παιδιά μετανάστες φεύγουν διαμέσου της Μεσογείου

Όλο και περισσότερα νέα παιδιά  μετανάστες φεύγουν διαμέσου της Μεσογείου

Έκκληση της Unicef: χρειάζονται κεφάλαια για την προστασία των παιδιών και πολιτικές που να ανταποκρίνονται στις αιτίες που ωθούν τα άτομα να εγκαταλείψουν τις χώρες τους.

Μικρή πτώση των αφίξεων μεταναστών μέσα από τις μεσογειακές διαδρομές προς την Ευρώπη, αλλά αύξηση του αριθμού των ανηλίκων, όπως αποδεδειγμένα δείχνουν τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες, αναφορικά με τους τρεις πρώτους μήνες του 2019.

16 χιλιάδες νέες αφίξεις για το 2019 και 365 θάνατοι στη θάλασσα

16 χιλιάδες άτομα αποβιβάστηκαν – από την 1η Ιανουαρίου έως την 31η Μαρτίου φέτος – στην ευρωπαϊκή ήπειρο, εγκαταλείποντας τις χώρες τους, ωθούμενοι από διάφορους λόγους να αφήσουν τα σπίτια τους προς ένα άγνωστο μέλλον, το οποίο συχνά αποδεικνύεται τραγικό, μέχρι θανάτου, όπως συνέβη για τους 365 από αυτούς που πέθαναν στην Μεσόγειο, μέσα σε μόλις 90 ημέρες.

3.800 ανήλικοι σε τρεις μήνες, 1 στους 4 σε σχέση με το σύνολο των αφίξεων

Μεταξύ αυτών των μεταναστών που έφτασαν στην Ευρώπη μέσα από χιλιάδες περιπέτειες και βάσανα, 3.800 είναι ανήλικοι. Αξίζει να αναφερθεί ότι είναι ένα ποσοστό που σε σχέση με το σύνολο των αφίξεων, αυξήθηκε από 1 στους 5 σε 1 στους 4 μετανάστες κάτω των 18 ετών, οι οποίοι προστίθενται στα περίπου 41 χιλιάδες μικρά παιδιά και νέους που είναι ήδη παρόντες από τις αρχές του 2019, στις εγκαταστάσεις υποδοχής στην Ιταλία, στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, από τους οποίους περίπου 17 χιλιάδες έφτασαν ασυνόδευτοι.

Έκκληση της Unicef για 27 εκατομμύρια δολάρια

Ένα πλαίσιο παιδιών μεταναστών στην Ευρώπη που απασχολεί σοβαρά την Unicef, η οποία απευθύνει έκκληση στην διεθνή κοινότητα να αυξήσει τη συγκέντρωση πόρων – 27,5 εκατομμύρια δολάρια – το 2019, τα οποία θα διατεθούν σε προγράμματα προστασία, κατάρτισης και προσφοράς υπηρεσιών προς τους ανηλίκους.

Μεγαλύτερη προστασία σε όλα τα μέτωπα υπέρ των ανήλικων μεταναστών

Ταυτόχρονα το Γραφείο του ΟΗΕ για τα παιδιά καλεί όλα τα κράτη εταίρους να επενδύσουν σε περισσότερους πόρους για την υλοποίηση των συγκεκριμένων δεσμεύσεων που αποτελούν τη βάση της αποστολής της: Να προστατευθούν οι ανήλικοι μετανάστες από την εκμετάλλευση και τις βιαιότητες. Να τεθεί ένα τέλος στην κράτησή τους. Να προωθηθεί η οικογενειακή ενότητα. Να εξασφαλιστεί η φροντίδα και η πρόσβαση σε υγειονομικές υπηρεσίες και σε μαθήματα κατάρτισης. Η Unicefζητά επίσης, την προστασία των ανήλικων από ενέργειες που προωθούν τις διακρίσεις και την ξενοφοβία.

Αντιμετώπιση των αιτιών μαζικής μετανάστευσης

Τέλος, μια σταθερή και υπεύθυνη πρόσκληση για την αντιμετώπιση των αιτιών που απομακρύνουν τα μικρά παιδιά και τους νέους από τα σπίτια τους, μέσα από πολιτικές και οικονομικές επενδύσεις σε όλους τους τομείς που στοχεύουν  στην αειφόρο ανάπτυξη – όπως ορίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη – οι οποίοι θα πρέπει να έχουν επιτευχθεί έως το 2030, όπως η κοινωνική προστασία, η απασχόληση των νέων, οι ενέργειες για την κλιματική αλλαγή, για την ειρήνη και την δικαιοσύνη. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα είναι δυνατή η αντιστροφή της τάσης προς τη μαζική μετανάστευση για τους περισσότερο μειονεκτούντες λαούς που φεύγουν εξαιτίας της δυστυχίας, των συγκρούσεων, των διώξεων, και της κοινωνικής απόγνωσης.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ο σεισμός στην Τουρκία και Συρία…

Δυστυχώς ο σεισμός των 7.9 ρίχτερ που έπληξε Τουρκία και Συρία προξένησε μεγάλο αριθμό θυμάτων, που συνεχώς μεγαλώνει. Ο Πάπας Φραγκίσκος απέστειλε αμέσως συλλυπητήρια τηλεγραφήματα,

6η Κυριακή του Έτους

  ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Ψλ 31 [30], 3-4) Ας είσαι για μένα οχυρωμένο κάστρο, και τόπος καταφυγής, για να με σώσεις. Επειδή εσύ είσαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου