Οι Σαλεσιανοί ιερομόναχοι αγωνιζόμαστε για την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων

3

Οι Σαλεσιανοί ιερομόναχοι αγωνιζόμαστε για την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων

Ο π. Vijaya Bhaskar Reddy Thathireddy είναι η φωνή της Εκκλησίας της Ινδίας, όπου ο κοροναϊός σημειώνει το ημερήσιο ρεκόρ των 40 χιλιάδων μολύνσεων και οι πλημμύρες προκάλεσαν 4 εκατομμύρια εκτοπισμένους. Στα λόγια του διαφαίνεται η δύναμη της πίστης εκείνων που κάνουν τη ζωή τους δώρο για τους τελευταίους των τελευταίων: τους φτωχούς, τους νέους, και ιδίως τους μετανάστες που αναγκάστηκαν σε διάφορες πολιτείες της χώρας κατά τη διάρκεια του lockdown, να περπατήσουν χιλιάδες χιλιόμετρα για να επιστρέψουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους.
Με το ένα εκατομμύριο μολύνσεων που αυξάνονται καθημερινά κατά περίπου 40 χιλιάδες περιστατικά και με περισσότερους από 27 χιλιάδες θανάτους, η Ινδία βρίσκεται στην τρίτη θέση για μήνες στη θλιβερή κατάταξη των συνεπειών της πανδημίας, πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βραζιλία. Ένα δράμα που βιώνεται ως επί το πλείστον στη σιωπή, εκτός από την Εκκλησία, η οποία συνεχίζει να παρέχει τη βοήθειά της μαζί με τις κυβερνητικές αρχές και τις διάφορες ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ινδία. Μια πανδημία που αρχικά δημιούργησε φόβο και τώρα μετατράπηκε σε αποδοχή και παραίτηση: οι εργαζόμενοι πρέπει να συνεχίσουν να κερδίζουν χρήματα για να επιβιώσουν, διαφορετικά θα πεθάνουν από την πείναι και όχι από τον Covid, οι μετανάστες πρέπει να συνεχίσουν να προστατεύονται και τα εκατομμύρια των φτωχών ανθρώπων έχουν ανάγκη από φροντίδα, τρόφιμα, υπηρεσίες και προστασία, με μια λέξη από τα πάντα.

Για αυτή την πραγματικότητα μιλά ο Σαλεσιανός π. Vijaya Bhaskar Reddy Thathireddy, πρόεδρος του Συνέσμου Ιερομονάχων Ινδίας (CRI) της περιοχής Telangana, αναφερόμενος στην τεράστια βοήθεια την οποία, ειδικά για τους μετανάστες, η Εκκλησία της Ινδίας προσφέρει εδώ και μήνες, μαζί με την Caritas και τις ΜΚΟ, και σε συνεργασία με την κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, οι 3000 Σαλεσιανοί, στις 11 επαρχίες που δραστηριοποιούνται στην Ινδία, κατάφεραν να προσεγγίσουν 2,5 εκατομμύρια φτωχών και νέων, φέρνοντάς τους βοήθεια σε βασικές ανάγκες και σε είδη υγιεινής:

Απ. – Ο κόσμος ανησυχεί πολύ για την Ινδία. Έχουμε σχεδόν 1,5 εκατομμύριο περιπτώσεις Covid και η κατάσταση είναι σοβαρή. Ο αριθμός των περιπτώσεων αυξάνεται απότομα, κάθε μέρα έχουμε πάνω από 40 χιλιάδες νέες μολύνσεις και πάνω από 600 θανάτους, και αυτές είναι μόνο οι αναφερόμενες περιπτώσεις. Οι αριθμοί μπορεί να είναι πολύ υψηλότεροι, τουλάχιστον διπλάσιοι από αυτούς που αναφέρθηκαν, αν όχι περισσότεροι. Η Ινδία κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει την κρίση: είναι μια μεγάλη πρόκληση λόγω του υπερπληθυσμού και της φτώχειας. Οι πληγέντες είναι οι φτωχοί, οι μετανάστες, οι εργαζόμενοι και οι πωλητές του δρόμου, οι οποίοι δεν έχουν κανένα μέσο να υποστηρίξουν τις οικογένειές τους. Στην αρχή υπήρχε ο φόβος του ιού, αλλά τώρα, με την αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων, αυτός ο φόβος μετατράπηκε σε αποδοχή.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες ανάγκες σήμερα;
Απ. – Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για σίτηση και υπάρχει επίσης ανάγκη για νοσοκομεία και χώρους καραντίνας. Εάν κάποιος έχει μολυνθεί σε μια οικογένεια που ζει σε ένα δωμάτιο 5 τετραγωνικών μέτρων, πώς είναι δυνατόν να διατηρηθεί η απόσταση και η απομόνωση; Στη συνέχεια, όλη η οικογένεια θα κολλήσει τον ιό. Ωστόσο, παρά τον κίνδυνο μόλυνσης του ιού, οι άνθρωποι θέλουν να εργαστούν: περισσότεροι άνθρωποι θα πεθάνουν από πείνα χωρίς εργασία, παρά από τον κοροναϊό.

Γνωρίζουμε ότι με τις φοβερές πλημμύρες αυτών των ημερών, όλα είναι πιο δύσκολα και ακόμη πιο δύσκολο να φτάσει η βοήθεια. Εδώ, ως Εκκλησία, τι μπορείτε να κάνετε, ιδιαιτέρως εσείς οι Σαλεσιανοί;
Απ. – Σε ορισμένες πολιτείες υπάρχει υπερβολική βροχή και αυτό έχει προκαλέσει την ταχεία εξάπλωση του ιού. Βοηθήσαμε πολλούς ανθρώπους, ειδικά τους μετανάστες. Ως Εκκλησία, συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση για να θέσουμε τα νοσοκομεία, τα ιδρύματα, τα σχολεία και τα κολέγιά μας στην υπηρεσία της κυβέρνησης για να γίνουν τα τεστ κοροναϊού, να διανείμουμε ό,τι χρειάζεται και να περάσουμε την περίοδο της καραντίνας. Οι Σαλεσιανοί κατάφεραν να παράσχουν βοήθεια σε πάνω από 2,5 εκατομμύρια φτωχούς και νέους, διανέμοντας πολλά τρόφιμα, απολυμαντικά και είδη υγιεινής.

Υπάρχουν περισσότεροι από 100 εκατομμύρια μετανάστες στην Ινδία: με το lockdown και τον απόλυτο αποκλεισμό, τι έχει συμβεί στη ζωή τους, τι μπορείτε να κάνετε για αυτούς;
Απ. – Τη στιγμή του lockdown τον Μάρτιο, δεδομένου ότι όλες οι μεταφορές μπλοκαρίστηκαν, υπήρξε μια μεγάλη έξοδος χιλιάδων μεταναστών, που ήταν στο δρόμο προς τους προορισμούς τους. Μερικοί περπατούσαν μέχρι και 1000 χλμ., σε ακραία ζέστη και σε δύσκολες συνθήκες. Τα περισσότερα δεινά υπέστησαν τα παιδιά και οι γυναίκες και οι οικογένειες με μικρά παιδιά. Υπάρχουν τόσες πολλές ιστορίες ανθρώπων που περπάτησανι εκατοντάδες χιλιόμετρα με την επιθυμία να φτάσουν στα χωριά τους. Μερικοί είπαν: «Θέλουμε να πεθάνουμε στα χωριά μας μαζί με τους αγαπημένους μας». Σώσαμε μια ομάδα 42 νεαρών μεταναστών, οι οποίοι περπατούσαν κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών προς τη βορειοανατολική πολιτεία της Ασσάμ και εργαστήκαμε σε λατομείο. Σε γενικές γραμμές, η Εκκλησία, οι θρησκευτικά τάγματα και οι Σαλεσιανοί ενήργησαν βοηθώντας τους μετανάστες να επιστρέψουν στα χωριά καταγωγής τους σε διάφορες πολιτείες της Ινδίας. Αν μιλήσουμε για την τρέχουσα κατάσταση, οι περισσότεροι μετανάστες επέστρεψαν στο σπίτι τους, αλλά εκεί δεν έχουν δουλειά, καμία ευκαιρία, ούτε χρήματα για να αγοράσουν τρόφιμα. Στην πόλη το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας έχει σταματήσει: αφενός οι μετανάστες θέλουν να επιστρέψουν και αφετέρου οι εργοδότες τους τους θέλουν απεγνωσμένα. Εμείς με την κυβέρνηση θα θέλαμε να διασφαλίσουμε τη δυνατότητα μιας ασφαλούς μετανάστευσης και καλύτερες δομές, καλύτερους μισθούς για τους μετανάστες και καλύτερο βιοτικό επίπεδο, και θα θέλαμε επίσης να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά των μεταναστών θα λάβουν επαρκή μόρφωση και εκπαίδευση.

Και στις κοινότητές σας, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, φαντάζομαι ότι πληρώθηκε υψηλό τίμημα όσον αφορά τους κληρικούς που μολύνθηκαν. Ποια είναι η κατάσταση από αυτή την άποψη;
Απ. – Είναι παρηγορητικό να βλέπουμε τόσους πολλούς ιερείς, μοναχούς και μοναχές, να διακινδυνεύουν τη ζωή τους βοηθώντας τους φτωχούς και τους πιο εύθραυστους ανθρώπους. Αυτές τις μέρες έχουμε πολλούς ιερείς, μοναχούς και μοναχές προσβεβλημένους από τον ιό και μας έφθασε η είδηση για τον θάνατο ορισμένων από αυτούς οι οποίοι ήταν πολύ δραστήριοι στη βοήθεια υπέρ των φτωχών.

————————-
Πηγή: Vatican News
Μετάφραση: π.Λ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 26ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 27 Σεπτεμβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου