ΙΤΑΛΙΑ : CARITAS CHRISTI URGET NOS

1

ΙΤΑΛΙΑ : CARITAS CHRISTI URGET NOS

Δύο, άγνωστοι εκτός χώρας, ιταλοί ιερείς του 20ου αι. παρουσιάζονται τις γραμμές που ακολουθούν. Οι άνθρωποι αυτοί αντιμετώπισαν τις προκλήσεις της εποχής τους, έμειναν στη μνήμη των απλών πιστών και, αργότερα ο πρώτος – σύντομα ο δεύτερος, θ` ανακηρυχθούν Μακάριοι από την Καθολική Εκκλησία. 
1. O ντον Giovanni Minzoni γεννήθηκε το 1885 και υπήρξε στρατιωτικός ιερέας στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τιμηθείς και με μετάλλιο ανδρείας. Εφημέριος στην περιοχή της Ραβέννας αντιτάχθηκε στις προσπάθειες φασιστικοποίησης της νεολαίας ιδρύοντας καθολικό προσκοπισμό ( δύο ομάδες των 70 εξερευνητών ) .
Τη νύχτα της 23-8-1923, μόλις 38 ετών, σκοτώθηκε σε φασιστική ενέδρα θανάτου
Οι καθολικές προσκοπικές οργανώσεις της Ιταλίας ( Masci, Agesci. Fse ) έστειλαν κοινή επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο Ραβέννας Σεβ/τατο Lorenzo Ghizzoni, ζητώντας να ξεκινήσει την επισκοπική προκαταρκτική διαδικασία για μελλοντική μακαριωνυμία του ντον Minzoni, με ορίζοντα την 100ετία από το θάνατό του, αναφέροντας ότι “ αντιπροσωπεύει ακόμα στις μέρες μας ένα πολύτιμο μάρτυρα για την εκπαίδευση της νεολαίας στις χριστιανικές αξίες της ελευθερίας και της ειρήνης ”.
2. Ο π. Olinto Marella είχε γεννηθεί το 1882 στην περιοχή της Βενετίας. Αρχικά συμμετείχε στο “τρίτο τάγμα” του Αγίου Φραγκίσκου, αργότερα αποφάσισε να σπουδάσει θεολογία στη Ρώμη, ήταν μάλιστα συμμαθητής του Angelo Roncalli, μεταγενέστερου Πάπα Ιωάννη 23ου. Χειροτονήθηκε αλλά θεωρήθηκε πολύ “προοδευτικός”, με αποτέλεσμα να τιμωρηθεί με αναστολή ιερατικών καθηκόντων (sospensione a divinis ) για 16 έτη ! Άρχισε να διδάσκει φιλοσοφία σε διάφορες πόλεις και κατέληξε στην Μπολόνια, όπου δίδαξε σε γνωστά σχολεία για 24 χρόνια ( 1924-1948 ).

9

Από το 1939 δραστηριοποιήθηκε στην απόκρυψη εβραίων και άλλων φυγάδων, καθώς και σε βοήθεια παιδιών σε ανάγκη. Το 1949 έλαβε απ΄το Δήμο ένα μικρό μαγαζί που μετέτρεψε στην “ Citta dei Ragazzi ” ΄Hδη 67 ετών, έγινε επαίτης στους δρόμους της Μπολόνιας, ζητώντας βοήθεια για τα ορφανά του πολέμου, τους αναπήρους, τους αστέγους, και όσους είχαν ανάγκη από υλική και ηθική συμπαράσταση στην μεταπολεμική Μπολόνια. Οι παλαιότεροι κάτοικοι της πόλης ακόμα τον θυμούνται να διασχίζει την πόλη, πάνω στο θρυλικό ποδήλατό του και να τείνει το χέρι, κρατώντας το καπέλο του, για να λάβει την όποια ελεημοσύνη του έδιναν, που μετατρεπόταν σε σωτηρία για χιλιάδες τελικά ανθρώπους, που βρήκαν ένα πιάτο φαγητό, ένα κρεβάτι ή ένα βλέμμα αγάπης. Χαρακτηρίσθηκε “ η συνείδηση της Μπολόνιας “ και το έργο του αναγνωρίσθηκε από όλους. Απ` τους πιο γνωστούς υποστηρικτές του υπήρξε ο παλιός μαθητής του και σημαντικός δημοσιογράφος Indro Montanelli. Πέθανε το 1969.
Την 4-10-2020 θα γίνει η τελετή μακαριωνυμίας του. Ο Αρχιεπίσκοπος της πόλης, Καρδινάλιος Matteo Zuppi, έχει καλέσει τους πιστούς να χρηματοδοτήσουν το γύρισμα ενός φιλμ – ντοκουμέντου με τίτλο “Η εξαιρετική ιστορία του π. Marella”ως ευχαριστώ προς όσα ο νέος Μακάριος πρόσφερε στην πόλη .

Πληροφόρηση και φωτογραφίες ιερέων
( του p. Marella μαζί με παιδιά ) από Avvenire

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27 Ιανουαρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Πρόγραμμα Ενοριών

   Οικισμός Ενορία 28–29 Ιανουαρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή 09.30

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου