Ο μοναδικός χαρακτηρισμός για τον Ιησού είναι «Υιός του Θεού»

Ο μοναδικός χαρακτηρισμός  για τον Ιησού είναι «Υιός του Θεού»

Την εβδομάδα κατά την οποία η Ρώμη εόρτασε τους προστάτες της πόλης, τους Αγίους Πέτρο και Παύλο, ο Φραγκίσκος υπενθυμίζει τον ρόλο του πρώτου Πάπα για τον σχηματισμό της χριστιανικής ταυτότητας.

Μεγάλος προφήτης της δικαιοσύνης και της αγάπης, σοφός δάσκαλος της ζωής, επαναστάτης, ονειροπόλος των ονείρων του Θεού. Πολλές είναι, εξηγεί ο Πάπας στο Angelus, οι χαρακτηρισμοί που ο κόσμος, κατά τη διάρκεια των αιώνων έδωσε στον Ιησού, αλλά μόνο εκείνος τον οποίο ο Πέτρος του απέδωσε, «ξεχωρίζει ακόμη και σήμερα, απλός και ξεκάθαρος».

Ο Ιησούς είναι ο Υιός του Θεού, γι’ αυτό είναι αιώνια ζωντανός όπως και ο Πατέρας του. Αυτή είναι η καινοτομία που η χάρη αναφλέγει στην καρδιά εκείνων οι οποίοι ανοίγονται στο μυστήριο του Ιησού, τη μη μαθηματική βεβαιότητα, αλλά ακόμη ισχυρότερη, εσωτερική, της συνάντησης της Πηγής της Ζωής, της ίδιας της Ζωής που έγινε σάρκα, ορατή και απτή ανάμεσά μας.

Η αλήθεια του Πέτρου

Κατά την ημέρα που η Εκκλησία «προσκυνά στη Ρώμη και σε ολόκληρο τον κόσμο, φτάνει στις ρίζες της πίστης της και γιορτάζει τους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο». Ο Πάπας επικεντρώνεται πράγματι στις δύο ερωτήσεις που ο Ιησούς θέτει στους μαθητές σχετικά με την ταυτότητά του: «Ο κόσμος, ποιος λέει ότι είναι ο Υιός του ανθρώπου;» και «Εσείς, ποιος λέτε ότι είμαι;»:

Με αυτές τις δύο ερωτήσεις, ο Ιησούς φαίνεται να λέει ότι άλλο είναι να ακολουθούμε την τρέχουσα γνώμη και άλλο είναι να Τον συναντούμε και να ανοιγόμαστε στο μυστήριό του: εκεί ανακαλύπτουμε την αλήθεια. Η κοινή γνώμη περιέχει μια αληθινή αλλά μερική απάντηση. Ο Πέτρος, και μαζί με αυτόν και η Εκκλησία, χθες, σήμερα και για πάντα, αποκρίνεται, με τη χάρη του Θεού, την αλήθεια: «Εσύ είσαι ο Χριστός, ο Υιός του ζωντανού Θεού».

Η πρώτη φορά που ο Ιησούς προφέρει τη λέξη Εκκλησία

Αλλά και η απάντηση του Ιησού, εξηγεί ο Ποντίφικας, είναι γεμάτη από φως: «Εσύ είσαι ο Πέτρος και πάνω σε αυτή την πέτρα θα οικοδομήσω την Εκκλησία μου»:

Είναι η πρώτη φορά που ο Ιησούς προφέρει τη λέξη «Εκκλησία»: και το κάνει εκφράζοντας όλη την αγάπη του προς αυτήν την οποία χαρακτηρίζει ως «η Εκκλησία μου». Είναι η νέα κοινότητα της Διαθήκης, η οποία δε βασίζεται πλέον στην καταγωγή και στον Νόμο, αλλά στην πίστη σε Αυτόν, τον Ιησού, το πρόσωπο του Θεού.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

7η Κυριακή του Πάσχα (B)

7η    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (Β)               ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ.27(26),7-9                     ΕΙΣΑΚΟΥΣΕ, Κύριε, τη φωνή μου, με την οποία κραυγάζω. Για Σένα είπε η καρδία

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου