Ο Πάπας ανακοινώνει ένα κονσιστόριο για 13 νέους καρδιναλίους

4

Ο Πάπας ανακοινώνει ένα κονσιστόριο για 13 νέους καρδιναλίους

Δεκατρείς νέοι καρδινάλιοι για την Εκκλησία, εννέα από αυτούς κάτω των ογδόντα και επομένως με δικαίωμα συμμετοχής σε ένα μελλοντικό κονκλάβιο, στους οποίους προστίθενται τέσσερις πάνω των ογδόντα ετών. Είναι η ανακοίνωση, που όπως πάντα αποτελεί έκπληξη και την οποία έκανε ο Πάπας Φραγκίσκος με το τέλος του Angelus της Κυριακής 25 Οκτωβρίου, κοινοποιώντας στους πιστούς που βρίσκονταν στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου καθώς και σε όσους ήταν διαδικτυακά συνδεδεμένοι από όλο τον κόσμο, τον διορισμό νέων καρδιναλίων.

Δύο από τους νέους καρδιναλίους ανήκουν στην Ρωμαϊκή Κουρία: είναι ο Γραμματέας της Συνόδου των Επισκόπων, ο Μαλτέζος Mario Grech, και ο Ιταλός Marcello Semeraro, πρώην επίσκοπος του Albano και νέος πρόεδρος της Ρωμαϊκής Συνόδου για τις περιπτώσεις αγίων. Μαζί με αυτούς ο Πάπας διόρισε και έξι ποιμένες Εκκλησιών από όλο τον κόσμο: τον αρχιεπίσκοπο του Kigali της Ρουάντα Antoine Kambanada, τον αρχιεπίσκοπο της Ουάσιγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών Wilton Gregory, τον αρχιεπίσκοπο του Capiz, στις Φιλίππίνες Jose Fuerte Advincula, τον αρχιεπίσκοπο του Σαντιάγο της Χιλής, καπουκκίνο Celestino Aós Braco, τον αποστολικό Βικάριο του Brunei, Cornelius Sim, τον αρχιεπίσκοπο της Σιένα στην Ιταλία, Augusto Paolo Lojudice. Μαζί με αυτούς, ο Πάπας διόρισε επίσης και τον σημερινό Custode del Sacro Convento di Assisi, τον φραγκισκανό πατέρα Mauro Gambetti.

Εκτός από τους εννέα καρδιναλίους κάτω των ογδόντα ετών, ο Πάπας Φραγκίσκος διόρισε και εννέα καρδιναλίους πάνω από ογδόντα. Αυτοί είναι ο Felipe Arizmendi Esquivel επίτιμος αρχιεπίσκοπος του San Cristóbal de Las Casas (Messico), ο Αποστολικός Νούντσιος Silvano Tomasi του τάγματος των Scalabrini πρώην μόνιμος παρατηρητής των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη ο οποίος συνεργάζεται με το Dicastero για την ολοκληρωμένη ανθρώπινη ανάπτυξη, ο πατέρας Raniero Cantalamessa, καπουκκίνος, ιεροκήρυκας του Ποντιφικού Οίκου και ο εφημέριος του Divino Amore στο Castel di Leva, δον Enrico Feroci.

Οι καρδινάλιοι ενδύονται το κόκκινο χρώμα που υποδεικνύει την διαθεσιμότητά τους να θυσιαστούν “usque ad sanguinis effusionem”, σε σημείο να χύσουν το αίμα τους υπηρετώντας τον διάδοχο του Πέτρου, και ακόμη και αν κατοικούν στις πλέον απομακρυσμένες περιοχές του κόσμου, γίνονται τιτουλάριοι μιας ενορίας στην Αιώνια Πόλη επειδή ενσωματώνονται την Εκκλησία της οποίας ο Πάπας είναι ο Επίσκοπος.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου