Ο Πάπας κάνει έκκληση για επιστροφή στην τάξη για το καλό των πιστών

Ο Πάπας κάνει έκκληση για επιστροφή στην τάξη για το  καλό των πιστών

Αυτές τις ημέρες, μεταδόθηκε μια εναλλασσόμενη ακολουθία θέσεων και αιτημάτων σχετικά με το θέμα της ελευθερίας της λατρείας. Αλλά οι ψευδείς ανακατασκευές για τον Πάπα που θέλουν να δημιουργήσουν δυσαρέσκεια, κάνουν κακό στους χριστιανούς και σε ολόκληρη την κοινότητα.
Πράγματι, μετά τη δήλωση του Πρωθυπουργού, αναφορικά με τη δυνατότητα να ανοίξουν εκ νέου οι εκκλησίες για την τέλεση κηδειών αλλά όχι των Θείων Λειτουργιών, ο επίσκοποι της Ιταλίας δημοσίευσαν μια σκληρή δήλωση όπου επέκριναν την απόφαση. Αμέσως μετά, έφτασε η απάντηση του πρωθυπουργού με την οποία επιβεβαίωνε την θέση του αλλά ταυτόχρονα, διαβεβαίωνε ότι θα εργάζονταν όσο ταχύτερα γινόταν προκειμένου να καταστεί δυνατή η τέλεση των θείων λειτουργιών με ασφάλεια.
Τα λόγια του Πάπα ο οποίος ζητά τη χάρη της σύνεσης
Αλλά το πρωί της επόμενης ημέρας, τα λόγια του Πάπα Φραγκίσκου έρχονται να αποκαταστήσουν την ενότητα και την αρμονία. Ο Πάπας πράγματι, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Santa Marta, κάλεσε όλους να είναι συνετοί και ήρεμοι, δεδομένης της δύσκολης υγειονομικής κρίσης που ακόμη βρίσκεται εν εξελίξει και από την οποία προσπαθούμε δειλά να βγούμε. Και επικαλέστηκε τον Κύριο ώστε να χορηγήσει τη χάρη αυτών των αρετών στον λαό Του
«Σε αυτή τη χρονική στιγμή, κατά την οποία προτιθέμεθα να βγούμε από την καραντίνα, ας προσευχηθούμε στον Κύριο ώστε να χορηγήσει στον λαό του, σε όλους εμάς, τη χάρη της σύνεσης και της υπακοής στους κανόνες, ώστε η πανδημία να μην επιστρέψει», είπε ο Πάπας. Ορισμένοι λοιπόν, μίλησαν για ένα είδος κρύου ντους για τους επισκόπους της Ιταλίας, αναφορικά με αυτό που συνέβη τις προηγούμενες εβδομάδες, στην αρχή της πανδημίας και μετά το πρώτο κλείσιμο των εκκλησιών αναφορικά με την τέλεση της θείας λειτουργίας.
Η κακόβουλη επιθυμία για εξεύρεση σκανδάλων

Άλλοι αντ’ αυτού, πολύ πιο απλά και με λιγότερη κακία και επιθυμία για σκάνδαλα και διαιρέσεις με κάθε κόστος, είδαν τα λόγια ενός Ποντίφικα ο οποίος είναι και ποιμένας και πατέρας, και ο οποίος κάλεσε τα παιδιά του στη δικαιοσύνη αλλά και στη σύνεση. Στην απόφαση αλλά και στην εγκράτεια. Εν ολίγοις, ζήτησε από όλους τη διάκριση του πνεύματος, να κατευνάσουν τις εσωτερικές εντάσεις και να στοχεύσουν στην πιο δίκαιη και πιο προσεκτική επιλογή.
Δηλαδή, να επιστρέψουμε στη λατρεία αλλά αξιολογώντας με τον καλύτερο τρόπο, όλες τις πτυχές που σχετίζονται με την ασφάλεια του λαού, σε συνεννόηση με τις κυβερνητικές αρχές.

Ο πρωθυπουργός στην αρχή του lockdown
Μετά το lockdown της 8ης Μαρτίου πράγματι, ο καρδινάλιος βικάριος της Ρώμης Angelo De Donatis αποφάσισε να μπλοκάρει τις θείες λειτουργίες για λόγους υγείας, μετά από συμφωνία με τον Πάπα, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος. Λίγες ημέρες αργότερα, ο Πάπας μετέβη στην εκκλησία San Marcellino in via del Corso για να προσευχηθεί στον Εσταυρωμένο ο οποίος τον 16ο αιώνα βοήθησε τη Ρώμη ενάντια στην Πανώλη.
Κατά τη διάρκεια της Πασχαλινής Αγρυπνίας δεν ήταν ο Εσταυρωμένος του San Marcello al Corso, σε αντίθεση με τις τελετές της Μεγάλης Εβδομάδας, συμπεριλαμβανομένης της Πασχαλινής Αγρυπνίας – Sourceweb

Ο Πάπας προσευχήθηκε για τις αρχές οι οποίες έπρεπε να πάρουν αποφάσεις, εξήγησε ότι είναι σωστό μερικές φορές, να παίρνονται δύσκολες αποφάσεις και κάλεσε τους ιερείς να παραμένουν πάντα κοντά στο λαό. Τέλος, μίλησε για μια Εκκλησία «viralizzata» (που έχει πληγεί από τον ιο) η οποία κινδυνεύει από μια γνωστική μετατόπιση και γι αυτό καλό θα ήταν να επιστρέψουμε σύντομα, στις θείες λειτουργίες. Αλλά και ότι είναι αναγκαία επίσης, η χάρη της σύνεσης.

