Οι Εκκλησίες της Ανατολικής Ευρώπης επιστρέφουν στην διαδικτυακή λειτουργία

6

Οι Εκκλησίες της Ανατολικής Ευρώπης επιστρέφουν στην διαδικτυακή λειτουργία

Στην ανησυχητική εικόνα της επέκτασης της πανδημίας, η Τσεχική Δημοκρατία, η οποία ήταν μια από τις χώρες με τις περισσότερες δυνατότητες να σταματήσει την διάδοση του ιού, έχει πληγεί περισσότερο με σχεδόν 500 λοιμώξεις ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ακόμη περισσότερο από το Βέλγιο και την Ισπανία.

Τσεχική Δημοκρατία
Τα μέτρα πρόληψης στην Τσεχική Δημοκρατία δεν χρειάστηκαν πολύ χρόνο για να φτάσουν στο σχεδόν πλήρες κλείσιμο δραστηριοτήτων, από τα σχολεία έως τις δραστηριότητες αναψυχής, συμπεριλαμβανομένων των εστιατορίων και των μπαρ. Σε αυτό το πλαίσιο, η Τσεχική Εκκλησία σε μια δήλωση ανακοινώνει ότι, λόγω των μέτρων κατά της εξάπλωσης του COVID-19, οι πιστοί δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν στην τέλεση θείων λειτουργιών στις εκκλησίες και τις ενορίες τους. Για το σκοπό αυτό, η δημόσια τηλεοπτική υπηρεσία θα προσφέρει ζωντανές μεταδόσεις, από αυτή την Κυριακή 18 Οκτωβρίου, στις 10:00, στο δεύτερο τηλεοπτικό δίκτυο της Τσεχίας. Επιπλέον, όπως ήδη συνέβη την άνοιξη, οι Καθολικές Λειτουργίες θα εναλλάσσονται με τις υπηρεσίες των μελών του Οικουμενικού Συμβουλίου Εκκλησιών.

Σλοβακία
Η γειτονική Σλοβακία ανακοίνωσε επίσης νέα μέτρα για προσθήκη στη δέσμη περιορισμών που έχουν ήδη επιβληθεί στις 30 Σεπτεμβρίου για να σταματήσει ο πολλαπλασιασμός των μεταδόσεων. Χθες η κυβέρνηση περιόρισε τις συναντήσεις σε έξι άτομα σε όλες τις εκδηλώσεις, για να αντιμετωπίσει την επανεμφάνιση της λοίμωξης. Στην περιοχή Orava και Liptov, στα βορειοανατολικά της χώρας, ο επίσκοπος της επισκοπής Spi, Σεβ. Tefan Sečka ανακοίνωσε την αναστολή των δημόσιων εορτασμών, με εξαίρεση τις λειτουργίες της Κυριακή και το Σάββατο, οι οποίες παραμένουν περιορισμένες σε 50 συμμετέχοντες.
Ο Επίσκοπος εξήγησε σε ανακοίνωση ότι, κατόπιν αιτήματος του Υπουργείου Υγείας, οι καθημερινές Θείες Λειτουργίες, από Δευτέρα έως Σάββατο, δεν θα τελούνται παρουσία των πιστών. Η Επισκοπή του Spiš ζητά από τους ιερείς και τους πιστούς να λάβουν γνώση αυτής της διάταξης και να την τηρήσουν. “Οι προσωρινές αναστολές από καθημερινές λειτουργίες είναι ένα οδυνηρό ζήτημα για εμάς, αλλά σε μια επιδεινούμενη κατάσταση είναι ζήτημα προστασίας της υγείας και της ζωής όλων”, λέει ο επίσκοπος Sečka.

Βουλγαρία
Στη Βουλγαρία, όπου ο αριθμός των λοιμώξεων και των θανάτων αυξάνεται καθημερινά, ο πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Βουλγαρικής Ιεραρχίας, Σεβ. Hristo Proikov, απηύθυνε επιστολή στους πιστούς σχετικά με την αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων και των ασθενών του Covid-19. “Υπενθυμίζω σε όλους ότι τα μέτρα που προτείνουν οι υγειονομικές αρχές πρέπει να τηρούνται με υπευθυνότητα και προσωπική συνείδηση”. Το σημείωμα, μας υπενθυμίζει ότι οι Λειτουργίες και οι τελετές στους ναούς θα συνεχίσουν να γίνονται τακτικά, διατηρώντας την απόσταση, χρησιμοποιώντας μάσκες και απολύμανση χεριών και χώρων. Κάλεσε επίσης τους κληρικούς και τους πιστούς να συνεχίσουν να προσεύχονται μετά από κάθε Λειτουργία λέγοντας την προσευχή «Κάτω από την προστασία σου……», ζητώντας τη μεσολάβηση της Παναγίας Μητέρας του Θεού, ώστε ο Κύριος να προστατεύει όλους, τους άρρωστους και τις οικογένειες των.

Μετάφραση: δ.α

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (B)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 22 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

22 ΙΟΥΝΙΟΥ μνήμη του Αγίου Παυλίνου, επισκόπου

  Καταγόταν από μια πλούσια οικογένεια Ρωμαίων πατρικίων (γεννήθηκε το 355 στη Μπορντώ, όπου ο πατέρας του ήταν αυτοκρατορικός αξιωματούχος). Συνάντησε τον επίσκοπο Αμβρόσιο του

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου