Ο Βαρθολομαίος Α’ στην Μπολόνια για το Ευχαριστιακό Συνέδριο

Ο Βαρθολομαίος Α’  στην Μπολόνια για το Ευχαριστιακό Συνέδριο


του LucaTentoriαπό τη Μπολόνια

Έφτασε χθες στη Μπολόνια ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αρχιεπίσκοπος της Κωνσταντινουπόλεως, ο οποίος από σήμερα θα επισκεφθεί την τοπική Εκκλησία και ορισμένα ιδρύματα, κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης του Επισκοπικού Ευχαριστιακού Συνεδρίου. Το πλούσιο ημερολόγιο των εκδηλώσεων προβλέπει μέσα στο πρωινό, μια ομιλία προς τους ιερείς της Μπολόνια, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στο Ιεροσπουδαστήριο για το ετήσιο «Τριήμερο του κλήρου», με θέμα το Άγιο Πνεύμα στο μυστήριο της Θείας Λειτουργίας. Αύριο το απόγευμα επίσης, θα λάβει χώρα ένα  σεμινάριο με θέμα «Η εξασφάλιση του περιβάλλοντος και η εξασφάλιση της ζωής», στην έδρα της νομοθετικής Συνέλευσης της Emilia Romagna. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα ονομαστεί επίτιμος δημότης της περιοχής.

Την Πέμπτη το πρωί στις 10:00, στον μητροπολιτικό καθεδρικό ναό του Αγίου Πέτρου στην Μπολόνια θα προΐσταται της Θείας Λειτουργίας κατά την εορτή της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού, μια εορτή που Καθολικοί και Ορθόδοξοι γιορτάζουν μαζί. Ο Πατριάρχης θα τηρήσει το τυπικό τελετουργικό γι αυτή την εορτή, το οποίο προβλέπει την ανύψωση του σταυρού στα τέσσερα σημεία, για να εκφράσει την παγκόσμια αξία της λύτρωσης εν Χριστώ. Θα διανεμηθεί επίσης βασιλικός, αρωματικό φυτό το οποίο την εποχή της Αγίας Ελένης σηματοδοτούσε την θαυμαστή αποκάλυψη του ξύλου του αληθινού Σταυρού της Ιερουσαλήμ. Στον εορτασμό θα παρευρεθεί και ο αρχιεπίσκοπος της Μπολόνια, Σεβασμιότατος Matteo Zuppi μαζί με όλο το συμβούλιο του πρεσβυτερίου Πρεσβυτέριο. Λόγω της κατάστασης χωρισμού μεταξύ των τριών Εκκλησιών δεν είναι δυνατή, όπως είναι γνωστό, καμία μορφή συλλείτουργου, αλλά η φιλοξενία του ορθόδοξου τυπικού στον Καθολικό Καθεδρικό ναό αποκτά μια υψηλή πνευματική και αδελφική σημασία.

Την Πέμπτη το βράδυ στην ενορία της πόλης, Corpus Domini, θα πραγματοποιηθεί ενός λεπτού οικουμενικής προσευχής μπροστά στο μνημειώδες μωσαϊκό του Marko Ivan Rupnick που εγκαινιάστηκε πρόσφατα.

Άλλες σημαδιακές συναντήσεις κατά την παραμονή του Πατριάρχη στην Μπολόνια είναι η επίσκεψη στην κοινότητα Monte Sole, όπου οι μοναχοί του don Dossetti εδώ και δεκαετίες εργάζονται για τις αδελφικές οικουμενικές σχέσεις, στο Carmelo της Μπολόνια, στην τοπική Ορθόδοξη κοινότητα για την τέλεση του Εσπερινού, στο Liceo Malpighi, για να εγκαινιάσει την νέα σχολική χρονιά, και στο Ίδρυμα για τις θρησκευτικές επιστήμες «Giovanni XXIII».

Για τον Πατριάρχη της Κωνσταντινουπόλεως είναι η δεύτερη επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Emilia μετά από εκείνη του 2005 κατά την οποία τον υποδέχθηκε ο καρδινάλιος Carlo Caffarra. Σε σύγκριση με το τότε, σήμερα, υπάρχει μια σημαντική αύξηση στην παρουσία Ορθοδόξων πιστών και κοινοτήτων. Η επισκοπή της Μπολόνια προώθησε αμέσως βαθιές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας μαζί τους, προσφέροντάς τους συχνά και χώρους για την τέλεση λειτουργιών και ποιμαντικών δραστηριοτήτων.

Πριν από λίγες μέρες, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπέγραψε κοινό μήνυμα με τον Πάπα Φραγκίσκο, με την ευκαιρία της Ημέρας Προσευχής για τη διασφάλιση της δημιουργίας η οποία εορτάστηκε την 1η Σεπτεμβρίου.

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΕΜΠΤΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ 30 Μαρτίου 2023      Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου