Οι διωκόμενες χριστιανές γυναίκες: διπλά ευάλωτες

Οι διωκόμενες χριστιανές γυναίκες: διπλά ευάλωτες

Η σεξουαλική βία, οι βιασμοί,  η εξαναγκαστική παραίτηση από την επιμέλεια των παιδιών, εξαναγκαστικοί γάμοι και διαζύγια είναι τα πρόσωπα δίωξης των χριστιανών γυναικών σε πολλές χώρες του κόσμου. Δηλώνει με το έγγραφό World Watch List 2019 η οργάνωση Ανοιχτές Πόρτες/Open Doors.

Στις χώρες όπου υφίστανται θρησκευτικές διώξεις προς τους χριστιανούς, οι γυναίκες είναι διπλά ευάλωτες και οι διώξεις παίρνουν διαφορετική μορφή σχετικά με αυτές των ανδρών. Αυτό προκύπτει από την World Watch List 2019 της διεθνούς οργάνωσης OpenDoors/Ανοιχτές πόρτες, η οποία παρουσιάστηκε πρόσφατα και την Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών αναφορικά με την κατάσταση των γυναικών. Σεξουαλική βία, βιασμοί, εξαναγκαστικοί γάμοι, εξαναγκαστική παραίτηση από την επιμέλεια των παιδιών και εξαναγκαστικά διαζύγια είναι τα πρόσωπα αυτού του δράματος. Για να αναφέρουμε ορισμένα στοιχεία: στο 47% από τις 50 εξεταζόμενες χώρες, η σεξουαλική βία είναι συχνή για τις γυναίκες που αναγνωρίζονται ως Χριστιανές.

Οι Χριστιανές γυναίκες διπλά ευάλωτες

«Παρατηρώντας τον χάρτη μας με τις αντιχριστιανικές διώξεις, μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι πράγματι, σε χώρες που καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις για τις διώξεις, βρίσκουμε μια διπλή ευπάθεια αναφορικά με τις χριστιανές γυναίκες», είπε στη συνέντευξη που μας έδωσε ο Cristiann Nani, διευθυντής της οργάνωσης Ανοιχτές Πόρτες/Open Doors στην Ιταλία, ο οποίος αναφέρει ορισμένες χώρες μεταξύ των οποίων το Αφγανιστάν, τη Σομαλία, τη Λιβύη, το Πακιστάν, την Ερυθραία, την Υεμένη, το Ιράν, την Ινδία, τη Συρία, τη Νιγηρία, το Ιράν. Γίνεται λόγος για «διπλής μορφής ευπάθεια επειδή είναι ευάλωτες ως γυναίκες, σε μια κοινωνία που μερικές φορές τις θεωρεί πολίτες δεύτερης κατηγορίας αλλά και σε κάθε περίπτωση υποβαθμισμένες σε σύγκριση με τους άνδρες, αλλά είναι ευάλωτες και επειδή είναι χριστιανές», εξηγεί ο Nani.

Η μάστιγα της σεξουαλικής βίας

Ερωτηθείς για τους τρόπους με τους οποίους η βία αυτή χρησιμοποιείται για να ασκήσει πίεση στις χριστιανές γυναίκες, ο Nani δηλώνει ότι «για τα 50 κράτη για τα οποία έχουμε αναλύσεις, πάνω από το 50% των γυναικών έχουν δηλώσει ότι έχουν υποβληθεί σε κάποια μορφή σεξουαλικής βίας, επομένως ο αντίκτυπος είναι τεράστιος όσο αφορά τη ζωή των γυναικών που ζουν μόνες αλλά κυρίως και για τις οικογένειες, τα παιδιά και ολόκληρες χριστιανικές κοινότητες, όπου η σεξουαλική βία αποτελεί μια τυπική μορφή δίωξης κατά των γυναικών χριστιανών. Συχνά ο στόχος δεν είναι η γυναίκα, αλλά πολλά άλλα». Από αυτή την άποψη, ο Nani αναφέρει περιπτώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος, «που με μια ακριβή στρατηγική απήγαγε τις χριστιανές γυναίκες», ή οι Boko Haram  στη Νιγηρία. Μιλάμε εξάλλου, για κοινότητες και χώρες όπου η έννοια της τιμής και η αίσθηση της ντροπής είναι πολύ ισχυρές, «επομένως ατιμάζοντας μια γυναίκας, μέσω του σωματικού βιασμού της, δημιουργείται ένα τεράστιο αντίκτυπο, εμείς το κατονομάζουμε ένα είδος ντόμινο». Ο Naniτο εξηγεί αναφερόμενος στο γεγονός ότι «μερικές οικογένειες απορρίπτουν τις ίδιες φτωχές γυναίκες που έχουν βιαστεί. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις  – όπως λέει – όπως εκείνη της Εσθήρ: μια γυναίκα που απήχθη από την Boko Haram στη Νιγηρία επειδή ήταν χριστιανή, πωλήθηκε ως σκλάβα του σεξ, έμεινε έγκυος εξαιτίας των βιασμών που υπέστη, απελευθερώθηκε, επέστρεψε στην οικογένειά της και η ίδια η οικογένειά της την απέρριψε». «Τα τραύματα γι αυτές τις φτωχές γυναίκες – επισημαίνει – είναι τεράστια!».

Εξαναγκαστική παραίτηση από την επιμέλεια των παιδιών

Στην Έκθεση της οργάνωσης Ανοιχτές Πόρτες/Open Doors, υπογραμμίζεται επίσης ότι στα κράτη όπου πραγματοποιήθηκε η έρευνα, το 35% ανέφερε εξαναγκαστικό διαζύγιο, ενώ το 31% ανέφερε καταναγκαστική παραίτηση από την επιμέλεια των παιδιών όσο αφορά στις γυναίκες χριστιανές. «Το εξαναγκαστικό διαζύγιο συμβαίνει επειδή η γυναίκα σε ορισμένες περιπτώσεις μεταστρέφεται στον χριστιανισμό και αυτό δημιουργεί αντίδραση από μέρους της οικογένειας. Ας θυμηθούμε ότι συχνά πρόκειται για κοινοτικές κοινωνίες, όπου η οικογένεια είναι πολύ σημαντική, αποτελεί το κέντρο της κοινωνικής ζωής, που είναι λιγότερο ατομιστική σε σχέση με τη δική μας, και καταλήγει με την απόρριψη της γυναίκας μέχρι και το εξαναγκαστικό διαζύγιο», υπογραμμίζει ο διευθυντής, εξηγώντας ότι «σε κοινωνίες όπως αυτές, το διαζύγιο για μια γυναίκα σημαίνει πρώτα απ’ όλα ότι θα χάσει τα παιδιά της». Ένας «αδυσώπητος πόνος» ο οποίος συνοδεύεται και από την απώλεια της οικονομικής ασφάλειας, «αφού – όπως υπενθυμίζει – η πρόσβαση στον κόσμο της εργασίας είναι πολύ πολύπλοκη σε αυτές τις κοινωνίες».

Εξαναγκαστικοί γάμοι

Εκτός όμως, από το εξαναγκαστικό διαζύγιο, αντιστρόφως ανάλογα, ο Nani ασχολείται και με το δράμα των εξαναγκασμένων γάμων, δηλαδή για γυναίκες που απάγονται από την χριστιανική οικογένεια ή γυναίκες που έχουν μεταστραφεί στον χριστιανισμό και εξαναγκάζονται με βίαιο τρόπο σε γάμο «επειδή αυτό θα έπρεπε θεωρητικά να τις επαναφέρει στο «σωστό δρόμο». Καταστάσεις που συμβαίνουν συχνά σε αγροτικές κοινωνίες. «Διάβαζα πριν από λίγες ημέρες ότι η σεξουαλική βία δυστυχώς, παραμένει ένα από τα λιγότερο αναφερόμενα εγκλήματα στον κόσμο» καταλήγει ο Nani  σημειώνοντας πόσο απίστευτο είναι να συμβαίνει αυτό στις γυναίκες και πόσο πολύ ευάλωτες μπορεί αυτές να είναι σε ορισμένες κοινωνίες.

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ολοκληρώθηκε το Αποστολικό Ταξίδι του Πάπα Φραγκίσκου στο Κονγκό – Κινσάσα και στο Νότιο Σουδάν

Το «προσκύνημα ειρήνης» όπως είχε χαρακτηρισθεί από τον ίδιο τον Ποντίφικα το ταξίδι του στο Congo R.D. και στο Νότιο Σουδάν, ολοκληρώθηκε. Το πρώτο πραγματοποιήθηκε

Μελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 5ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 8 Φεβρουαρίου 2023   ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (7, 14-23) Κάλεσε

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου