Ο Μεγάλος Αγιατολάχ γράφει στον Πάπα

«Είναι απολύτως αναγκαίο οι θρησκευτικοί ηγέτες του κόσμου να λάβουν σαφείς και ισχυρές θέσεις ενάντια στη βία και στις βαρβαρότητες σε οποιαδήποτε μέρος του κόσμου, ειδικά όταν αυτές οι πράξεις διαπράττονται στο όνομα της θρησκείας». Σε μια επιστολή προς τον Πάπα Φραγκίσκο, ο Μεγάλος Ayatollah Naser Makarem Shirazi di Qom (Ιραν) αναφέρεται κατ’ ευθείαν σε αυτό που θεωρεί ως «τη χειρότερη κρίση του κόσμου στη σημερινή εποχή».

Δηλαδή τη βάρβαρη τρομοκρατία που διαπράττεται από τους άνδρες του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους που από το 2014 καταβροχθίζουν τη Μέση Ανατολή, ιδίως τη Συρία και το Ιράκ, προκαλώντας ένα πρωτοφανές μεταναστευτικό ρεύμα. Αυτές είναι «αιρέσεις», καταγγέλλει ο ιρανός αξιωματούχος στην επιστολή που δημοσιοποιήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του και δε διστάζει να τις περιγράψει ως «ομάδες Takfir» που για το Ισλάμ είναι συνώνυμο της μεγα-λύτερης ασέβειας.

Ο λόγος της επιστολής είναι η βούληση από την πλευρά του Ayatollah να συγχαρεί προσωπικά τον Ποντίφικα για τις δηλώσει του Αγίου Πατέρα που έκανε εν πτήση κατά την επιστροφή του από την Κρακοβία, στις οποίες απέρριπτε κάθε ταύτιση μεταξύ του Ισλάμ και της τρομοκρατίας.

“«Δε μου αρέσει να μιλάω για την ισλαμική βία – δήλωσε ο Πάπας με την ευκαιρία αυτή στους δημοσιογράφους που ήταν παρόντες στο αεροπλάνο – επειδή κάθε ημέρα όταν ξεφυλλίζω τις εφημερίδας βλέπω βία εδώ, στην Ιταλία: Αυτή που κάποιος σκοτώνει τη φίλη του ή την αδελφή του και αυτοί που διαπράττουν αυτή τη βία είναι βαπτισμένοι Καθολικοί. Εάν θα μιλούσα για την ισλαμική βία θα έπρεπε να μιλήσω και για την Καθολική βία; Οι ισλαμιστές δεν είναι όλοι οπαδοί της βίας. Είναι όπως μια φρουτοσαλάτα, υπάρχουν και βίαιοι άνθρωποι στις θρησκείες. Και εμείς έχουμε βία και όταν ο φονταμενταλισμός φτάνει να σκοτώνει δεν είναι σωστό να ταυτίζουμε το Ισλάμ με την βία.
Αυτά τα λόγια του Επισκόπου Ρώμης, δεν αντανακλούν ούτε σταγόνα αντιπαράθεσης, αλλά αντιθέτως, σύμφωνα με τον Naser Makarem Shirazi αποτελούν έκφραση «πραγματικά αξιοθαύμαστη» μιας στάσης «σοφής και λογικής». «Είμαι πράγματι ευτυχής που άκουσα τις παρατηρήσεις του κατά τη διάρκεια του τελευταίου ταξιδιού του στην Πολωνία με τις οποίες δήλωνε ότι «το Ισλάμ δεν ισοδυναμεί με τρομοκρατία» και απέρριψε την ταύτιση μεταξύ βίας και εξτρεμισμού με οποιαδήποτε θρησκεία θεϊκά σταλμένη», γράφει πράγματι στην επιστολή.

Πρέπει να διαχωριστεί η Ισλαμική θρησκεία «από τις απάνθρωπες ενέργειες και τις θηριωδίες των ομάδων Takfiri όπως οι Daesh», επαναλαμβάνει ο Μεγάλος Ayatollah, θυμίζοντας στον Πάπα τη σκληρή καταδίκη του εναντίων «της ανελέητης τρομοκρατικής επίθεσης» στην Εκκλησία της Ρουέν, στη Νορμανδία, όπου βρήκε «τραγικό θάνατο» ο 87 ετών ιεράς Jaques Hamel, ο οποίος σφαγιάστηκε ενώ τελούσε την Θεία Λειτουργία.

«Όλοι οι μελετητές του ισλαμικού κόσμου, καθώς και η συντριπτική πλειοψηφία των μουσουλμάνων θεωρούν όλες τις αιρέσεις Takfiri εκτός Ισλάμ», πρόσθεσε. «Θεωρούμε επίσης αυτές τις ομάδες Takfiri ως τη χειρότερη κρίση στον κόσμο της σημερινής εποχής» και «είχαμε προειδοποιήσει τον κόσμο γι αυτόν τον μεγάλο κίνδυνο, εδώ και χρόνια».

Ο Makarem Shirazi σημειώνει ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει διάφορες διεθνείς διασκέψεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στην ιερή πόλη Qom για «τους κινδύ-νους απόκλισης των κινημάτων Takfiri». Κατά τις οποίες, γράφει, «έλαβαν μέρος πολυάριθμες ισλαμικές προσωπικότητες, εξέχοντες και διανοούμενοι από 80 διαφορετικές χώρες. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, όλοι οι μουσουλμάνοι διανοούμενοι καταδίκασαν ομόφωνα όλες τις μορφές βίας , τρομοκρατίας και δολοφονίας αθώων ανθρώπων στο όνομα της θρησκείας, και επανέλαβαν ότι οι ενέργειες αυτές είναι απολύτως καταδικαστέες από τους ισλαμικούς νόμους».

Κάθε λόγιος, όπως και κάθε πιστός της αληθινής θρη-σκείας του Ισλάμ «προειδοποίησε αυτές τις σκληρές, αδαείς και εγκληματικές μειοψηφίες ότι η πορεία τους καταλήγει στην κόλαση!», δηλώνει ο Μεγάλος Ayatollah στην επιστολή. Από τον ίδιο έγινε και μια άλλη σκληρή καταγγελία κατά των «αλαζόνων» διεθνών δυνάμεων που συνεχίζουν να χρηματο-δοτούν τους τρομοκράτες και τους εφοδιάζουν με όπλα. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι τρομοκρατικές ομάδες Takfiri θα είχαν καταστραφεί εδώ και πολύ καιρό, αν δεν είχαν την υποστήριξη και τη βοήθεια που λαμβάνουν από μερικές διεφθαρμένες υπερδυνάμεις», λέει ο αξιωματούχος της Qom.

«Τέτοιου είδους βάρβαρες πράξεις – επιμένει – δεν έ-χουν να κάνουν με τις θρησκείες που είναι θεϊκά απεσταλμένες και τις διάφορες σχολές διαλογισμού. Μάλλον, προέρχονται από κατώτερους υλιστικούς στόχους μερικών διεφθαρμένων υπερδυνάμεων που επιδιώκουν μόνο να αποκτήσουν παράνομα πλούτη. Ευτυχώς – επαναλαμβάνει ο Ayatollah – έχει αυξηθεί η ευαισθητοποίηση του κοινού όσο αφορά στους εξτρεμιστές και στις τρομοκρατικές ομάδες, και μπο-ρούμε να είμαστε βέβαιοι ότι τέτοιου είδους ενέργειες τελικά θα σταματήσουν».

Εν κατακλείδι, ο Naser Makarem Shirazi παίρνει άδεια από τον Πάπα για να προσευχηθεί «στον Παντοδύναμο Θεό για επιτυχή διάδοση της καλοσύνης, της ειρήνης και της πνευματικότητας στον κόσμο».

ρφ (μετάφραση)
 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 23 Φεβρουαρίου 2024 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το  Πνεύμα 

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 24-25.2.2024

Οικισμός Ενορία  24 -25 Φεβρουαρίου 2024 Αγάπη Αγίου Αγαπητού 24/2 Σάββατο   17.00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου