Ο ΠΑΠΑΣ ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΙ ΤΑ «ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΔΡΟΜΟΥ»

Ο ΠΑΠΑΣ ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΙ ΤΑ«ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΔΡΟΜΟΥ»

Στη χώρα μας είναι γνωστή η “Σχεδία” το μηνιαίο περιοδικό που πωλείται στους δρόμους από άνεργους και άλλους πολίτες σε ανάγκη και από τα έσοδα του οποίου οι πωλητές εξασφαλίζουν, με αξιοπρέπεια, εισόδημα για να επιβιώσουν. Οι συντελεστές έχουν ήδη αναπτύξει και άλλες δραστηριότητες ( εστιατόριο, κατασκευές από χαρτί κλπ) σε συνεργασία με ΜΚΟ, όπως η Κάριτας και άλλους υποστηρικτές.
Διεθνώς υπάρχουν πολλά έντυπα δρόμου, ο δε Πάπας Φραγκίσκος είναι σταθερός υποστηρικτής τους, απόδειξη ότι έχει δώσει τουλάχιστον 3 συνεντεύξεις σε αυτά : το 2017 στο “ Scarp de `tenis ” του Μιλάνου, τo 2015 στο ολλανδικό “ Straatnseuws ”, την ίδια χρονιά στο αργεντίνικο “ la Carcova ” delle Villas di Buenos Aires
Tην 27-4-2020 απηύθυνε επίσημο μήνυμα προς τους εκδότες, διανομείς και υποστηρικτές των περιοδικών δρόμου, μέσω του Γραφείου Τύπου της Αγίας Εδρας, το οποίο παρουσιάζουμε σε δική μας μετάφραση. 
“ Η ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, ήδη πιεσμένη για να αντιμετωπίσει την πανδημία, άλλαξε και τέθηκε υπό μεγάλη δοκιμασία. Οι πιο αδύναμοι, οι “αόρατοι”, αυτοί που δεν έχουν μόνιμη διαμονή, κινδυνεύουν να πληρώσουν το βαρύτερο τίμημα. Θέλω να χαιρετήσω τον κόσμο των περιοδικών δρόμου και κυρίως τους πωλητές, πολλοί απ΄τους οποίους είναι άστεγοι ή πρόσωπα άνεργα και περιθωριοποιημένα. Χιλιάδες άνθρωποι επιβιώνουν και έχουν εργασία χάρη στην πώληση των ιδιαίτερων αυτών εντύπων. Στην Ιταλία σκέπτομαι την ωραία εμπειρία του “Scarp de` tenis” πρόγραμμα της Κάριτας που επιτρέπει σε 130 ανθρώπους να έχουν εισόδημα και μέσω αυτού πρόσβαση σε θεμελιώδη δικαιώματα ως πολίτες. Σκέφτομαι την εμπειρία άνω των 100 περιοδικών δρόμου, σε 35 χώρες, σε 25 διαφορετικές γλώσσες, που εξασφαλίζουν εργασία και έσοδα σε 10.500 άστεγους, σε όλο τον κόσμο. Εδώ και αρκετές εβδομάδες λόγω της κατάστασης δεν υπάρχουν εκδόσεις και οι πωλητές δεν μπορούν να εργασθούν.
Εκφράζω την εγγύτητά μου σε έντυπα, εθελοντές και ανθρώπους που ζουν από αυτά τα προγράμματα και ήδη σκέφτονται νέους τρόπους δράσης. Η πανδημία διέκοψε το έργο σας αλλά είμαι βέβαιος ότι το μεγάλο δίκτυο των περιοδικών δρόμου θα επιστρέψει πιο δυνατό από πριν. Φροντίζοντας τους πιο φτωχούς, αυτές τις μέρες, θα βοηθηθούμε να συνειδητοποιήσουμε τι πραγματικά συμβαίνει και ποια είναι η δική μας κατάσταση.
Σε όλους ένα μήνυμα ενθάρρυνσης και αδελφικής φιλίας. Συγχαρητήρια για την εργασία που κάνετε, για την πληροφόρηση που δίνετε και για τις ιστορίες ελπίδας που μεταφέρετε. ”

Πληροφορίες από Sala Stampa Santa Sede / Vatican News
Φωτογραφία περιοδικών δρόμου από διαδίκτυο

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ
 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το κήρυγμα της Κυριακής

26η Κυριακή του Έτους, Κύκλος Γ   Ο χρόνος και η αιωνιότητα είναι δύο στοιχεία που σήμερα παρουσιάζονται και στα τρία βιβλικά αναγνώσματα. Το ευαγγέλιο

25 Σεπτεμβρίου μνήμη της Αγίας Ευφροσύνης

  Πρόκειται για μια αγία όχι ιδιαιτέρα διαδεδομένη στη Δύση. Γεννήθηκε μεταξύ των ετών 410 και 413 στην Αλεξάνδρεια και ήταν κόρη ενός εύπορου αξιωματικού

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου