Ιωάννης-Παύλος Α’, μια πλήρης εκδοτική συλλογή αφιερωμένη στη ζωή του
Η αποστολή του Ιδρύματος της Αγίας Έδρας “Ιωάννης-Παύλος Α’” είναι η προώθηση επιστημονικών μελετών και ερευνών σχετικά με την προσωπικότητα, το έργο και τη σκέψη του Πάπα, βενετικής καταγωγής, κατά κόσμον Αλμπίνο Λουτσιάνι, που ιδρύθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2020 με εντολή του Πάπα Φραγκίσκου. Για τον σκοπό αυτό, το νέο Ίδρυμα συμφώνησε με τον Εκδοτικό Οίκο του Βατικανού για τη δημοσίευση μιας εκδοτικής σειράς για τον Ιωάννη-Παύλο Α’, αποκλειστικά αφιερωμένης στις μελέτες για το έργο του. Η νέα συλλογή ανοίγει με δύο τόμους: τη μνημειακή βιογραφία «Ιωάννης Παύλος Α’. Βιογραφία από τα αυθεντικά κείμενα» και «Πάπας Ιωάννης-Παύλος Α’. Χρονικό ενός θανάτου».
Η βιογραφία μέσα από τα αυθεντικά έγγραφα
«Αυτή είναι η πρώτη επίσημη βιογραφία του Ιωάννη-Παύλου Α’ με βάση όλες τις πηγές που βρέθηκαν και αποκτήθηκαν», λέει η Stefania Falasca, αντιπρόεδρος του Ιδρύματος και συγγραφέας του τόμου μαζί με τους Davide Fiocco και Mauro Velati. Περίπου χίλιες σελίδες, οι οποίες είναι το αποτέλεσμα μιας σχολαστικής “ανασκαφικής” αρχειοθέτησης και συλλογής όλων των ντοκουμέντων και του διαδικαστικού υλικού που αποκτήθηκε στο πλαίσιο της αγιοκατάταξης του Ιωάννη-Παύλου Α, που έληξε το 2017 με το προβλεπόμενο ποντιφικό διάταγμα. «Μια δεκαετία “ανασκαφών” που βασίζεται σε πρωτογενείς πηγές από περίπου εβδομήντα αρχεία», εξηγεί η Falasca.
Το χρονικό ενός θανάτου
Ο δεύτερος τόμος στοχεύει να διατρέξει τις τελευταίες ώρες της ζωής του Πάπα, που εξετάζεται στο τελευταίο κεφάλαιο της βιογραφίας με βάση την τεκμηρίωση που αποκτήθηκε και τις διαθέσιμες προφορικές πηγές. Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε σύμφωνα ιστορικά-κριτικά κριτήρια, μέσω επιβεβαίωσης της τεκμηρίωσης και της ακριβούς σύγκρισης των μαρτυρικών στοιχείων. «Μια έρευνα η οποία, ξεκινώντας από τα έγγραφα – τονίζει η συγγραφέα Stefania Falasca – ρίχνει οριστικό φως στον επίλογο της ζωής του Πάπα, ένα γεγονός που κατά τη διάρκεια των τελευταίων 40 ετών αποτέλεσε αντικείμενο ψευδών “ειδήσεων” που δεν έχουν καμία βάση».
Ο τόμος περιέχει όλα τα διαβαθμισμένα έγγραφα που συνάδουν με τον θάνατό του: την κλινική τεκμηρίωση, το ιατρικό ιστορικό της υγείας του Πάπα, συμπεριλαμβανομένων των αναφορών των γιατρών που συνέταξαν τις εκθέσεις τους σχετικά με την αιτία θανάτου και την έκθεση των ακαδημαϊκών του Ινστιτούτου Ιατροδικαστικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου “La Sapienza” της Ρώμης – η οποία καλύπτεται από το επαγγελματικό απόρρητο – και που συντέλεσαν στη διατήρηση της σορού. «Στην ιατροδικαστική επιστήμη – λέει η Falasca – ο ξαφνικός θάνατος σημαίνει πάντα τον φυσικό θάνατο. Η απόλυτη αλήθεια είναι ότι η αιτία θανάτου του Πάπα Ιωάννη-Παύλου Α’ ήταν η καρδιακή προσβολή». «Από τα ευρήματα – προσθέτει – είναι σαφές ότι το βράδυ πριν τον θάνατό του, ο Πάπας είχε κάποια σημάδια που δεν ελήφθησαν υπόψη από τον ίδιο τον Ποντίφικα και τα οποία οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα».
Γιατί όμως δεν πραγματοποιήθηκε η αυτοψία στο σώμα του Πάπα; Αυτό είναι το ερώτημα που πολλοί θέτουν, αναφερόμενοι σε αναγνώσεις και ανακατασκευές που είναι εντελώς χωρίς καμία επιστημονική βάση. «Μέχρι το 1983 – απαντά η Falasca – δεν υπήρχε νόμος που να επιτρέπει τη διεξαγωγή αυτοψιών στο Βατικανό. Επιπλέον, οι γιατροί δεν είχαν αμφιβολίες για τα αίτια του θανάτου, και ως εκ τούτου δεν υπήρχαν ύποπτοι ώστε να ζητήσουν την αυτοψία».
Ο πιο ευφυής από τις Πάπες του εικοστού αιώνα
Η αφήγηση που αναπτύχθηκε γύρω από τον θάνατο του Πάπα θολώνει τη μορφή του. Η διδασκαλία και η σκέψη του δεν είναι ακόμη πλήρως γνωστές, αλλά πάραυτα παρουσιάζουν πολλά στοιχεία επείγουσας σημασίας. «Λαμβάνοντας υπόψη το τεράστιο πολιτισμικό του υπόβαθρο και τη σοφία με την οποία μπόρεσε να συνδυάσει “νέα και παλαιά” – αναφέρει η Falasca – προσωπικά θεωρώ τον Πάπα Ιωάννη-Παύλο Α’ ως τον πιο ευφυή από τους Πάπες του εικοστού αιώνα».
Η σημασία του Ιδρύματος και τα επόμενα βήματα
Ο σκοπός του Ιδρύματος “Ιωάννης-Παύλος Α’” είναι η εμβάθυνση της μορφής του εν λόγω Πάπα, ο οποίος αποτελεί μια ουσιαστική αναφορά στην ιστορία της Εκκλησίας. Είναι ένα Ίδρυμα για τη διαφύλαξη της κληρονομιάς των εγγράφων και για την έναρξη και την προώθηση νέων μελετών για το έργο και τη σκέψη του. «Στον μέλλον βρίσκονται τα “Άπαντα” του Ιωάννη-Παύλου Α’», ανακοινώνει η Falasca αναφορικά με τα επόμενα βήματα του Ιδρύματος. Η προοπτική που χάραξε η επιστημονική επιτροπή, διατυπώνεται σε διάφορους τομείς: τη μεταγραφή των χειρογράφων του Αλμπίνο Λουτσιάνι, όπως τα ημερολόγια, τη συμμετοχή φοιτητών μέσω υποτροφιών σε ερευνητικά έργα, την οργάνωση πολιτιστικών πρωτοβουλιών για τη διάδοση της σκέψης του Πάπα με ξεχωριστή προσοχή στην ιδιαίτερη πατρίδα του.
————————-
Πηγή: Vatican News
Μετάφραση: π.Λ