Ο Παράδεισος είναι η αγκαλιά του Θεού

Ο Παράδεισος

είναι η αγκαλιά του Θεού

“Ο Παράδεισος δεν είναι ένας παραμυθένιος τόπος, ούτε ένα εκθαμβωτικός κήπος. Ο Παράδεισος είναι η αγκαλιά του Θεού,  άπειρη αγάπη, και μπαίνουμε χάρη στο Χριστό που πέθανε για μας».

Αυτά τα όμορφα λόγια είπε ο Πάπας Φραγκίσκος την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου, κατά την τελική κατήχηση του με θέμα τη χριστιανική ελπίδα.

Ο Ποντίφικας ανάπτυξε τη σκέψη του, αφιερωμένη ακριβώς  στο θέμα παράδεισος ως «προορισμό της ελπίδας μας»,  γύρω από τον διάλογο μεταξύ του Ιησού και του «καλού ληστή» (Λουκ 23,39-43).

Όπως παρατήρησε ο Πάπας Φραγκίσκος ο «παράδεισος» όχι μόνο είναι  μία από τις «τελευταίες λέξεις του Ιησού πάνω από το σταυρό», αλλά ακριβώς σ’ αυτό το διάλογο , είναι και η μοναδική φορά που εμφανίζεται στο ευαγγέλιο η λέξη «παράδεισος».

Πάνω στο σταυρό ο Υιός του Θεού « φθάνει  στο τέλος  της ενσάρκωσής του» και έχει μία «τελευταία συνάντηση  με ένα αμαρτωλό για να του ανοίξει διάπλατα  τις πόρτες της Βασιλείας του», συνέχισε ο Πάπας. Ο «καλός ληστής που σ’ ένα απόκρυφο κείμενο – Οι Πράξεις του Πιλάτου» ονομάζεται Δίσμας – «δεν είχε καλά έργα, δεν είχε τίποτε, αλλά εμπιστεύεται στον Ιησού»,   εξήγησε ο Ποντίφικας,  οποίος πρόσθεσε : «έφθασε η αυτή λέξης  συγνώμη, για να αγγίξει την καρδιά του  Ιησού».

Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, είπε ο Άγιος Πατέρας, η εικόνα «του καλού ληστή» μας υπενθυμίζει  τη δική μας πραγματικότητα  ενώπιον του Θεού». Πράγματι «είμαστε  παιδιά  του» και  Εκείνος  αφοπλίζεται κάθε φορά  που εκδηλώνουμε  τη νοσταλγία της αγάπης του».

“Στα δωμάτια πολλών νοσοκομείων ή στις φυλακές  αυτό το θαύμα επαναλαμβάνεται άπειρες φορές, διότι “δεν υπάρχει άτομο που να έχει ζήσει άσχημα στο οποίο να μένει  μόνο η απελπισία ή που του απαγορεύεται η χάρη”, υπογράμμισε ο Πάπας “Κάθε φορά που ένας άνθρωπος, κάνει  την τελευταία  εξέταση της συνείδησης  της ζωής του , και ανακαλύπτει  ότι οι ελλείψεις του  υπερβαίνουν τα καλά έργα του, δεν πρέπει να απογοητεύεται, αλλά να εμπιστεύεται στο Θεό ”, που “  είναι Πατέρας” και περιμένει “μέχρι την τελευταία στιγμή ” την επιστροφή.

Όταν ο άσωτος γιός – μία παραβολή τόσο προσφιλής στον Πάπα Φραγκίσκο – επιστρέφει  και αρχίζει να εξομολογείται  τα πταίσματά του,  “ο πατέρας κλείνει το στόμα με μια αγκαλιά, υπενθυμίζει ο Ποντίφικας.  “Αυτός είναι ο Θεός: έτσι μας αγαπά!”, αναφώνησε.

“Όπου υπάρχει ο Ιησούς, υπάρχει η ευσπλαχνία  και η ευτυχία, χωρίς Εκείνον  υπάρχει το κρύο και το σκοτάδι”, και γι' αυτό όπως ο καλός ληστής «στην ώρα του θανάτου ο χριστιανός επαναλαμβάνει  στον Ιησού: «ενθυμήσου με».

Ο Υιός του Θεού “θέλει να μας οδηγήσει στον πιο όμορφο τόπο που υπάρχει” και στο σπίτι του Πατέρα. Εκεί  “θα φέρει επίσης  κάθε τι που έχει ανάγκη ακόμη  από εξαγορά”, δηλαδή “τις ελλείψεις και τα λάθη  μιας ολόκληρης ζωής”,  είπε ο Πάπας Φραγκίσκος.

“Εάν πιστεύουμε, τότε ο θάνατος παύει να μας προκαλεί φόβο και μπορούμε επίσης να ελπίζουμε  ότι θα αναχωρήσουμε από αυτό τον κόσμο  με ηρεμία  και με τόση εμπιστοσύνη”, πρόσθεσε ο Πάπας και κλείνοντας κατά κάποιο τρόπο τον κύκλο των κατηχήσεών πάνω στο θέμα της χριστιανικής ελπίδας , υπενθύμισε  μια άλλη μορφή του Ευαγγελίου  κατά Λουκά, και που αναφέρεται στην αρχή , δηλαδή εκείνη  του  “γέροντα Συμεώνος”.

Όπως εκείνος, υπέδειξε ο Πάπας , θα μπορέσουμε να πούμε :  “τώρα άφησε τον δούλο σου να υπάγει εν ειρήνη, σύμφωνα με το λόγο  σου, διότι τα μάτια μου είδαν  τη σωτηρία σου” (2,29-30).

«Πράγματι όποιος πιστεύει στον Ιησού δεν φοβάται πια τίποτε”.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανηγύρισε ο Καθεδρικός Ναός Χίου

Την περασμένη Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου, πανηγύρισε ο Καθεδρικός Ναός Χίου που τιμάται στον Άγιο Νικόλαο. Για τον λόγο αυτό τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΑΜΙΑΝΤΟΥ ΣΥΛΛΗΨΕΩΣΤΗΣ ΜΑΚΑΡΙΑΣ ΑΕΙΠΑΡΘΕΝΟΥ ΜΑΡΙΑΣ  Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022                                   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου