Η χριστιανική ζωή ανθίζει με τα έργα αγάπης

Η χριστιανική ζωή ανθίζει με τα έργα αγάπης

Κατά την ημέρα της αγάπης που έχει καθιερώσει ο Πάπας, που λέγεται επίσης και «Οβολός του Αγίου Πέτρου» αναφερόμαστε τις πιο σημαντικές παρεμβάσεις του Πάπα Φραγκίσκου πάνω στο θέμα: «Ο χριστιανός υπάρχει για να υπηρετεί». Τόσο στην Αφρική όσο και στην Ασία έχουν δημιουργηθεί πολλά κοινωνικά έργα βασισμένα πάνω σ’ αυτά τα λόγια.

Όπως κάθε χρόνο κατά την εορτή των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου υπενθυμίζεται και το φιλανθρωπικό ταμείο «Οβολό του Αγίου Πέτρου», που έχει συσταθεί για να στηρίζουν τα κοινωνικά έργα της Εκκλησίας.

Μία λαϊκή παράδοση

Η πρακτική για να στηριχθούν και υλικά τα κοινωνικά έργα είναι αρχαιότατη και γεννήθηκε μαζί με τον χριστιανισμό με την αγάπη και τη φροντίδα για τους φτωχούς.

Στο τέλος του 8ουαιώνα , οι αγγλοσάξονες, μετά την μεταστροφή τους, αποφάσισαν να στέλνουν κάθε χρόνο μία συμμετοχή στα φιλανθρωπικά έργα του Πάπα. Έτσι δημιουργήθηκε ο θεσμός "Ελεημοσύνη του Αγίου Πέτρου» ή «Οβολός του Αγίου Πέτρου» και πολύ γρήγορα διαδόθηκε σε όλα τα κράτη της Ευρώπης. Μετά από πολλές περιπέτειες , ήταν ο Πίος ο 9οςπου με την Αποστολική Εγκύκλιό του  Saepevenerabilis της 5ηΑυγούστου του 1871, τον ίδρυσε ως τακτικό θεσμό..

Τα έργα αγάπης του Οβολού του Αγίου Πέτρου

Είναι οι διάφορες γωνιές της που ευεργετούνται από τα έργα αγάπης του Πάπα. Από την Haiti, που αντιμετωπίζει μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση μετά το σεισμό του 2010, μέχρι το ελληνικό νησί της Λέσβου που χτυπήθηκε και αυτό από ένα ισχυρό σεισμό το έτος 2017. Σ’ αυτές τις κρίσεις, η Εκκλησία, χάριν στον Οβολό του Αγίου Πέτρου προέβλεψε να βοηθήσει τα άτομα που υπέστησαν τις ζημιές και την ανοικοδόμηση στην περίπτωση της Λέσβου, του ορθόδοξου χωριού Βρίσα, δίνοντας έτσι και ένα συγκεκριμένο παράδειγμα αδελφοσύνης.Επίσης είναι το Bangladeshμε τη στήριξη των έργων πολλών μοναχικών ταγμάτων στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης. Στην Κεντρική Αφρική στηρίζεται το νοσοκομείο των παίδων του Bangui, χάριν επίσης και στη βοήθεια του νοσοκομείο BambinGesù diRoma. Στην Ιορδανία βοηθείται το Καθολικό Πανεπιστήμιο, στην Ουκρανία οι κάτοικοι που υποφέρουν εξ αιτίας του εμφυλίου πολέμου. Στην Ruandaμε τη βοήθεια των Σαλεσιανών Αδελφών που ασχολούνται στην εξασφάλιση της μόρφωσης των παιδιών και των νέων και τέλος στο Ιρακινό Κουρδιστάν με 10 υποτροφίες προς όφελος των εκτοπισμένων νέων.

Ο Πάπας Φραγκίσκος και η φιλανθρωπία

Πολλές φορές, ο Πάπας Φραγκίσκος υπενθύμισε ότι « ο χριστιανός υπάρχει για να υπηρετεί, όχι για να υπηρετείται», και δεν πρέπει να κουραζόμαστε να είμαστε φιλεύσπλαχνοι. Συχνά μας καλεί να ζούμε τη φιλανθρωπία με πολλές μικρές συγκεκριμένες πράξεις αγάπης, « με τα μικρά έργα φιλανθρωπίας προς τους αναγκεμένους αδελφούς μας φανερώνεται η αγάπη μας προ του Θεό».

Η έμπρακτη αγάπη μας προς όσους υποφέρουν στο σώμα και στην ψυχή είναι ο πιο αυθεντικός τρόπος να ζήσουμε το Ευαγγέλιο, είναι η απαραίτητη βάση πάνω στην οποία πρέπει να βασίζονται οι εκκλησιαστικές μας κοινότητες για να ωριμάζουν στην αδελφοσύνη και την αλληλεγγύη.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου