Ο Πάπας θα έρθει ως αγγελιοφόρος ειρήνης και συμφιλίωσης

Ο Πάπας θα έρθει ως αγγελιοφόρος ειρήνης και συμφιλίωσης

«Ο Πάπας θα έρθει ως αγγελιοφόρος ειρήνης, για να ενθαρρύνει τους χριστιανούς, αλλά επίσης για να προσπαθήσει να δώσει ένα παγκόσμιο μήνυμα για τη συμφιλίωση μεταξύ διαφορετικών εθνοτικών ομάδων». Εξηγεί το γραμματέας της αποστολικής Νουντσιατούρας στην Μυανμάρ, δον Dario Paviša, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνέντευξης η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα, Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017, στο ιταλικό ραδιοφωνικό πρόγραμμα του Radio Vaticana.

Ο διπλωμάτης της Αγίας Έδρας, ο οποίος έφτασε δύο εβδομάδες νωρίτερα στη ασιατική χώρα, υπενθυμίζει ότι στην Μυανμάρ υπάρχουν οκτώ κύριες εθνικές ομάδες και άλλες 135 εθνοτικές μειονότητες «που σίγουρα χρειάζονται αυτή την υποστήριξη από μέρους του Αγίου Πατέρα».

Το ζήτημα των μειονοτήτων δεν περιορίζεται μόνο στην μουσουλμανική μειονότητα των Ροχίνγια, για το δράμα των οποίων ο Πάπας τακτικά αποζητά την προσοχή των πιστών και της διεθνούς κοινότητας (τελευταία φορά χθες, Κυριακή 27 Αυγούστου, μετά το Angelus). «στην Μιανμάρ υπάρχουν επίσης πολλές διαφορετικές εθνοτικές ομάδες οι οποίες υποφέρουν όπως οι Ροχίνγια: Είναι επίσης σημαντικό να δώσουμε ένα μήνυμα που μιλά γι αυτόν τον πόνο», εξηγεί ο δον Paviša.

Η ίδια η χριστιανική κοινότητα αποτελεί μια μειονότητα στην Μυανμάρ. Συνολικά, υπενθυμίζει ο ιερέας, υπάρχουν περίπου 700.000 άτομα, που «χρειάζονται μια φωνή», «που να μπορεί πάντα να μιλά για τη δική τους κυβέρνηση και να εξηγήσει επίσης ποιοι είναι οι Καθολικοί, ποιος είναι ο Άγιος Πατέρας και η Αγία Έδρα, ποιο είναι το έργο και η αποστολή που η Καθολική Εκκλησία μπορεί να προωθήσει σε αυτή τη χώρα».

Από αυτή την άποψη, η σύναψη διπλωματικών σχέσεων μετά από «μακρές προσπάθειες, οι οποίες διήρκεσαν για αρκετά χρόνια» μεταξύ της Μυανμάρ και της Αγίας Έδρας, πραγματοποιήθηκε στις 4 του περασμένου Μαΐου, και ο διορισμός στις 12 Αυγούστου, ενός πρώτου αποστολικού Νούντσιου, του σεβασμιότατου Paul TschangIn-Nam, «θα διευκολύνει» το έργο της Καθολικής Εκκλησίας, υποστηρίζει ο ιερέας.

Αυτό έχει μια ιδιαίτερη αξία για την συμφιλίωση στη χώρα –  η οποία βίωσε για πάνω από μισό αιώνα (από το 1962) ένα στρατιωτικό καθεστώς -, μια διαδικασία κατά την οποία πρέπει να συμπεριληφθούν όλες οι μειονότητες. «Πάνω απ’ όλα, η Καθολική Εκκλησία καλείται, με έναν θα λέγαμε ιδιαίτερο τρόπο, να προσφέρει μια υψηλότερη φωνή, για την ίδια συμφιλίωση μεταξύ των διαφορετικών εθνοτήτων και […] μεταξύ των διαφορετικών θρησκειών».

Το ενδιαφέρον για την επίσκεψη του Πάπα στη βουδιστική χώρα είναι «ισχυρό», επειδή αποτελεί «κάτι νέο», «όχι μόνο για την Καθολική Εκκλησία, αλλά επίσης και για την κυβέρνηση και για όλο τον λαό, που χρειάζεται τόσο πολύ την «ειρήνη και την αγάπη», που αποτελούν και το επίσημο σύνθημα αυτής της επίσκεψης», συνέχισε ο δον Paviša, ο οποίος ανακοίνωσε την είδηση του ταξιδιού σε μια «κατάμεστη» συνέντευξη τύπου στην Γιανγκόν.

«Είναι η πρώτη φορά που ένας Πάπας έρχεται στην Μυανμάρ, η καθολική κοινότητα υποδέχτηκε την είδηση με μεγάλη χαρά!», εξήγησε ο γραμματέας της Νουντσιατούρας. «Είναι μια ακόμη μεγαλύτερη επιβεβαίωση για την πίστη τους. Και θα πρέπει να πω ότι πραγματικά οι αντιδράσεις είναι πολύ θετικές, οι επίσκοποι καθώς και οι ενοριακοί ιερείς είναι ευχαριστημένοι, τουλάχιστον από αυτό που μπόρεσα να δω στην Γιανγκόν», πρόσθεσε.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ  ΤΗΣ 8ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2 Μαρτίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Φόβος να πιστέψουμε και να αγαπήσουμε

ΦΟΒΟΣ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΟΥΜΕ «Μη φοβάστε, εγώ νίκησα τον κόσμο»   Σήμερα ακούγεται όλο και περισσότερο: «Εγώ δεν εμπιστεύομαι πιά κανέναν, ούτε τον

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου