ΟΙ ΑΣΣΟΜΨΙΟΝΙΣΤΕΣ ( ΔΙΕΘΝΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΕΛΛΑΔΑ)
Με αφορμή την πρόσφατη παρουσίαση της ανοικοδόμησης του ναού του Αγίου Φραγκίσκου των πατέρων Καπουκίνων, στους Αγίους Αναργύρους Αττικής, βρίσκω την αφορμή για μια μικρή παρουσίαση ενώ άλλου τάγματος, που επίσης έχει ναό στην Αττική : την Αγία Θηρεσία, στην περιοχή της Κυψέλης, των πατέρων της Μεταστάσεως ή Ασσομψιονιστών. Οι ανωτέρω ναοί, μαζί με τον, παλαιότερο, του Χριστού Σωτήρα, των π. Ιησουιτών, ονομάσθηκαν “ ενοριακοί”, το 1976. για την Αρχιεπισκοπή της Αθήνας, από το Σεβ/τατο Νικόλαο Φώσκολο.
Οι “ Ασσομψιονιστές ” είναι τάγμα που ιδρύθηκε στη Νιμ της Γαλλίας, από τον βικάριο της Επισκοπής Emmanuel D` Alzon περίπου το 1845, πριν 175 χρόνια. Το 1847 δόθηκαν οι όρκοι των πρώτων μελών και το 1864 έγινε αναγνώριση τους, από την τοπική εκκλησία. Το 1870 ίδρυσαν τον εκδοτικό οίκο του “Καλού Τύπου” ( Bonne Presse), που σύντομα εξελίχθηκε σε ένα από τους μεγαλύτερους της χώρας. Πλέον ονομάζεται Bayard Presse, εκδίδει 200 περίπου έντυπα, σε αρκετές γλώσσες, έχει γραφεία σε Ιταλία, ΗΠΑ ,Καναδά κ.α. απασχολεί 2000 εργαζόμενους, έχει 5.000.000 συνδρομητές εντύπων και 8.000.000 ετήσιες πωλήσεις βιβλίων. Γνωστότερο έντυπο η καθημερινή γαλλική εφημερίδα “La Croix” (εκδόθηκε το 1880).
Το Τάγμα έχει περίπου 930 μέλη ( 530 ιερομόναχους και 400 μοναχούς ) και, απ΄την ίδρυσή του ενδιαφέρθηκε, εκτός των θεμάτων τύπου, για την προσέγγιση της Καθολικής Εκκλησίας με την Ορθόδοξη, την εκπαίδευση των παιδιών και την οργάνωση προσκυνημάτων, προς Αγίους Τόπους και Λούρδη.
Στη χώρα μας το Τάγμα έχει παρουσία από το 1934, πάντα στην περιοχή της Κυψέλης, όπου και ο ναός της Αγίας Θηρεσίας. Η μελέτη της Ανατολής υπήρξε στα ενδιαφέροντα και της ελληνικής Μονής ( η οποία για χρόνια διατηρούσε Βιβλιοθήκη Βυζαντινών Μελετών ), όπως και τα θέματα Οικουμενισμού ( π. Αυγουστίνος. Ρούσσος).
Πολλοί καθολικοί νέοι από τα νησιά έζησαν στις εγκαταστάσεις της Κυψέλης, μεταπολεμικά και σπούδασαν στη Λεόντειο. Τις τελευταίες δεκαετίες η Μονή στηρίζει συνεχώς, οικονομικά και κοινωνικά, δεκάδες οικογένειες της περιοχής ( Έλληνες και μετανάστες από την Αφρική, ανεξαρτήτως θρησκείας και δόγματος).
Από τους κόλπους της προήρθε ο αείμνηστος Ιεράρχης Κέρκυρας Αντώνιος Βαρθαλίτης, ενώ τελευταίος Έλληνας ιερομόναχος είναι ο ακούραστος τηνιακός π. Αλέξανδρος Ψάλτης. Ας ελπίσουμε να υπάρξουν νέες κλήσεις απ΄την τοπική μας εκκλησία…
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”