ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ:

2

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ:

Νέες διευκρινήσεις για τους κανόνες τήρησης αποστάσεων και άλλα μέτρα προστασίας για το σύνολο των πιστών και κληρικών για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού έδωσε με εγκύκλιο η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος στις Ιερές Μητροπόλεις, λαμβάνοντας υπόψιν το νέο ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε με θέμα «Κανόνες τήρησης αποστάσεων και άλλα μέτρα προστασίας στο σύνολο της Επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19»
Σύμφωνα λοιπόν με την Εγκύκλιο η οποία απεστάλη την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020 στις Μητροπόλεις σημειώνεται πως: Η παρουσία των πιστών εντός των Ιερών Ναών θα πραγματοποιείται αναλόγως του επιπέδου προληπτικών μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας στο οποίο βρίσκεται η κάθε περιφερειακή ενότητα στην οποία ανήκει ο ναός.
Πιο συγκεκριμένα εάν η περιφέρεια στην οποία ανήκετε βρίσκεται στο:

-Επιδημιολογικό Επίπεδο 1 (χαμηλό): Ένας πιστός ανά πέντε τ. μέτρα επιφανείας και με ελάχιστη απόσταση 1,5 μ. μεταξύ τους. Σε περίπτωση που η επιφάνεια του Ιερού Ναού (εξαιρουμένων των βοηθητικών χώρων) υπερβαίνει τα 500 τ.μ. ο μέγιστος αριθμός των παρευρισκομένων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 200 άτομα.

-Επιδημιολογικό Επίπεδο 2 (μέτριο): Ένας πιστός ανά δέκα τ. μέτρα επιφανείας και με ελάχιστη απόσταση 1,5 μ. μεταξύ τους. Σε περίπτωση που η επιφάνεια του Ιερού Ναού (εξαιρουμένων των βοηθητικών χώρων) υπερβαίνει τα 500 τ.μ. ο μέγιστος αριθμός των παρευρισκομένων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 100 άτομα.

-Επιδημιολογικό Επίπεδο 3 (υψηλό): Ένας πιστός ανά δεκαπέντε τ. μέτρα επιφανείας και με ελάχιστη απόσταση 1,5 μ. μεταξύ τους. Σε περίπτωση που η επιφάνεια του Ιερού Ναού (εξαιρουμένων των βοηθητικών χώρων) υπερβαίνει τα 500 τ.μ. ο μέγιστος αριθμός των παρευρισκομένων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 50 άτομα.

-Επιδημιολογικό Επίπεδο 4 (πολύ υψηλό): Συνολικό 9 πιστοί εντός των ναών με ελάχιστη απόσταση 1,5 μ. μεταξύ τους.
Σύμφωνα με την Εγκύκλιο, απαιτείται να τηρούνται μετ’ ευλαβείας οι προβλεπόμενες αποστάσεις μεταξύ των πιστών. Όσον αφορά την Θεία Κοινωνία , οι πιστοί με προσωπική τους ευθύνη υποχρεούνται εκ του νόμου να φορούν μάσκα την οποία θα αφαιρούν προσερχόμενοι για να μεταλάβουν.

Η Ιερά Σύνοδος μεταξύ άλλων, προτρέπει τους Μητροπολίτες να γίνονται Θείες Λειτουργίες καθημερινά μέσα στην εβδομάδα για την διευκόλυνση των πιστών αλλά και την αποφυγή συνωστισμού.
Τέλος, εάν κάποιος πιστός παρουσιάσει συμπτώματα κορωνοϊού εντός του ναού επιβάλλεται να ληφθεί μέριμνα για την άμεση και ασφαλή απομάκρυνσή του, ώστε να αποφευχθεί η επαφή του με άλλα άτομα.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

19 ΙΟΥΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΚΡΙΝΗΣ

Ήταν το πρωτότοκο παιδί του Βασίλειου και της Εμμέλειας και καταγόταν από τον Πόντο. Η οικογένειά της ήταν ευλογημένη αφού τα αδέλφια της είναι ο

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 19 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου