Η κουλτούρα των απόβλητων είναι ανάμεσά μας

Η κουλτούρα των απόβλητων είναι ανάμεσά μας

Ο κορωνοϊός δυστυχώς αποκάλυψε τη σοβαρή έλλειψη προσοχής που δίνουμε στους ηλικιωμένους μας.
Αυτές τις ώρες, οι οίκοι ευγηρίας και οι δομές για ηλικιωμένους εξετάζονται σε όλη τη χώρα. Οι ιταλοί καραμπινιέροι κοσκινίζουν στην πραγματικότητα πολλές από αυτές τις δομές, όπου έχουν εμφανιστεί λυπηρές παρατυπίες, από το Catanzaro έως το Cagliari ή την Pescara.

Σοβαρές ανεπάρκειες
Σοβαρές ανεπάρκειες, μερικές φορές επαίσχυντες, οι οποίες έφεραν στο φως καταστάσεις που πιθανώς υπήρχαν ήδη πριν τον κορωνοϊό. Επιχειρηματίες που κερδίζουν χρήματα στις πλάτες των ηλικιωμένων που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν και οι οποίοι, ως “ανεπαρκείς”, θεωρούνται απορριπτέοι, επειδή δεν είναι παραγωγικοί.
Γίνεται λόγος για “σοβαρή μη συμμόρφωση” σε ό,τι αφορά τα μέτρα που απαιτούνται για την καταπολέμηση και την πρόληψη του κορωνοϊού. Πολλοί ηλικιωμένοι απεβίωσαν λόγω αυτής της μη συμμόρφωσης των δομών στις οποίες φιλοξενούνταν, και το θέμα έχει πλέον λάβει παγκόσμιες διαστάσεις.
Ηλικιωμένοι που θυσιάστηκαν λόγω χρημάτων ή εγωισμού
Ηλικιωμένοι που θυσιάστηκαν επειδή δεν υπήρχαν διαθέσιμες θέσεις, ή επειδή έπρεπε να καλυφθούν οι αδυναμίες του συστήματος για να μην αποδοθούν ευθύνες στον αρμόδιο πολιτικό. Να υποκρυφθούν δηλαδή οι αδυναμίες των ιδρυμάτων, για να μην αμαυρωθεί το “καλό τους πρόσωπο” προς τα έξω.
Κάνοντας τους “έξυπνους” δηλαδή, εις βάρος της ζωής αθώων ηλικιωμένων και των οικογενειών τους που δεν θα τους ξαναδούν πια. Στο Catanzaro, για παράδειγμα, οι καραμπινιέροι πραγματοποίησαν επιθεώρηση σε έναν οίκο ευγηρίας στην επαρχία Vibo Valentia και αποκάλυψαν σοβαρές υγειονομικές ελλείψεις, καλώντας τον εκπρόσωπο της εισαγγελίας.

Όλες οι περιπτώσεις που αποκαλύφθηκαν από τους καραμπινιέρους
Στην Κατάνια, ανακαλύφθηκε ότι ένα γηροκομείο στην περιοχή της Μεσσήνης αγνόησε τα μέτρα που απαιτούνται κατά του κορωνοϊού, ενώ βρισκόταν επίσης στο κέντρο μιας προηγούμενης εντολής αναστολής της λειτουργίας του, με τη μεταφορά ηλικιωμένων σε άλλες δομές. Οι διαχειριστές αυτής της δομής παραπέμφθηκαν στη δικαστική αρχή.
Στην περιοχή του Παλέρμο, και συγκεκριμένα στην επαρχία Τράπανι, οι καραμπινιέροι βρήκαν μια κοινότητα φιλοξενίας ηλικιωμένων, η οποία δεν είχε τις κατάλληλες υποδομές υγιεινής και περίθαλψης. Ο δήμαρχος του Τράπανι εξέδωσε ως εκ τούτου ένα διάταγμα για το κλείσιμο αυτής της δομής. Έτσι, οι ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν σε άλλους οίκους ευγηρίας.

Σε μια περίπτωση δεν υπήρχε πόσιμο νερό
Οι καραμπινιέροι της Πεσκάρα, επίσης, βρήκαν δύο δομές φροντίδας ηλικιωμένων χωρίς εξουσιοδότηση και με τεράστιες βασικές ελλείψεις. Το ίδιο και στην επαρχία του Κάλιαρι, όπου μια δομή ηλικιωμένων έχει κλείσει λόγω έλλειψης των βασικών προαπαιτούμενων. Σε αυτή τη δομή έλειπε ακόμη και το πόσιμο νερό. Στη Σίννα, μια κωμόπολη της Σαρδηνίας, ένας οίκος ευγηρίας φιλοξενούσε 65 ηλικιωμένους παρά την χωρητικότητα που επιτρέπει έως και 24 το πολύ.
Σε έναν δήμο της Τοσκάνης, στη δομή για ηλικιωμένους δεν υπήρχε καν το νοσηλευτικό προσωπικό που απαιτείται από το νόμο. Στη Ραγκούσα, μια ιδιοκτήτρια ενός οίκου ευγηρίας κατηγορήθηκε ότι δεν εφάρμοσε τις διατάξεις σχετικά με τα μέτρα προφύλαξης που προβλέπονται για την έκτακτη ανάγκη του κορωνοϊού.

Η κουλτούρα των απόβλητων είναι συχνά πιο κοντά από ό,τι νομίζουμε
Σε ένα γηροκομείο στο Abruzzo, σαράντα άτομα μεταξύ των ηλικιωμένων τροφίμων και των εργαζομένων αποδείχτηκαν θετικά στον κορωνοϊό.
Εν ολίγοις, τα προβλήματα είναι πολυάριθμα. Έλλειψη ελέγχων, υπερβολικός συνωστισμός και δομικά προβλήματα. Μερικές φορές, ακόμη και η έλλειψη σύνδεσης με το δίκτυο ύδρευσης. Η απόδειξη ότι η κουλτούρα των απόβλητων που καταγγέλλεται επανειλημμένα από τον Πάπα Φραγκίσκο είναι μια πραγματικότητα πολύ πιο παρούσα από ό,τι νομίζουμε. Και γι’ αυτό πρέπει να καταπολεμηθεί με αποφασιστικότητα.
Επειδή θα μας ζητηθεί λογαριασμός από τον ίδιο τον Κύριο, όταν παρουσιαστούμε ενώπιόν Του.

Πηγή: La luce di Maria
Mετάφραση: π.Λ

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 25ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 28 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου