“Στον μακάριο Κάρολο Acutis εμπιστεύθηκα τη δέσμευση μου για την Εκκλησία”

6

“Στον μακάριο Κάρολο Acutis εμπιστεύθηκα τη δέσμευση μου για την Εκκλησία”

Λίγες μέρες μετά την ονομασία του ως Πρόεδρος της Ρωμαϊκή Συνόδου για τις υποθέσεις Αγίων, ο επίσκοπος του Albano Σεβασμιότατος Marcello Semeraro ετοιμάζεται για ένα ακόμη βήμα που τον κάλεσε ο Πάπας, να φορέσει την καρδιναλική πορφύρα. Εβδομήντα δύο ετών, από την Απουλία, ο Monsignor Semeraro μας λέει για τα συναισθήματα που αισθάνθηκε όταν του ανακοινώθηκε την περασμένη Κυριακή, ανάμεσα σε έκπληξη, ευγνωμοσύνη και αίσθημα ευθύνης. Στη συνέχεια, η προσωπική του πράξη να εμπιστευτεί έναν νεαρό άγιο και τα όνειρά του:

Απ.- Ήμουν ήδη στο σπίτι, ήμουν έτοιμος να συνδεθώ για την απαγγελία του Angelus και ακολούθησα την προσευχή, οπότε έμαθα από τα λόγια του Αγίου Πατέρα αυτό το ραντεβού τόσο κοντά στο άλλο που άλλαξε λίγο τον ρυθμό της ζωής μου. Και αυτή είναι μια ακόμη έκπληξη. Αισθάνομαι μεγάλη ευγνωμοσύνη προς τον Άγιο Πατέρα για αυτή τη χειρονομία εμπιστοσύνης και επίσης τη μεγάλη ευθύνη και δέσμευση στην υπηρεσία της Εκκλησίας. Ένα πράγμα που πέρασε αμέσως από το μυαλό μου όταν άκουσα τον κατάλογο, αφού άκουσα πρώτα το όνομα του Γραμματέα της Συνόδου, ήταν η Συνοδικότητα που δείχνει την πορεία της κοινωνίας της Εκκλησίας. Και έπειτα η ευθύνη μου: Πρόεδρος της Συνόδου για τις υποθέσεις των Αγίων. Αυτή είναι μια άλλη συνοδεία, μια άλλη κοινωνία, είναι η κοινωνία του Ουρανού. Εμείς στη γη, υπηρετώντας και ζώντας στην Εκκλησία, πρέπει να προσπαθήσουμε να αντικατοπτρίσουμε αυτήν την ουράνια κοινωνία προς την οποία βαδίζουμε σε κάθε περίπτωση, όπως θα μας πει σύντομα η γιορτή των Αγίων Πάντων που Αυτά ήταν λοιπόν τα συναισθήματα που πέρασαν στο μυαλό μου εκείνη τη στιγμή.

Το είπατε, σε σύντομο χρονικό διάστημα περάσατε στη θέση του Προέδρου της Ρωμαϊκής Συνόδου για τις Αιτίες των Αγίων και μετά στην Πορφύρα. Επίσης σε προσωπικό επίπεδο, πώς πιστεύετε ότι αποδέχεστε αυτές τις σημαντικές προκλήσεις για την υπηρεσία της Εκκλησίας;
Απ.- Από προσωπική άποψη, ακόμη και λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία μου, είχα ήδη ετοιμάσει την αίτηση να παρουσιάσω την παραίτηση από το αξίωμα της κυβέρνησης της Εκκλησιαστικής μου Επαρχίας, όπως απαιτείται από την εκκλησιαστική πειθαρχία. Έτσι ήμουν, τουλάχιστον πνευματικά, σε αυτήν την κατάσταση απόσπασης, η οποία, για τη δέσμευσή μου προς την Επισκοπή, είναι μια στιγμή δημιουργικότητας. Στην πραγματικότητα, η πατρότητα ζητά να δημιουργήσει, αλλά επίσης ζητά να αποσπαστεί για να αφήσει τα παιδιά ελεύθερα στην πορεία τους. Ήμουν ήδη σε αυτήν τη φάση της ζωής μου. Τώρα, από την άλλη πλευρά, υπάρχει το ζήτημα της επανεκκίνησης, της επανεκκίνησης μιας υπηρεσίας που με φέρνει πάνω απ ‘όλα σε επαφή με μια εμπειρία Αγιότητας, και αυτό για μένα είναι μια αιτία μεγάλης ενθάρρυνσης. Ήμουν σε έτοιμος να δεχτώ την πρόσκληση του επισκόπου της Ασίζης να πάω εκεί για το τέλος των εορτασμών για την μακαριωνυμία του νεαρού Carlo Acutis και ήμουν εκεί την περασμένη Δευτέρα. Όταν βρέθηκα στον τάφο του, κοίταξα αυτόν τον ευλογημένο νεαρό και μου θύμισε μια εικόνα που ο Άγιος Πατέρας μου είχε κάποτε δώσει σε πολλά αντίγραφα για να δώσω σε ιερείς και άλλους ανθρώπους. Μια εικόνα που ονομάζεται Αγία Κοινωνία και παρουσιάζει έναν νεαρό μοναχό που παίρνει ένα γέροντα στους ώμους του. Σε μια συνάντηση με νέους, ο Πάπας μίλησε για αυτήν την εικόνα και κάλεσε τους νέους να αναλάβουν τα όνειρα της Εκκλησίας και επίσης τις ελπίδες τους. Και εγώ, μπροστά από το σώμα του Μακάριου Carlo Acutis, ζήτησα από αυτόν τον νεαρό να με πάρει με τα όνειρά του στους ώμους του για να με βοηθήσει να ζήσω άξια στη Ρωμαϊκή Σύνοδο στην οποία με κατάστησε Πρόεδρο.
Ο Πάπας Φραγκίσκος την Κυριακή αφού έγραψε τα ονόματα των καρδιναλίων ζήτησε προσευχές για τον καθένα “έτσι ώστε επιβεβαιώνοντας την προσήλωσή τους στον Χριστό, με βοηθούν – είπε – στο υπούργημα του επισκόπου της Ρώμης για το καλό όλων των αγίων πιστών ανθρώπων του Θεού”.

Τι αντιπροσωπεύουν αυτές οι λέξεις για εσάς; Τι ευθύνες συνεπάγονται;
Απ.- Κατά την ταπεινή μου γνώμη, ο Πάπας βρίσκεται στη μέση ενός έργου που μπορεί να συνοψιστεί με τη λέξη “φροντίδα”, το “φροντίδα των ψυχών”, μια παραδοσιακή φόρμουλα επίσης στο Κανονικό Δίκαιο για να δείξει το υπούργημά μας, που σημαίνει φροντίδα , βοηθήστε ο ένας τον άλλον, αντέξτε τα βάρη του άλλου, όπως λέει ο Άγιος Παύλος. Αυτό ζητάει ο Πάπας. Ο Πάπας δεν είναι αυτή η γιγαντιαία φιγούρα που αναφέρεται στη μυθολογία που παίρνει ολόκληρο τον κόσμο πάνω του, είναι ο Χριστός που ανέλαβε τις αδυναμίες μας και στις πληγές του, μας επιτρέπει να τις θεραπεύσουμε. Ο Πάπας ζει σε αυτήν την κοινωνία, είναι υπηρέτης της κοινωνίας και το δόγμα της υπεροχής του Ρωμαίου Ποντίφικα μιλά επίσης για τον Πάπα ως υπηρέτη κοινωνίας με τον σύλλογο των Επισκόπων και την Εκκλησία. Επομένως, είναι σωστό ότι αισθάνεται την ανάγκη να έχει συνεργάτες κατά την εκτέλεση του υπουργήματός του. Από την άλλη πλευρά, το έργο της μεταρρύθμισης του Κούριας που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια και το οποίο προχωρεί προς την ολοκλήρωσή του αυτούς τους μήνες, είναι επίσης το σχέδιο μιας μεγάλης συνεργασίας με το υπούργημα του διαδόχου του Πέτρου.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 18-19.5.2024

Οικισμός Ενορία  18 -19 Μαΐου 2024 Αγάπη Αγίου Αγαπητού 18/5 Σάββατο   18.00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου 18/5 Σάββατο   09.00 Θεία

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 17 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου