ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΡΩΜΑ’Ι’ΚΗ ΚΟΥΡΙΑ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΕΝΤΟΣ 2020
Ο Πάπας Φραγκίσκος είχε πολύ εντατικό πρόγραμμα το 2019 : ταξίδια εντός και εκτός Ευρώπης – Συνόδους Επισκόπων για σημαντικά θέματα ( σεξουαλικές καταχρήσεις κλήρου και Αμαζιονία ) – διαχείριση οικονομικών προβλημάτων. Εχουμε ήδη αναφερθεί στα ταξίδια που προγραμματίζονται τη φετινή χρονιά, την υλοποίηση των αποφάσεων των Συνόδων και τη βελτίωση των οικονομικών της Αγίας Εδρας και του Κράτους του Βατικανού, Σημειώσαμε ότι ανάμεσα στα θέματα αναφοράς το 2020 θα είναι η θέση της γυναίκας στην εκκλησία. Θα προσθέσουμε σήμερα και τις αλλαγές που θα γίνουν στη Ρωμα’ι’κή Κούρια, τη “διοικητική μηχανή” της Αγίας Εδρας.
Είναι γνωστό ότι το γραφειοκρατικό κατεστημένο απεχθάνεται τις αλλαγές και αγωνίζεται για τη δατήρηση των, όποιων, κεκτημένων. Αυτό συμβαίνει σε κάθε κρατική εξουσία και θεσμό. Ομως τα δεδομένα, κάθε φορά, απαιτούν διαφορετική
αντιμετώπιση, γι αυτό πιστεύεται ότι οι όποιες αλλαγές αποφασισθούν σταδιακά θα εφαρμοσθούν, Ηδη έχουν συντελεσθεί δυο σημαντικές αλλαγές : η ενοποίηση 4 Ποντιφικών Συμβουλίων, γύρω από κονωνικά, θέματα στον “ Οργανισμό για την προώθηση της Ολοκληρωμένης Ανθρώπινης Ανάπτυξης “ και η ενοποίηση όλων των ΜΜΕ του Βατικανού σε ένα, επίσης, Οργανισμό. Αυτό είχε ως συνέπεια τη μείωση των εξόδων και τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
Βασικό θέμα συζήτησης παραμένει η “Αρχιγραμματεία“ ( Segreteria di Stato ) που ήδη έχει χωρισθεί σε 3 τμήματα. Ποια η σχέση της με τους άλλους θεσμούς και αν ο υπεύθυνός της θα ασκεί και ρόλο Συντονιστή όλων των υπηρεσιών, γεγονός που τώρα δε συμβαίνει, είναι θέμα να αποφασισθεί.
Στο ίδιο πλαίσιο είναι η συζήτηση για μια “παπική γραμματεία” που θα έχει την εξουσία να καλεί σε συνεδριάσεις του υπευθύνους των Υπηρεσιών και των Θεσμών, ακόμα και όταν ο Πάπας απουσιάζει και να ορίζει τις προτεραιότητες. Πιθανότατα αυτός ο ρόλος θα ανατεθεί στον εκάστοτε υπεύθυνο Αρχιγραμματέα ( Segretario ) που και σήμερα θεωρείται το νο2 στην Ιεραρχία του Βατικανού.
Επίσης προς διευκρίνηση παραμένει η σχέση υπηρεσιών Αγίας Εδρας με τις Εθνικές Συνόδους των Επισκόπων, Ο σημερινός Πάπας επιμένει στη συνεργασία στη λήψη των αποφάσεων και των κατευθυντηρίων γραμμών με τους Επισκόπους πρέπει όμως να ξεκαθαρίσει ποιος έχει ευθύνη στην υλοποίηση των αποφάσεων
Ο Πάπας έχει ξεκαθαρίσει ότι το βασικό καθήκον της Εκκλησίας είναι ο Ευαγγελισμός, επομένως πιστεύεται ότι οι αντίστοιχες Σύνοδοι, για τη Διδασκαλία της Πίστης και τον Ευαγγελισμό θα είναι στη κορυφή τη ρωμα’ι’κής Κούριας .
Επίσης συζητείται η ανύψωση σε ξεχωριστό Οργανισμό του θεσμού του “ Αποστολικού Ελεημοσυνάριου “ του Υπεύθυνου Φιλανθρωπίας δηλ. του Πάπα,
Ως προς το “προσωπικό” οι συζητήσεις αφορούν αφενός την πλήρωση περισσοτέρων θέσεων ευθύνης από λα’ι’κούς, άνδρες και γυναίκες, αφετέρου την παρουσία ιερωμένων που θα έχουν ήδη ποιμαντική δράση και δε θα είναι “κληρικοί καριέρας” στην Αγία Εδρα.
Οι όποιες αλλαγές αναμένονται στα μέσα του έτους, ,με την ευχή να υπάρξει πρώτα αλλαγή στη νοοτροπία και μετά (και) αποτελεσματικότητα
Αξίζει να σημειωθεί ότι, από το 1588 που θεσμοθετήθηκε η σύγχρονη Κούρια αλλαγές στον Κανονισμό έγιναν μόνο 3 φορές ! Μετά τις Α΄ και Β Οικουμενικές Συνόδους του Βατικανού ( 1908 και 1967 ) και κάποιες βελτιώσεις από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β ( Pastor Bonus. 1988, ισχύει ως σήμερα )
Πληροφορίες από το ιταλικό περιοδικό IL Regno
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”