Ο Πάπας έπλυνε τα πόδια 12 κρατουμένων στη φυλακή του Βελέτρι

Ο Πάπας έπλυνε τα πόδια 12 κρατουμένων στη φυλακή του Βελέτρι

Ιταλία – Ο πάπας Φραγκίσκος έπλυνε και φίλησε τα πόδια 12 κρατουμένων σήμερα, στην παραδοσιακή τελετή του Νιπτήρος, καλώντας τους να απορρίψουν οποιαδήποτε μορφής «ιεραρχία» εντός της φυλακής ή τον νόμο του ισχυροτέρου και, αντιθέτως, να βοηθούν ο ένας τον άλλον.

Οι προκάτοχοι του Φραγκίσκου έκαναν την τελετή αυτή σε κάποια από τις μεγάλες βασιλικές της Ρώμης, πλένοντας τα πόδια 12 ιερέων. Όμως, για να τονίσει τον συμβολισμό της υπηρεσίας προς τους άλλους, ο Φραγκίσκος την έχει μεταφέρει σε φυλακές, σε κέντρα κράτησης μεταναστών και σε οίκους ευγηρίας.

Φέτος ο ποντίφικας βρέθηκε στη φυλακή της πόλης Βελέτρι, που απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα νοτίως της Ρώμης.

Είναι η πέμπτη φορά που ο Αργεντινός πάπας πλένει τα πόδια χριστιανών και μη, σε μια τελετή που αναπαριστά την πράξη του Ιησού τη νύχτα πριν από τη Σταύρωσή του, όταν έπλυνε τα πόδια των μαθητών του για να τους διδάξει την ταπεινότητα.

Ο ποντίφικας είπε στους κρατούμενους ότι την εποχή εκείνη, το πλύσιμο των ποδιών των επισκεπτών ήταν δουλειά για δούλους και υπηρέτες. «Αυτός είναι ο κανόνας του Ιησού και του Ευαγγελίου. Ο κανόνας της υπηρεσίας, όχι της κυριαρχίας ή του εξευτελισμού των άλλων», πρόσθεσε.

Από τους 12 κρατούμενους που επελέγησαν για την τελετή, οι εννέα ήταν Ιταλοί, ένας Βραζιλιάνος, ένας Μαροκινός και ένας από την Ακτή Ελεφαντοστού. Το Βατικανό δεν διευκρίνισε το θρήσκευμά τους.

Στο παρελθόν, συντηρητικοί Καθολικοί επέκριναν τον πάπα επειδή είχε πλύνει τα πόδια γυναικών και μουσουλμάνων.

Στη φυλακή του Βελέτρι – που είναι υπερπλήρης, όπως τα περισσότερα σωφρονιστικά ιδρύματα στην Ιταλία– κρατούνται κυρίως ξένοι για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου. Σε μία πτέρυγα φιλοξενούνται κρατούμενοι που συνεργάστηκαν με τις αρχές και χαίρουν ειδικής προστασίας.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ  ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 20 Απριλίου 2024   ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο (7, 40-45) Τότε, εκείνοι απ’τον κόσμο που

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου