Οι υπηρέτες στων ασθενών
Προστάτης των ασθενών και των εργαζόμενων στον τομέα της υγείας. Στις 14 Ιουλίου ήταν η μνήμη του αγίου Camillo de Lellis, ιδρυτή του Τάγματος των «Υπηρετών των Ασθενών». Συνέντευξη με τον πατέρα Gianfranco Lunardon, γενικό γραμματέα των μοναχών Camilliani
Γεννημένος στο Bucchianico, στο Abruzzo, στις 25 Μαΐου του 1550, ο άγιος Camillo έγινε μετά τη μεταστροφή του το έμβλημα της αφοσίωσης στους αρρώστους, στους οποίους αφιερώθηκε με όλη του τη δύναμη. Γι αυτό το στόχο ίδρυσε το 1586, την Compagnia των Υπηρετών των Ασθενών, δημιουργώντας στη Ρώμη της εποχής εκείνης μια αληθινή και σωστή «επανάσταση στον τομέα της υγείας», αποδίδοντας ιδιαίτερα την αξιοπρέπεια και την ασφάλεια στους ανθρώπους που παρακολουθούσε και στους χώρους που τους δεχόταν. Σήμερα η κληρονομιά του είναι πιο σύγχρονη από ποτέ, ακριβώς «δίνοντας αξιοπρέπεια και βοήθεια σε όσους υποφέρουν, ακόμη και σε όσους πάσχουν από ασθένειες και βρίσκονται στο τελικό στάδιό τους ή που κρίνονται ως ανίατες» όπως εξηγεί ο πατέρας Gianfranco Lunardon, γενικός γραμματέας των Camilliani.
Η αγαπητή στον Πάπα Φραγκίσκο τρυφερότητα του αγίου Camillo
Ο πατέρας Lunardon υπενθύμισε την ακρόαση στο Βατικανό του Αγίου Πατέρα της Οικογένειας των Camilliani, που έλαβε χώρα στην αίθουσα Clementina στις 18 Μαρτίου. Με την ευκαιρία αυτή ο Φραγκίσκος υπενθύμισε το κρίσιμο σημείο των αποστολών του Τάγματος, δηλαδή την εγγύτητα προς τους αρρώστους και τον πόνο τους. «Ο Πάπας – διηγείται – μας συνέστησε τη σημασία και την αξία της τρυφερότητας, επομένως και την έννοια ότι η αξιοπρέπεια του ατόμου παραμένει αμετάβλητη, ακόμη και όταν βρίσκεται στο τελικό στάδιο ή πάσχει από μια σοβαρή ασθένεια. Στις δύσκολες στιγμές της ζωής – εξηγεί ο πατέρας του τάγματος των Camilliani – γίνομαι φύλακας του αδελφού μου και διαφυλάττω την αξιοπρέπειά του».
Ο κόσμος των δακρύων όσων υποφέρουν
«Η διδασκαλία του Πάπα Φραγκίσκου σχετικά με αυτά τα θέματα – υπογραμμίζει ο πατέρας Lunardon – πάντοτε χαρακτηριζόταν από λόγια και ενέργειες. Ο Άγιος Πατέρας, πράγματι, επανειλημμένα έχει μιλήσει για το νόημα των δακρύων, που αποτελούν φίλτρο για να δείτε και να διαβάσετε τον κόσμο όπως είναι και να απαντήσετε με κατάλληλο τρόπο». Αυτή είναι μια πτυχή που συνδέεται καλά με την κληρονομιά του αγίου Camillo, αφού οι Υπηρέτες των Ασθενών «αποκαλούνταν ως “οι πατέρες του καλού θανάτου” και ο ιδρυτής μας πάντα υπογράμμιζε ότι τα νέα μας σύνορα – εξηγεί ο Lunardon – θα πρέπει να είναι τα ρωμαϊκά χαμόσπιτα και τα νοσοκομεία όπου οι άρρωστοι πεθαίνουν εξαιτίας των στερήσεων και της μοναξιάς». Διδασκαλίες επομένως, που σχετίζονται με την εγγύτητα, με την ενσυναίσθηση και «με την άσκηση της ανθρωπιάς, μέρα με τη μέρα».
Η κληρονομιά του Αγίου Camillo: φιλοξενία, άμεση φροντίδα και διαθεσιμότητα
Σήμερα, 14 Ιουλίου, εορτή του αγίου Camillo, το Ευαγγέλιο της ημέρας μας μιλά για την ιστορία του καλού Σαμαρείτη «και είναι σχεδόν μια προνοιακή σύμπτωση – εξηγεί ο γενικός γραμματέας – αφού το μήνυμα του ιδρυτή μας μπορεί να συνοψιστεί ακριβώς σε αυτό το απόσπασμα: πήγαινε και κάνε και εσύ το ίδιο». Ο άγιος Camillo, πράγματι, παρέδωσε στους αδελφούς του τη λεγόμενη Via dei carrettieri, δηλαδή την απλή οδό της φιλοξενίας, της διαθεσιμότητας, της φροντίδας και της ανησυχίας για τον άλλον. Όλες αυτές τις ενδείξεις, επομένως, με τις οποίες ο Σαμαρείτης ενεργεί έναντι εκείνου που έχει ανάγκη». Μεταξύ άλλων, ανατρέποντας την προοπτική, αφού «δεν είμαι εγώ που επιλέγω τον πλησίον αλλά είναι ο πλησίον που με επιλέγει».
Η δραστηριότητα των Camilliani στον κόσμο
Οι διδασκαλίες και η κληρονομιά του αγίου Camillo de Lellis, από το ΄500 έως σήμερα, έχουν εξαπλωθεί σε πολλές περιοχές και προάστια του κόσμου, οι Υπηρέτες των Ασθενών είναι πράγματι παρόντες «σε 39 χώρες και στις πέντε ηπείρους». Στην Ευρώπη συνεχίζεται η ιστορική παράδοση του Τάγματος, δηλαδή η θρησκευτική βοήθεια στα νοσοκομεία η οποία, όπως εξηγεί ο πατέρας Lunardon, «μεταφράζεται σε εγγύτητα, ενσυναίσθηση και ευαγγελισμό». Σε άλλες γεωγραφικές περιοχές όμως, όπως η Αφρική, η Ασία και η Νότια Αμερική, υπάρχει μια ακόμη πιο ρεαλιστική ανταπόκριση με την παρουσία «των αποστολών με νοσοκομεία και κλινικές, προφανώς ανάλογων με τους πόρους αυτών των χωρών, αλλά ταυτόχρονα προσπαθώντας επίσης να προσφέρουν μια ποιοτική και αξιοπρεπή ανταπόκριση στον τομέα της υγείας, αφού πάντα πράττουμε σύμφωνα με τον τρόπο του αγίου Camillo όταν είχε πει ότι πίσω από αυτά τα κουρέλια, πίσω από αυτή την ασθένεια υπάρχει πάντα ένα άτομο με αξιοπρέπεια που αποτελεί μια θεία σπίθα».