Ο Cei και ο Πάπας ενεργούν από κοινού
Είναι λοιπόν μεγάλο λάθος, δεν ξέρουμε αν είναι από κακοήθεια ή όχι, αυτό που ο Massimo Franco αναφέρει στην Corriere della Sera, μέσω ενός άρθρου όπου αναρωτιέται αν «ορισμένες φορές η σκληρή διαλεκτική με το Palazzo Chigi δεν αντικατοπτρίζει τις αντιφάσεις και την εναλλασσόμενη στρατηγική μιας αποπροσανατολισμένης Καθολικής Εκκλησίας ήδη από την αρχή της πανδημίας, καθώς και την προσπάθεια αναζήτησης μιας σαφούς γραμμής στο εσωτερικό της».
Ο Franco δηλώνει επίσης ότι «από διαπιστευμένες πηγές, κυκλοφόρησε η φήμη σύμφωνα με την οποία, τη Δευτέρα, λίγες ώρες μετά τη σκληρή στάση της Επισκοπικής Διάσκεψης κατά των κυβερνητικών μέτρων της 2ης φάσης, μάλλον υπήρξε τηλεφωνική κλήση μεταξύ του Πρωθυπουργού Giuseppe Conte και του Οίκου Santa Marta, κατοικία του Πάπα στο Βατικανό».

Τηλεφώνησε ο Conte στον Πάπα Φραγκίσκο;
Και ότι από εκείνο το σημείο «προέκυψε η υπόθεση για «ένα πρωτόκολλο για την πραγματοποίηση των θείων λειτουργιών με μέτρα ασφάλειας», σε εξωτερικούς χώρους, από την 11η Μαΐου, και ότι κατά τη θέση που πήρε ο Φραγκίσκος χθες το πρωί, λίγο πριν από την θεία λειτουργία στην Santa Marta, ακούστηκαν και λίγα λόγια που ήχησαν ως στήριξη προς την κυβέρνηση και ως φρένο, αν όχι μια άρνηση, αναφορικά με την κριτική της Cei”.
Ακόμα κι αν συνέβη αυτό, δεν θα υπήρχε τίποτα το περίεργο. Το γεγονός ωστόσο είναι, ότι πίσω από αφηγήσεις τέτοιου είδους, που είναι βασισμένες σε υποθέσεις, σε φωνές που κυκλοφορούν και σε προϋποθέσεις, υπάρχει ο κίνδυνος –αν όχι και η πρόθεση- να προκληθούν συγκρούσεις και δυσαρέσκειες και να διαιρεθεί τόσο η χριστιανική κοινότητα όσο και ολόκληρη η χώρα σε μια περίοδο σοβαρής κοινωνικής, υγειονομικής και οικονομικής έκτακτης ανάγκης.

Το έργο του Πάπα αποδόθηκε στην αγάπη για τους πιστούς
Είμαστε κάτι παραπάνω από σίγουροι, ότι ο Πάπας Φραγκίσκος ενήργησε σε συνεννόηση με τους επισκόπους της Ιταλίας, και ότι το δελτίο τύπου της Cei είναι κάτι παραπάνω από αδύνατο να μην εξετάστηκε από το υπουργείο του Κράτους και από την Αγία Έδρα και κατά συνέπεια, ο Πάπας Φραγκίσκος δεν θέλησε επ’ ουδενί να απαρνηθεί κανέναν.
Αντιθέτως, πρόκειται για το έργο ενός καλού πατέρα που νοιάζεται για τα παιδιά του, για την μοίρα της κοινότητας και που προσπαθεί να προστατεύσει με τον καλύτερο τρόπο την πίστη και τη δυνατότητα, αυτή να τελείται με τον καλύτερο τρόπο, αφού ο ίδιος είναι ο ανώτατος εκπρόσωπος της επάνω στη γη.
Ακόμα κι αν τα παιδιά του, μερικές φορές, αποφασίζουν μόνα τους για τους κανόνες, και όχι πάντα με τον σωστό τρόπο, χάνοντας τον προσανατολισμό τους και καταλήγοντας σε σκέψεις που είναι λίγο εκτός τόπου. Έχοντας την πρόθεση να κάνουν να φανεί με άσχημο τρόπο ο Βικάριος του Χριστού, που παρόλα αυτά γνωρίζει καλά τη δουλειά του, για τον απλό λόγο ότι ως ιερέας και ποιμένας έχει τα παιδιά του μέσα στην καρδιά του.

Μετάφραση: ρφ
 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 24ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 22 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου