Θλίψη στην κεντροαφρικανική Εκκλησία

Θλίψη  στην κεντροαφρικανική Εκκλησία

Η βία στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία προκάλεσε ένα νέο θύμα. Πρόκειται για τον ηγούμενο Firmin Gbagoua, γενικό βικάριο της αρχιεπισκοπικής διοίκησης του Μπαμπάρι, ο οποίος δολοφονήθηκε την Παρασκευή 29 Ιουνίου. Η μαρτυρία του π. Bondobo: κανένας δεν είναι ασφαλής αλλά η Εκκλησία δε θα παραμείνει σιωπηλή.

Πριν δολοφονηθεί βίαια με έναν πυροβολισμό στο στομάχι, στις 19:00 η ώρα, την Παρασκευή 29 Ιουνίου, ο πατέρας Firmin Gbagoua, γενικός βικάριος της αρχιεπισκοπικής του Μπαμπάρι βρισκόταν σε δείπνο στην αρχιεπισκοπή, με άλλους συναδέλφους. Αλλά μόνο ο πατέρας Firminείναι το τελευταίο θύμα της ακραίας βίας που διατρέχει όλη την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Σύμφωνα με τον πατέρα MathieuBondobo, πρύτανη και ενοριακό ιερέα του καθεδρικού ναού Nostra Signora dell’ Immacolata Concezione στο Μπανγκουί, ο οποίος έδωσε συνέντευξη στην Hélène Destombes, «κανένας δεν είναι προστατευμένος, κανένας στη χώρα δεν είναι ασφαλής αλλά η Εκκλησία δεν σκοπεύει να σιωπήσει», παρόλο που αυτή τη στιγμή βιώνει μια στιγμή βαθιάς θλίψης.

Οι συγκρούσεις

Οι μάχες μεταξύ των ένοπλων ομάδων και της πολιτοφυλακής αυτοάμυνας από το 2013 μέχρι σήμερα, αυξάνονται συνεχώς με έντονο ρυθμό, κυρίως στο βόρειο τμήμα της χώρας. Στο στόχαστρο των συγκρούσεων βρίσκονται θρησκευόμενοι και ιεραπόστολοι, οι Κυονόκρανοι του ΟΗΕ, οι εθελοντές και συχνά ολόκληρα χωριά και σπίτια παραδίνονται στις φλόγες και διαπράττονται πολλές κακοποιήσεις εις βάρος ανηλίκων και γυναικών. Ο πατέρας Mathieu Bondobo δεν κρύβει τη θλίψη ολόκληρης της θρησκευτικής κοινότητας και παροτρύνει επίσης τις αρχές να δράσουν αποφασιστικά.

Η θλίψη της Εκκλησίας

«Η Εκκλησία στην Κεντρική Αφρική – πρόσθεσε ο ιερέας – είναι θλιμμένη και συντετριμμένη για τον θάνατο του δον Firmin Gbagoua… Τον πυροβόλησαν στο στομάχι και πέθανε συνεπεία αυτού του σοβαρού τραύματος. Αυτή η κατάσταση περιπλέκει ακόμη περισσότερο τη ζωή στην Κεντρική Αφρική, επειδή όλοι εμείς, εδώ και καιρό, μιλάμε για ειρήνη, μιλάμε για κοινωνική συνοχή και αυτός ο άνθρωπος του Θεού, τι κακό έκανε; Είναι ένας από εκείνους που στη επισκοπική διοίκηση του Μπαμπάρι πάντα μιλούσε υπέρ της ειρήνης και πάντα έλεγε την αλήθεια! Και αυτό αποτελεί μια περαιτέρω απόδειξη του γεγονότος ότι η ειρήνη είναι μια μεγάλη πρόκληση, στην Κεντρική Αφρική, και ότι όσοι έχουν όπλα, αυτοί που σκοτώνουν, αυτοί που κάνουν κακό βρίσκονται ακόμη εκεί, στην πόλη Μπαμπάρι, και ότι ποτέ δεν έφυγαν. Πρόσφατα ακούσαμε να λένε ότι το Μπαμπάρι είναι μια ήρεμη πόλη, ότι στο Μπαμπάρι δεν υπάρχουν πλέον όπλα: αυτό είναι ένα ψέμα! Η απόδειξη είναι ότι ο δον Firmin δολοφονήθηκε».

Η ανησυχία των επισκόπων

Αυτή η αύξηση της βίας ανησυχεί φυσικά και τους επισκόπους της Κεντρικής Αφρικής. Σε μια επιστολή που δημοσιεύθηκε στο τέλος της έκτακτης συνόδου, στις 24 Ιουνίου, η επισκοπή είχε σημειώσει «με έκπληξη και πικρία», η άφιξη «νέων μισθοφόρων που δυσκολεύουν την επίλυση της κρίσης». «η ατιμωρησία και η αμνηστία που ορισμένοι προσπαθούν να μας επιβάλλουν δεν θα μας φέρουν την ειρήνη», έγραψαν, αναφερόμενοι στις πολλές συμφωνίες, οι οποίες σύμφωνα με εκείνους, αντιθέτως θα ευνοήσουν την πολιτοφυλακή. «Υπενθυμίζουμε στην κυβέρνηση, στη διεθνή κοινότητα και στις ένοπλες ομάδες ότι η εξουσία του κράτους δεν είναι διαπραγματεύσιμη και ότι δεν μπορεί να αποτελέσει το αντικείμενο οποιουδήποτε είδους διαπραγμάτευσης», ανέφεραν οι επίσκοποι.

Μετάφραση: ρφ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου