Εορτή του αγίου Λουκά 18 Οκτωβρίου

2

Εορτή του αγίου Λουκά 18 Οκτωβρίου

Κανείς άλλος δεν αξιώθηκε να λάβει τον τίτλο της «Καλής Αγγελίας» όσο ο ευαγγελιστής Λουκάς. Όχι μόνο, διότι ο Γιατρός του 3ου Ευαγγελίου μάς έδειξε την ευσπλαχνία του Θεού, και – στη συνέχεια – με το βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων αποτέλεσε τον ιστορικό της Νέας Εκκλησίας που γεννιέται στον κόσμο, αλλά και επειδή με την πένα του εγγράμματου Έλληνα – το Ευαγγέλιο – γίνεται ύμνος χαράς και αισιοδοξίας για κάθε άνθρωπο.
Σε τίποτε ο Λουκάς δεν μειώνει το Σταυρό του Χριστού και μάλιστα του οφείλουμε την πιο λεπτομερή περιγραφή της αγωνίας του Χριστού. Όμως το κέντρο του Ευαγγελίου είναι η Χαρά! Η Χαρά του Θεού που δέχεται ο κόσμος: Η γέννηση του Ιωάννη (του Προδρόμου) για την οποία πολλοί θα χαρούν (1,14). Οι μαθητές του, μετά την Ανάληψη «επέστρεψαν γεμάτοι χαρά (24,52) και περνώντας από την διήγηση της Αμαρτωλής που συγχωρείται, μέχρι την παραβολή του Ασώτου Υιού, παντού θριαμβεύει η Χαρά!
Οι Πράξεις των Αποστόλων κολυμπούν στο ίδιο φως της Χαράς! Τεμάχιζαν τον Άρτο και έτρωγαν με χαρά και απλότητα (Πράξεις 2,26) – το πλήθος που πίστευε είχε μια καρδιά και μια ψυχή (4, 32).
Ο «Αγαπητός Ιατρός» που αναφέρεται στην επιστολή προς Κολοσσαείς (4, 14) παρέμεινε προσκολλημένος στον Παύλο, ακόμη κι όταν ο τελευταίος βρισκόταν στη φυλακή. Ο «Υμνωδός της πραότητας» του Χριστού, όπως τον ονομάζει ο Δάντης, διέδωσε την οικουμενικότητα της αγάπης που είχε εμπιστευθεί ο Χριστός στους μαθητές Του. Ο «Σωτήρας» που μας παρουσιάζει (αυτός ο πρώην ειδωλολάτρης) είναι το φως που λάμπει στα έθνη (2, 32), που φαίνεται μέσα απ’ το Ευαγγέλιό του και το βιβλίο των «Πράξεων» του ίδιου συγγραφέα.

π.Μ.Β.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου