ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
 

Πηγαίνω από μικρός συχνά στην ενορία μας  και αγαπώ πολύ τον εφημέριό μας,  που μου θυμίζει τον παππού μου. Τον βλέπω πάντα στην Εκκλησία  αλλά και όταν περπατά στους δρόμους της ενορίας να φορά ένα ράσο μαύρο. Γιατί όμως είναι μαύρο;  Ήταν το χρώμα που φορούσε ο Ιησούς; Και γιατί ο Πάπας  προτιμά το άσπρο χρώμα; Μήπως για να διαφέρει από τους άλλους ιερείς;

Δημητράκης 

 

Ο Πάπας ντύνεται στα άσπρα, διότι ένας «προκάτοχός του», (Πίος ο 5ος), όταν εκλέχτηκε το έτος 1566 σ’ αυτήν την υπηρεσία (ως 224ος  διάδοχος του Αποστόλου Πέτρου) διατήρησε το άσπρο ράσο  που φορούσε ως Δομινικανός Μοναχός που ήταν. Από τότε  ο Πάπες συνέχισαν να φορούν  το άσπρο ράσο και σαν σύμβολο  που θυμίζει το φως  και τον κάνει βέβαια και να διακρίνεται από όλους τους άλλους επισκόπους και ιερείς.

Το μαύρο χρώμα  μέχρι και σήμερα φοριέται στην Ανατολή  ως  χρώμα που ιδιαίτερα ταιριάζει  σε πρόσωπα που έχουν κάποια ιδιαίτερη εξουσία. Και έτσι από πολλούς αιώνες  οι ιερείς και πολλοί μοναχοί  συνεχίζουν  να ντύνονται με μαύρα,  όχι επειδή έχουν πένθος, αλλά από αξιοπρέπεια προς την ιεροσύνη τους. Όσον αφορά το ντύσιμο του Ιησού….. Ε! βέβαια δεν γνωρίζουμε το χρώμα που χρησιμοποιούσε, αλλά από ότι μπορούμε να φανταστούμε διαβάζοντας το Ευαγγέλιο, δεν αποκλείεται να του άρεσαν τα ζωηρά χρώματα.  Πάντως ο Ιησούς δεν αποτελούσε  μέρος κάποιας ιερατικής τάξης της εποχής του, γι' αυτό μπορούσε να ντύνεται όπως του άρεσε καλύτερα!

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου