Ο παππούδες και γιαγιάδες, θησαυρός της ζωής που πρέπει να αγαπηθεί και να προστατευθεί

2

Ο παππούδες και γιαγιάδες, θησαυρός της ζωής που πρέπει να αγαπηθεί και να προστατευθεί

Η περιγραφή είναι τρυφερή και συγκινητική. Παππούδες και γιαγιάδες φύλακες άγγελοι των εγγονών τους. Εκείνοι που είναι ιδιαίτερα διακριτικοί και προσεκτικοί σε αυτούς. Εκείνοι που περπατούν μαζί τους μαζί στα πεζοδρόμια. Παραμένουν ήρεμοι δίπλα στη θάλασσα ενώ τα κύματα βρέχουν τα πόδια τους. Αγοράζουν αυτό το παγωτό, καθαρίζουν τα τραυματισμένα γόνατά τους στα παιχνίδια του δρόμου, τα λούζουν στο τέλος της ημέρας, περιμένοντας να φτάσουν οι γονείς τους. “
Η Επιτροπή για τους λαϊκούς και την οικογένεια της πορτογαλικής επισκοπής σχεδιάζει ένα πορτρέτο που αγγίζει κατευθείαν στην καρδιά και στις 26 Ιουλίου, η γιορτή των παππούδων του Ιησού, του Ιωακείμ και της Άννας, «είναι μια ευκαιρία – γράφει – για να ευχαριστήσει, να αγκαλιάσει και να γιορτάσει την παρουσία τους στο παρελθόν και στο παρόν, για να πάνε στις ρίζες τους και να ανακαλύψουν σε αυτά την τρυφερότητα και την αγάπη του Θεού “.
Παππούδες και γιαγιάδες που αγοράζουν νέα παπούτσια ή “το ονειρεμένο παιχνίδι”, παππούδες και γιαγιάδες που “ακούνε σιωπηλά παράπονα, αμφιβολίες, φόβους” και “αντισταθμίζουν με αγάπη τις απουσίες, τον θυμό, τις δυσκολίες των πολυάσχολων γονέων “. Επειδή οι παππούδες, συνεχίζει το έγγραφο της Πορτογαλικής Εκκλησίας, «υποστηρίζουν τη ζωή των οικογενειών, όχι μόνο επειδή συχνά επιτρέπουν την επιβίωσή τους ή προσφέρουν κάποια ανακούφιση, αλλά επειδή είναι οι ρίζες με πολλά κλαδιά. Λένε ιστορίες από το παρελθόν και βοηθούν στην κατανόηση της διαφοράς μεταξύ ουσιαστικών και περιττών “.
Επομένως, ο “αναντικατάστατος πλούτος” των ηλικιωμένων είναι ένας θησαυρός που πρέπει να υπερασπιστεί “με κάθε τρόπο”. Και όπως όλοι οι θησαυροί, πρέπει να «αντιμετωπίζονται με προσοχή και θαυμασμό. Μια κοινωνία που δεν προστατεύει, δεν νοιάζεται, δεν θαυμάζει τους ηλικιωμένους – καταλήγει η Επισκοπική Επιτροπή – προορίζεται να αποτύχει, επειδή όπως η φύση γεννιέται και αναγεννιέται. Όσοι έχουν υποβληθεί σε θεραπεία θα είναι σε θέση να φροντίσουν, όσοι έχουν μάθει θα είναι σε θέση να διδάξουν, όσοι έχουν προστατευτεί θα είναι σε θέση να προστατεύσουν, όσοι έχουν αγαπηθεί θα ξέρουν να αγαπούν “.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 26ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 28 Σεπτεμβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου