«Σαν το ψάρι στο νερό»

«Σαν το ψάρι στο νερό»


Στο βιβλίο – συνέντευξη με τον γάλλο ερευνητή Dominique Wolton, ο Πάπας Φραγκίσκος δηλώνει ότι αισθάνεται «μεικτής προέλευσης» όπως ο λαός της Αργεντινής και διαβεβαιώνει ότι δεν φοβάται τίποτα. «Αισθάνομαι – διηγείται – σαν το ψάρι στο νερό».

Το «Le Figaro Magazine» της 1ης Σεπτεμβρίου 2017 δημοσιεύει εκτενή αποσπάσματα από τον τόμο  («Πάπας Φραγκίσκος: συναντήσεις με τον Dominique Wolton: πολίτική και κοινωνία», που θα κυκλοφορήσει στα γαλλικά βιβλιοπωλεία στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

«Είμαι ελεύθερος. Αισθάνομαι ελεύθερος», λέει ο Φραγκίσκος στον κοινωνιολόγο τον οποίο δέχθηκε καμιά δεκαριά φορές στο Βατικανό. «Αυτό δε σημαίνει ότι κάνω αυτό που θέλω, όχι. Αλλά δεν αισθάνομαι φυλακισμένος, σε ένα κλουβί. Σε ένα κλουβί εδώ, στο Βατικανό, ναι, αλλά όχι πνευματικά».

«Δε με φοβίζει τίποτα», συνεχίζει ο Πάπας. «Ίσως είναι λίγο ασυνείδητο ή ανώριμο», λέει στον Wolton, ο οποίος απαντά «και τα δύο».

Ο Ιταλοαργεντινός Ποντίφικας συνοψίζει με λίγα λόγια τη φιλοσοφία του για τη ζωή. «Έτσι έρχονται τα πράγματα, κάνουμε ότι μπορούμε, παίρνουμε τα πράγματα όπως έρχονται, αποφεύγουμε να κάνουμε πράγματα, κάποια λειτουργούν, άλλα πάλι όχι… Ίσως είναι επιφανειακό, δεν ξέρω πώς να το αποκαλέσω. Αισθάνομαι σαν το ψάρι στο νερό».

Αναφέροντας την αργεντίνικη «μεικτή» ταυτότητά του, ο ιταλικής προέλευσης Ποντίφικας τόσο από την πλευρά του πατέρα του όσο και της μητέρας του, παραδέχεται ότι «πάντα αισθανόταν κάπως έτσι». «Για εμάς – θυμάται ο Jorge Bergoglio – ήταν φυσιολογικότατο να έχουμε στο σχολείο διάφορες θρησκείες μαζί». (pdm)

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΕΜΠΤΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ 30 Μαρτίου 2023      Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου