Σταματά και η απευθείας μετάδοση από την Αγία Μάρθα

Σταματά και η απευθείας μετάδοση από την Αγία Μάρθα

Την επόμενη Δευτέρα, 18 Μαϊου στις 7 το πρωί, θα είναι το τέλος τη καθημερινής εμπειρίας, που συνόδεψε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για περισσότερο από δύο μήνες. Με την ευκαιρία της επανέναρξης των Θείων Λειτουργιών με τον λαό, ο Πάπας Φραγκίσκος αποφάσισε στην πραγματικότητα να διακόψει τη ζωντανή μετάδοση της πρωινής Θείας Λειτουργίας. Η περίσταση θα είναι ξεχωριστή, διότι στις 18 Μαΐου γιορτάζεται η 100η επέτειος από τη γέννηση του Karol Wojtyla, και γι 'αυτό ο Πάπας Φραγκίσκος θα τελέσει από το βήμα που βρίσκεται ο τάφος του Αγίου Ποντίφικα και προκάτοχού του, ο οποίος γεννήθηκε το 1920, εκλέχθηκε Επίσκοπος Ρώμης το 1978, πέθανε το 2005 και αγιοποιήθηκε το 2014.

Η ζωντανή μετάδοση, μέσω ραδιοφώνου και η μετάδοση συνεχούς ροής της τέλεσης της πρωινής Θείας Λειτουργείας από την Αγία Μάρθα και η απόφαση να την τελεί καθημερινά σε αυτήν την περίοδο καραντίνας ήταν ένα απροσδόκητο και όμορφο δώρο. Πολλοί άνθρωποι, ακόμη και μακριά από την Εκκλησία, ένιωθαν συνοδευόμενοι και υποστηριζόμενοι από τον Πάπα, ο οποίος με σταθερά βήματα, στην αρχή της ημέρας, χτυπούσε τις πόρτες των σπιτιών τους. Πολλοί έμαθαν τη σημασία της καθημερινής συνάντησης με το Ευαγγέλιο. Ποτέ τόσοι πολλοί δεν παρακολούθησαν την καθημερινή Λειτουργία από την τηλεόραση, που παρατάθηκε χωρίς σχόλια και με λίγα λεπτά σιωπηλής λατρείας του Πανάχραντου Μυστηρίου.

Η ομορφιά και η απλότητα των ομιλιών του Πάπα μας επέτρεψαν να εισέλθουμε στις σελίδες του Ευαγγελίου, σαν να ήμασταν παρόντες όταν πραγματοποιήθηκαν αυτά τα γεγονότα. Κατά τη διάρκεια της έκτακτης ανάγκης που μας ανάγκασε να παραμείνουμε κλειστοί στα τείχη του σπιτιού μας, επιβεβαιώθηκε η σημασία αυτής της καθημερινής διδασκαλίας, ακόμη και της πιο αποφασιστικής σημασίας σε στιγμές αβεβαιότητας, ταλαιπωρίας, αγωνίας, πολλών ερωτημάτων σχετικά με το μέλλον.

Οι ομιλίες στην Αγία Μάρθα αντιπροσωπεύουν μια σημαντική πτυχή της υπηρεσίας του Πάπα Φραγκίσκου ως Επισκόπου της Ρώμης. Πολλοί είχαν ήδη συνηθίσει να τις παρακολουθούν μέσω των περιλήψεων που προσφέρουν τα Μέσα Ενημέρωσης του Βατικανού και των βιβλίων των Εκδόσεων του Βατικανού που τις συλλέγουν κάθε χρόνο. Τους τελευταίους δύο μήνες, ωστόσο, ήταν διαφορετικά, επειδή η ζωντανή μετάδοση πρόσφερε την ευκαιρία να συμμετάσχει κανείς, αν και εξ αποστάσεως, σε αυτές τις καθημερινές τελετές, παρακολουθώντας τον Πάπα καθώς κηρύττει και σχολιάζει τα Βιβλικά κείμενα.

Αρκετά εκατομμύρια άνθρωποι εισήλθαν σε επαφή με την Θεία Λειτουργία καθημερινά. Πολλοί έχουν γράψει για να ευχαριστήσουν. Τώρα, με την δυνατότητα της Θείας Λειτουργίας με τους ανθρώπους στους ναούς, ξεκινά μια νέα πορεία. Σε πολλούς αυτό το καθημερινό ραντεβού θα λείψει. Όμως, όπως είπε ο ίδιος ο Πάπας Φραγκίσκος, υπάρχει ανάγκη να επιστρέψουμε στην εξοικείωση της χριστιανικής κοινότητας με τον Κύριο μέσω των Μυστήριων, συμμετέχοντας προσωπικά στη Θεία Λειτουργία. Χωρίς να ξεχνάμε μια άλλη πρόσκληση από τον Πάπα, αυτή της «παρακολούθησης» των σελίδων του Ευαγγελίου κάθε μέρα, με την καθημερινή επαφή με την οποία οι τηλεοπτική μετάδοση από την Αγία Μάρθα μας είχε συνηθίσει.

Μετάφραση: π.Ι.Σκλ.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

10 Δεκεμβρίου μνήμη της Παναγίας του Λορέτο

  Το προσκύνημα της Παναγίας του Λορέτο κτίστηκε στον τόπο όπου σύμφωνα με την παράδοση τοποθετήθηκε η κατοικία της Παναγίας που είχε μεταφερθεί με θαυματουργό

2η Κυριακή της Παρουσίας (Β)

2η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ησ 30,19,30                         Λαέ της Σιών, ιδού, ο Κύριος έρχεται να σώσει τους λαούς. Ο Κύριος

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 9 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου