Οι Εκκλησίες είναι πρωταγωνιστές στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

5

Οι Εκκλησίες είναι πρωταγωνιστές  στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

Να γίνουμε πρωταγωνιστές ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Αυτή είναι η βασική ένδειξη που προέκυψε από ένα διαδικτυακό σεμινάριο που διοργανώθηκε τις τελευταίες ημέρες από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών (WCC) σχετικά με το θέμα της ανανεώσιμης ενέργειας και της προστασίας του κλίματος. Την 1η Σεπτεμβρίου θα υπάρξει ένα συνέδριο για το νερό που θα διοργανωθεί μαζι με το Misereor.
Για τέσσερις εβδομάδες, ειδικοί καθώς και Χριστιανοί ηγέτες από όλο τον κόσμο, συζήτησαν για το τι κάνουν οι χριστιανικές Εκκλησίες σε τοπικό επίπεδο για την υπεράσπιση του δικαιώματος στο νερό ως κοινό αγαθό, στην προώθηση μοντέλων βιώσιμης κατανάλωσης για τη μείωση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών ανισορροπιών, μια οικονομία εναλλακτική από εκείνη που επικεντρώνεται μόνο στο κέρδος, καθώς και στη δικαιοσύνη για το κλίμα. Ήταν η τελευταία μιας σειράς τεσσάρων εκδηλώσεων που προώθησε ο οργανισμός στο πλαίσιο του Χάρτη Πορείας Δράσης που ξεκίνησε το 2019 για «μια οικονομία της ζωής και για την οικολογική δικαιοσύνη».

Ανανεώσιμη ενέργεια και προστασία του κλίματος
Με την υποστήριξη της πίστεως, οι Εκκλησίες προωθούν την ανανεώσιμη ενέργεια και την προστασία του κλίματος”, ήταν ο τίτλος της τελευταίας συνόδου στην οποία – αναφέρει τον ιστότοπο το ΠΣΕ – οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν ότι το να μιλάμε για «κλιματική δικαιοσύνη» συνεπάγεται επίσης μια βαθιά επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο οι χριστιανικές κοινότητες σχετίζονται με πηγές ενέργειας όσον αφορά την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.
Μεταξύ των ομιλητών ήταν και η Jessica Morthorpe, ιδρυτής και διευθύντρια του “Five Leaf Eco-Awards”, ένα οικουμενικό βραβείο για το Περιβάλλον, που θεσπίστηκε στην Αυστραλία με σκοπό να ενθαρρύνει τις χριστιανικές κοινότητες να αναλάβουν οικολογικές πρωτοβουλίες και να γίνουν πιο βιώσιμες, ως απάντηση στο κάλεσμα του Θεού για την φροντίδα της Δημιουργίας. Οι πρωτοβουλίες κυμαίνονται από τη χρήση ηλιακών συστημάτων αντί για ορυκτή ενέργεια έως τον ηλεκτρικό φωτισμό σε εκκλησίες, την αποκατάσταση πλωτών οδών, την κατασκευή κτιρίων με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, έως τη δημιουργία αστικών κήπων. Η συμμετοχή στον διαγωνισμό “Five Leaf Eco-Awards” – εξήγησε η Morthorpe στην ομιλία της – είναι επίσης ένας τρόπος να έρθει σε επαφή κάθε κοινότητα με το μεγαλύτερο δίκτυο χριστιανικών οργανώσεων που έχουν δεσμευτεί για την υπεράσπιση της Δημιουργίας.

Την 1η Σεπτεμβρίου, βιντεοδιάσκεψη για το νερό
Το πρώτο διαδικτυακό σεμινάριο του ΠΣΕ για την οικονομία της ζωής και την οικολογική δικαιοσύνη πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιουλίου με θέμα: “Επανασύνδεση στην πίστη με τη Δημιουργία, τη γη και το νερό” για τον εορτασμό της δεκάτης επετείου του ιστορικού ψηφίσματος με το οποίο το 2010 ο ΟΗΕ αναγνώρισε την πρόσβαση στο πόσιμο νερό και την αποχέτευση ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, συμπεριλαμβανομένου στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του 1948. Και ακριβώς για να εορτάσει αυτήν τη σημαντική επέτειο, το ίδιο Συμβούλιο την 1η Σεπτεμβρίου, το ΠΣΕ σε συνεργασία με τον Misereor, τον οργανισμό για τη συνεταιριστική ανάπτυξη της Γερμανικής Διάσκεψης των Επισκόπων (Dbk), διοργανώνει μια τηλεδιάσκεψη στη Γερμανία με θέμα: “Δέκα χρόνια του δικαιώματος στο νερό: προβλήματα, θέσεις και προοπτικές”. Η συνάντηση, η οποία συμπίπτει με την αρχή του Μήνα για τη Δημιουργία, θα είναι μια ευκαιρία για συζήτηση με ειδικούς σχετικά με την κατάσταση του νερού σήμερα, και ιδίως για το πόσιμο νερό, έναν πόρο που εξακολουθεί να παραμένει απρόσιτος σε 3 στα 10 άτομα, σε όλο τον κόσμο, όπως προκύπτει δραματικά με την πανδημία Covid-19. Την εκδήλωση, που προωθείται σε συνεργασία με το γερμανικό τμήμα της οικουμενικής οργάνωσης “Ψωμί για τον Κόσμο” και τη Fian International, μια ΜΚΟ που δεσμεύεται στην υπεράσπιση του δικαιώματος στην τροφή, θα παρακολουθήσει, μεταξύ άλλων, η Dinesh Suna του Οικουμενικού Δικτύου για το νερό (Ewn), το δίκτυο των Χριστιανικών Κινημάτων που δημιουργήθηκε το 2007 υπό την αιγίδα του ΠΣΕ.
————————-
Πηγή: Vatican News
Μετάφραση: π.Λ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ποιμαντική επιστολή Ιεραρχίας

                  ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Αρ. Πρωτ.: 5606/2024      Σύρος, 23 Φεβρουαρίου 2024 Προς τους πιστούς της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα Αδελφοί μας και

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 24 Φεβρουαρίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου