Ο Πάπας στην Ιρλανδία για να γιορτάσει την οικογένεια ως σχολείο της αρετής

Ο Πάπας στην Ιρλανδία για να γιορτάσει την οικογένεια ως σχολείο της αρετής

Σε μια ενημέρωση που έκανε ε δημοσιογράφους, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Αγίας  Έδρας  Greg Burke παρουσίασε τις διάφορες στιγμές του ταξιδιού του Πάπα Φραγκίσκου στην Ιρλανδία, που προγραμματίζεται για τις 25 και 26 Αυγούστου.

Υπάρχουν δύο κεντρικές στιγμές του 24ου αποστολικού ταξιδιού του Πάπα Φραγκίσκου στην Ιρλανδία: το φεστιβάλ που έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο στο Croke Park Stadium και την Κυριακή Θεία Λειτουργία  στο πάρκο Phoenix. Αυτό υπογραμμίστηκε από τον διευθυντή του Γραφείου Τύπου της Αγίας Έδρας, εξηγώντας στους δημοσιογράφους το πρόγραμμα του ταξιδιού του Πάπα με την ευκαιρία της 9ης παγκόσμιας συνάντησης των οικογενειών. Στο Vatican News, ο Greg Burk υπενθύμισε στη συνέχεια ότι οι δύο μέρες του Πάπα στην Ιρλανδία θα σημαδευτούν επίσης από ειδικές στιγμές προσευχής.

Απ.- Θα είναι ένα πολύ σύντομο αλλά και πολύ έντονο ταξίδι. Θα  δούμε τον Πάπα που θα μιλήσει και θα γιορτάσει με τις οικογένειες. Το Σάββατο το βράδυ θα υπάρξει  αγρυπνία  και την  Κυριακή Θεία Λειτουργία.  Στη συνέχεια, το Σάββατο θα υπάρχει ένα άλλο γεγονός στον Καθεδρικό Ναό, κατά το οποίο ο Πάπας θα δει νεαρά ζευγάρια: ζευγάρια που έχουν παντρευτεί πρόσφατα ή που σε λίγους μήνες θα τελέσουν το μυστήριο του γάμου. Έτσι θα είναι μια άλλη εποχή για την οικογένεια.

Η Ιρλανδία είναι μια χώρα που κλονίζεται από τη μάστιγα της κατάχρησης. Στην πρόσφατη Επιστολή προς τον Λαό του Θεού, ο Πάπας Φραγκίσκος  μίλησε ακριβώς για αυτή τη μάστιγα ως ένα "έγκλημα" που δημιουργεί βαθιές πληγές. Ακριβώς για να ανακουφίσει αυτόν τον πόνο, να προσπαθήσει να είναι κοντά σε εκείνους που υπέφεραν, ο Πάπας θα προσευχηθεί και θα συναντήσει και τα θύματα …

Απ. – Σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα υπάρχει προσευχή στο Παρεκκλήσι του Αγιότατου Μυστηρίου  του Καθεδρικού Ναού, όπου εδώ και χρόνια ανάβει ένα κερί για όλα τα θύματα των διάφορων καταχρήσεων. Ο Πάπας θα προσευχηθεί εκεί στη σιωπή. Στο πρόγραμμα δεν υπάρχει συνάντηση με τα θύματα, Παρόλο που  στη διάρκεια των ταξιδιών, όπου οι καταχρήσεις είναι μια θλιβερή πραγματικότητα, ο Πάπας συναντά τα θύματα.

Υπάρχει κίνδυνος το ζήτημα της κατάχρησης να επισκιάσει κατά ε κάποιο τρόπο αυτό το ταξίδι στο Δουβλίνο;

Απ. – Φυσικά, δεν είναι εύκολο να κάνεις ένα απλό ταξίδι, λαμβάνοντας υπόψη τα πρόσφατα γεγονότα στην Ιρλανδία. Έχοντας πει αυτό, είναι σαφές ότι ο Πάπας πηγαίνει στην Ιρλανδία για ένα συγκεκριμένο  λόγο, που είναι η Παγκόσμια Συνάντηση των Οικογενειών. Και αυτό θ αποτελέσει το κέντρο και το σκοπό του ταξιδιού του.

Ποια είναι η κατάσταση των ιρλανδικών οικογενειών;

Απ.- Πιστεύω ότι η Ιρλανδία είναι μια χώρα με μεγάλη Καθολική, χριστιανική παράδοση, αλλά έχει αναπτυχθεί πολύ γρήγορα τελευταία και παρατηρείται μία εκκοσμίκευση. Συνεπώς, υπάρχουν πάντα προκλήσεις για τις οικογένειες, αλλά ίσως και περισσότερο σήμερα. Αυτό είναι ένα καλό τεστ: ο Πάπας πιστεύει ότι η οικογένεια είναι η σχολή των αρετών και ότι σε μια οικογένεια ένα άτομο μπορεί να μάθει να σκέφτεται όχι μόνο τον εαυτό του αλλά και τους άλλους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Πάπας μιλά πάντα για τη σημασία της οικογένειας για ολόκληρη την κοινωνία. Έτσι η οικογένεια πρέπει να στηριχθεί.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού στο Δουβλίνο, ο Πάπας Φράνσις θα προσευχηθεί επίσης ώστε  ο άνθρωπος να μπορέσει  να απελευθερωθεί από μια συγκεκριμένη μορφή εξάρτησης …

Απ. – Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς από το κτήριο της Αποστολικής Νουντσιατούρας στον Καθεδρικό ναό, ο Πάπας θα σταματήσει να προσευχηθεί ενώπιον των ιερών λειψάνων του Οσίου Matt Talbot. Για πολλά χρόνια αυτός ο  Όσιος Σεβάσμιος έπινε, έπινε πάρα πολύ … Αν και δεν είναι άγιος, οι άνθρωποι τον θεωρούν ως προστάτη των θυμάτων του εθισμού στο αλκοόλ. Θα είναι μία σύντομη στάση αλλά είναι σαφώς ότι είναι μια ενδιαφέρουσα ιστορία.

Μετάφραση: δμφ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική Ακρόαση Πάπα Φραγκίσκου, 22 Μαρτίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023   Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού. Η

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023 ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν  Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου