Οι μέρες του κακού είναι μετρημένες διότι ο Ιησούς είναι πιο δυνατός

Οι μέρες του κακού είναι μετρημένες διότι ο Ιησούς είναι πιο δυνατός

Η κατήχηση αυτής της Τετάρτης ήταν αφιερωμένη στην πρώτη από τις 7 επικλήσεις που περιέχονται στην προσευχή του Πάτερ Ημών, δηλαδή «ευλογημένο το όνομά σου». Είναι ένα από τα στάδια της διαδρομής που προτείνει ο Πάπας κατά τις γενικές ακροάσεις αυτής της περιόδου για να ανακαλύψουμε εκ νέου τα λόγια που μας δίδαξε ο ίδιος ο Ιησούς.

«Φαίνεται ότι ο χειμώνας φεύγει και έτσι επιστρέφουμε στην πλατεία. Καλώς ήρθατε στην πλατεία!» Αυτός είναι ο εγκάρδιος χαιρετισμός που ο Πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε προς τους πιστούς και τους προσκυνητές που τον καλωσόρισαν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου κατά τη διάρκεια ενός πανέμορφου ηλιόλουστου πρωινού. Η κατήχηση επιθυμεί να εμβαθύνει στο αίτημα: «Αγιασθήτω το όνομά σου», το οποίο αναφέρεται στο Πάτερ Ημών. Είναι το πρώτο από 7 αιτήματα στα οποία συναντάμε δύο λέξεις: εσύ και εμείς.

Εσύ και εμείς: η ενατένιση προς τον Θεό και οι δικές μας ανάγκες

Τα πρώτα τρία έχουν ως επίκεντρο το «εσύ» και είναι οι επιθυμίες του Ιησού στις οποίες εισερχόμαστε και εμείς, δηλαδή: να είναι αγιασμένο το όνομά σου, να έρθει η βασιλεία σου, να γίνει θέλημά σου. Τα επόμενα τέσσερα επικεντρώνονται στο «εμείς» και στις καθημερινές ανάγκες μας για τις οποίες ο Ιησούς γίνεται ο μεσολαβητής: το καθημερινό ψωμί, η συγχώρεση των αμαρτιών, η βοήθεια για τον πειρασμό και η απελευθέρωση από το κακό. Και ο Πάπας λέει: 

Εδώ βρίσκεται η μήτρα κάθε χριστιανικής προσευχής – θα έλεγα για κάθε ανθρώπινη προσευχή -, η οποία γίνεται πάντοτε, αφενός ενατενίζοντας τον Θεό, το μυστήριό του, την ομορφιά και την καλοσύνη του και αφετέρου, από ειλικρινή και θαρραλέα αιτήματα γι αυτά που μας χρειάζονται για να ζήσουμε, για να ζήσουμε καλά.

Προσευχόμαστε και παραδινόμαστε στο Θεό

Ο Ιησούς μας λέει ότι δεν είναι απαραίτητο να πολλαπλασιάσουμε τις λέξεις όταν προσευχόμαστε επειδή, όπως αναφέρει ο Ευαγγελιστής Ματθαίος: «ο Πατέρας σας ξέρει τι χρειάζεστε πριν ακόμα του το ζητήσετε». Και ο Φραγκίσκος υπογραμμίζει ότι: «Όταν μιλάμε στον Θεό, δεν το κάνουμε για να αποκαλύψουμε σε αυτόν τι έχουμε στην καρδιά μας: Εκείνος το γνωρίζει πολύ καλύτερα από εμάς τους ίδιους!». Ο Θεός είναι όπως μια μαμά για την οποία αρκεί απλά μια ματιά για να «καταλάβει τα πάντα για τα παιδιά της».

Tο πρώτο βήμα της χριστιανικής προσευχής είναι η παράδοση του εαυτού μας στον Θεό, στην πρόνοιά του. Είναι σαν να λέμε: «Κύριε, εσύ ξέρεις τα πάντα, δεν χρειάζεται καν να σου διηγηθώ τον πόνο μου, σου ζητώ μόνο να μείνεις εδώ δίπλα μου: να είσαι Εσύ η ελπίδα μου».

Η ζωή μας πρέπει να μαρτυρεί την αγιότητα του Θεού

Όταν προσευχόμαστε λοιπόν, ο Ιησούς μας συμβουλεύει να ζητάμε αλλά χωρίς να ανησυχούμε και χωρίς να έχουμε την έγνοια για τα πράγματα που χρειαζόμαστε. Μια προφανής αντίφαση, λέει ο Φραγκίσκος, επειδή «τα αιτήματα του χριστιανού εκφράζουν την εμπιστοσύνη του στον Πατέρα». Στο πρώτο αίτημα στο Πάτερ Ημών, «Αγιασθήτω το όνομά σου», συνεχίζει, αισθανόμαστε την επιθυμία του Ιησού, όλοι να αναγνωρίζουν «την ομορφιά και το μεγαλείο του Πατέρα και να τον αγαπούν». «Και ταυτόχρονα – εξηγεί επίσης – υπάρχει η ικεσία το όνομά του να είναι αγιασμένο σε εμάς, στην οικογένειά μας, στην κοινότητά μας, σε ολόκληρο τον κόσμο». Είναι πράγματι ο Θεός που μας κάνει αγίους, αλλά και εμείς, που με την μαρτυρία μας εκδηλώνουμε την αγιότητα του Θεού στον κόσμο. Και προσθέτει αυθόρμητα:

Θεός είναι άγιος, αλλά αν εμείς, αν η ζωή μας δεν είναι αγία, υπάρχει μια μεγάλη ασυνέπεια! Η αγιότητα του Θεού πρέπει να αντανακλάται στις πράξεις μας, στη ζωή μας. «Είμαι χριστιανός, ο Θεός είναι άγιος, μα κάνω τόσα πολλά άσχημα πράγματα», όχι, αυτό δεν χρειάζεται. Εκείνο επίσης, κάνει κακό. Αυτό σκανδαλίζει και δεν βοηθά.

Το κακό μετράει μέρες

Η αγιότητα του Θεού είναι μια δύναμη που επεκτείνεται, δηλώνει ο Πάπας, η αγιότητα του Ιησού προεκτείνεται προς τους άλλους και διευρύνεται σχηματίζοντας κύκλους ολοένα και ευρύτερους, το κακό αντίθετα, «μετράει μέρες» επειδή νικήθηκε από τον Ιησού. Και καταλήγει:

Δεν αμφιταλαντευόμαστε μέσα στην αβεβαιότητα αλλά έχουμε μια σπουδαία σιγουριά: ο Θεός με αγαπά. Ο Ιησούς έδωσε τη ζωή του για μένα! Το Άγιο Πνεύμα είναι μέσα μου. Αυτό είναι το σπουδαίο και το σίγουρο. Και το κακό; Φοβάται.

Να μην εκμεταλλευόμαστε το όνομα του Θεού

Στο τέλος της κατήχησης ο Πάπας απηύθυνε χαιρετισμό προς τους πιστούς που μιλούν διάφορες γλώσσες: προς εκείνους που μιλούν την αραβική, που προέρχονται από την Αίγυπτο, το Ιράκ και από τη Μέση Ανατολή, ο Φραγκίσκος λέει:

«Η επίκληση του ονόματος του Θεού πρέπει να έχει ως μοναδικό στόχο να το αγιάσουμε και όχι να το εκμεταλλευτούμε. «Αγιασθήτω το όνομά σου» σημαίνει δεσμευόμαστε ώστε η ζωή  μας να αποτελεί αίνο στο μεγαλείο του Θεού, να είναι μια συγκεκριμένη εκδήλωση της πίστης μου προς Εκείνον. Σημαίνει δεσμεύομαι στην οδό της αγιότητας ώστε οι άλλοι να δοξάζουν το Άγιο Όνομά Του. Είθε ο Κύριος να σας ευλογεί και πάντα να σας προστατεύει από το κακό!».

χαιρετισμός του Πάπα προς την Αντιπροσωπεία της Λαμπαδηφορίας των Βενεδικτίνων

Μεταξύ των χαιρετισμών στα ιταλικά, τέλος και εκείνος προς την Αντιπροσωπεία της Λαμπαδηφορίας των Βενεδικτίνων, παρούσα στην πλατεία μαζί με τον αρχιεπίσκοπο του Spoleto-Norcia, τον σεβασμιότατο Renato Boccardo.

H ανάφλεξη της λαμπαδηφορίας «Pro Paceet Europa Una» πραγματοποιήθηκε στη Norcia, το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου. Φέτος, το «φως του Βενέδικτου» θα φωτίσει την ήπειρο από την Πολωνία, από την Κρακοβία, τη γη του αγίου Ιωάννη Παύλου Β΄. Κατά τη διάρκεια της πορείας της στην Πολωνία, η λαμπαδηφορία θα μεταβεί και στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Auschwitz-Birkenau. Στη συνέχεια θα διεξαχθεί η τελετή διανομής της φλόγας σε τέσσερις τοπικές μονές των Βενεδικτίνων και η ευχαριστιακή τελετή στον Καθεδρικό Ναό της Κρακοβίας. Μετά την επιστροφή της στην Ιταλία, η Λαμπαδηφορία θα γίνει δεκτή στις 10 Μαρτίου στο Sacro Speco di Subiaco και στις 17 στο Cassino. Από εκεί θα επιστρέψει στη Norcia το βράδυ της 20ης Μαρτίου. Οι θρησκευτικές και πολιτικές εκδηλώσεις των Βενεδικτίνων θα ολοκληρωθούν ταυτόχρονα και στις τρεις πόλεις, την 21η Μαρτίου.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 30 Ιανουαρίου 2023                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου