Οικουμενική Επιστολή για την ενότητα των Χριστιανών

Οικουμενική Επιστολή για την εβδομάδα προσευχής
για την ενότητα των Χριστιανών

Οικουμεν_2.jpg

Ενόψει της Εβδομάδας Προσευχής για τη Χριστιανική Ενότητα, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως τις 25 Ιανουαρίου, παραθέτουμε το κείμενο που έγραψε ο Σεβασμιότατος Ambrogio Spreafico, πρόεδρος της Επιτροπής Οικουμενισμού και Διαλόγου της Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ιταλίας, ο Σεβασμιότατος Πολύκαρπος Σταυρόπουλος, πατριαρχικός Βικάριος της Ιεράς Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Ιταλίας και Μάλτας, και ο πάστορας Λουκάς Μαρία Νέγκρο, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ευαγγελικών Εκκλησιών στην Ιταλία.
«Νιώσαμε την επιθυμία να πλησιάσουμε ο ένας τον άλλον, μαζί με τις κοινότητές μας που βρίσκονται στην Ιταλία. Ο πόνος, η ασθένεια, ο θάνατος, οι οικονομικές δυσκολίες πολλών, η απόσταση που μας χωρίζει, δεν θέλουμε να κρύψουν ή να μειώσουν τη δύναμη της ενότητας μας στον Χριστό Ιησού”: αυτό γράφουν σε μια Οικουμενική Επιστολή, που σχεδιάστηκε με την ευκαιρία της Εβδομάδας του προσευχή για τη χριστιανική ενότητα, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως τις 25 Ιανουαρίου, ο Σεβασμιότατος Ambrogio Spreafico, Πρόεδρος της Επιτροπής Οικουμενισμού και Διαλόγου της Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ιταλίας, ο Σεβασμιότατος Πολύκαρπος Σταυρόπουλος, πατριαρχικός Βικάριος της Ιεράς Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Ιταλίας και Μάλτας, και ο πάστορας Λουκάς Μαρία Νέγκρο, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ευαγγελικών Εκκλησιών στην Ιταλία.
Με μια ματιά στην τρέχουσα πραγματικότητα που χαρακτηρίζεται από την πανδημία, οι τρεις υπογράφοντες την επιστολή σημειώνουν ότι δεν μπορεί κανείς να “περιμένει μόνο μετά από αυτήν την πανδημία” ότι όλα θα είναι όπως ήταν πριν, “όπως λέγεται συνήθως”, και ελπίζουμε “ότι όλα θα επιστρέψουν καλύτερα από πριν, γιατί ο κόσμος εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από βία και αδικία, από αλαζονεία και αδιαφορία”. Εξηγούν ωστόσο, ότι αυτούς τους μήνες πόνου και μεγάλης ανάγκης, η αλληλεγγύη έχει πολλαπλασιαστεί. “Πολλοί ένωσαν τις κοινότητές μας για να δώσουν ένα χέρι βοηθείας, να πλησιάσουν εκείνους που χρειάζονται φαγητό, φιλία, νέες χειρονομίες εγγύτητας αναφέρουν οι υπογράφοντες.
Νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε τον Κύριο για αυτήν την πολλαπλασιασμένη αλληλεγγύη… Η ευγνωμοσύνη του δώρου μας βοήθησε να ανακαλύψουμε ξανά τον συνεχή πλούτο και ομορφιά της χριστιανικής ζωής, πλημμυρισμένη από τη χάρη του Θεού, την οποία καλούμαστε να επικοινωνήσουμε με μεγαλύτερη γενναιοδωρία σε όλους».

Ενότητα στη φιλανθρωπία
Οι τρεις υπογράφοντες την Οικουμενική Επιστολή υπογραμμίζουν ότι τους τελευταίους μήνες, παρά τις συνέπειες της έκτακτης ανάγκης για την υγεία, ο φόβος δεν έχει επικρατήσει: “Συνεχίσαμε να βγαίνουμε για να υποστηρίξουμε τους φτωχούς, τους μικρούς, τους ηλικιωμένους, που συχνά στερούνται της εγγύτητας, οικογένειας και φιλίας. Οι Εκκλησίες και οι κοινότητές μας έχουν βρει ενότητα σε αυτή τη φιλανθρωπία, η οποία είναι η μεγαλύτερη αρετή και η οποία, μοναδική, θα παραμείνει η σφραγίδα της κοινωνίας μας που ιδρύθηκε από τον Κύριο Ιησού». Έτσι ο Σεβασμιότατος Spreafico, ο Σεβασμιότατος Σταυρόπουλος και ο πάστορας Negro διαβεβαιώνουν για τις προσευχές τους «για τους άρρωστους, για εκείνους που τους φροντίζουν, για τους ηλικιωμένους που είναι μόνοι τους ή σε ιδρύματα, για τους πρόσφυγες, για όλους εκείνους που υποφέρουν αυτή τη στιγμή» και, υπενθυμίζοντας ότι αναφέρεται στην παρουσίαση του ειδικού βοηθήματος για την Εβδομάδα Προσευχής για τη Χριστιανική Ενότητα, ζητούν από τον Θεό να θεραπεύσει την ανθρωπότητα “από τη δύναμη του κακού και της πανδημίας, από την αδικία και τη βία” και να δώσει το δώρο της ενότητας. Τέλος, αναφερόμενοι στη μνήμη του Μητροπολίτη Γενναδίου, που πέθανε στις 16 Οκτωβρίου και ο οποίος για αρκετά χρόνια μοιράστηκε τον «δρόμο προς την πλήρη ενότητα», οι τρεις υπογράφοντες της επιστολής απευθύνουν την πρόσκληση να ζήσουν και να γιορτάσουν την ενότητα με κοινή προσευχή, η οποία την επόμενη εβδομάδα θα δουν χριστιανικές κοινότητες ενωμένες σε διάφορες πρωτοβουλίες.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

15η Κυριακή του Έτους

15η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (B)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 17[16], 15                         Εγώ, Κύριε, μες στη δικαιοσύνη, θα δω το πρόσωπό Σου, θα χορτάσω

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΗΣ ΑΜΙΑΝΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΗΣ ΑΕΙΠΑΡΘΕΝΟΥ ΜΑΡΙΑΣ Σάββατο 13 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου