Ο κόσμος ζητά την ηθική στην άσκηση των καθηκόντων των διεθνών οργανισμών

Ο κόσμος ζητά  την ηθική στην άσκηση των καθηκόντων  των διεθνών οργανισμών

Μια σοβαρή έκκληση για ευθύνη στη διακυβέρνηση των διθνών οργάνων ήρθε από τον Monsignor Fernando Chica Arellano, μόνιμο παρατηρητή της Αγίας Έδρας στο FAO, το IFAD και το PAM – οι τρεις οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών που ασχολούνται με τη γεωργία και τα τρόφιμα – που ολοκλήρωσε το έργο του Διεθνούς Σεμιναρίου Μελετών αφιερωμένο στο θέμα "Ηγεσία, ηθική και διεθνής συνεργασία". Η συνάντηση, που φιλοξενήθηκε στην έδρα του Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης, συντονίστηκε πατέρα Federico Lombardi, με παρόντες αντιπροσώπους του FAO και IFAD, μαζί με τους μελετητές δεοντολογίας, οι οποίοι κάλεσαν διάφορους κλάδους.

Η δίψα για δικαιοσύνη και δικαιοσύνη
"Μόνο μια συντονισμένη δράση" "στην συνειδητοποίηση ότι το πεπρωμένο του καθενός από εμάς είναι στενά συνδεδεμένο με αυτό των άλλων" – παρατηρεί ο εκπρόσωπος του Βατικανού – θα είναι σε θέση να προσφέρει λύσεις "στα μεγάλα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η διεθνής κοινότητα". «Η δίψα για δικαιοσύνη και ειρήνη» – πρόσθεσε – αντηχεί από τη διαπροσωπική διάσταση στο κράτος και τη διακυβερνητική, για την οποία απαιτείται όλο και περισσότερο «η ηθική των διεθνών οργανισμών, που πάντα πρέπει να εγγυάται την προστασία της ανθρωπότητας».
Διαφορετικά, βλέπουμε «κύματα λαϊκισμού, εθνικισμού και απομονωτισμού» που «απειλούν τη σταθερότητα της διεθνούς νομικής τάξης και την ικανότητα της διεθνούς κοινότητας να αντιμετωπίσει τις πολιτικές απειλές». ιδεολογικά κινήματα που αυξάνονται και «σκοτεινιάζουν τη δημόσια σκηνή, μειώνοντας ή εξαλείφοντας τα μεγάλα ζητήματα που εξακολουθούν να πλήττουν σήμερα την κοινωνία, όπως το φαινόμενο της ανθρώπινης κινητικότητας, της κλιματικής αλλαγής, της αύξησης των ανισοτήτων και της φτώχειας».

Καταπολέμηση της διαφθοράς και κακής απόδοσης
Ως εκ τούτου, η πρόσκληση απευθύνεται σε διακυβερνητικές οργανώσεις, ώστε να μπορέσουν να ανανεώσουν την ηγεσία τους και να καταπολεμήσουν μέσα τους τα δεινά της «διαφθοράς», της «υπεξαίρεσης» και της «κακής διαχείρισης», τα οποία τους απομακρύνουν από την αποστολή που έλαβαν, «προδίδοντας τις αρχές της ηθικής και των κανόνων της κοινωνικής δικαιοσύνης », προκαλώντας« μια απογοήτευση των ανθρώπων προς τα θεσμικά όργανα »και« προκαλώντας μια αποδυνάμωση ». Έτσι – δήλωσε ο Monsignor Chica Arellano – οι διακυβερνητικοί οργανισμοί, οι οποίοι είναι επίσης "ουσιώδεις για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων που πλήττουν την εποχή μας" δεν καταφέρνουν να είναι αξιόπιστοι στις πράξεις τους.

Προωθήστε μια κουλτούρα των αρετών
Ωστόσο, δεν αρκεί η ανανέωση των νομικών κανόνων, των πειθαρχικών κωδίκων ή της συμπεριφοράς των εργαζομένων – τόνισε ο Σεβασμιότατος Chica Arellano – για να διορθώσει τις "στρεβλώσεις του συστήματος" "αν δεν λάβουμε σοβαρά υπόψη την ανάγκη προώθησης και εφαρμογής ηθικής ηγεσίας" "Μια κουλτούρα των αρετών". Σε διεθνές επίπεδο, είναι ανάγκη η συμπεριφορά των ηγετών να εμπνέεται όλο και περισσότερο από την ηθική θεωρώντας ότι η μοίρα ολόκληρων λαών εξαρτάται από αυτούς ».

Ηθική με βάση το άτομο
"Η ηθική που βασίζεται στο άτομο γίνεται έτσι το θεμέλιο" κάθε πρωτοβουλίας για την υποστήριξη της ανάπτυξης όλων των λαών "επιτρέποντας" να δημιουργήσει μια πραγματικότητα "που είναι" τόπος συνάντησης και διαλόγου μεταξύ των πολλαπλών ταυτοτήτων, μεταξύ διαφορετικών πολιτικών, οικονομικών, πολιτιστικών και μάλιστα θρησκευτικών οραμάτων ».

Να ξεκινούμε από την καρδιά για να είμαστε οι μεν για του δε
Και μια τελευταία ερώτηση από το Σεβασμιότατο Chica Arellano. "Ας διερωτηθούμε ειλικρινά όσοι συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ: έχουμε αυτές τις προθέσεις στις καρδιές μας;" Τέλος ολοκλήρωσε με σε όσα είχε πει ο Πάπας Παύλος ο 6ος στον οργανισμό Fao το 1960: “Η ευημερία προσώπων είναι στα χέρια μας, αλλά πρέπει να θέλουμε να την οικοδομήσουμε μαζί, οι μεν με τους δε, οι μεν με για τους άλλους, ποτέ πια οι μεν εναντίον των δε”.


 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

19 ΙΟΥΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΚΡΙΝΗΣ

Ήταν το πρωτότοκο παιδί του Βασίλειου και της Εμμέλειας και καταγόταν από τον Πόντο. Η οικογένειά της ήταν ευλογημένη αφού τα αδέλφια της είναι ο

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 19 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου